Het regenboogdieet: waarom is dit zo gezond?
Anouska Blankman

Het regenboogdieet: waarom is dit zo gezond?

donderdag 27 maart 2025
Er zijn eindeloos veel diëten om te volgen. Zo kennen we het koolhydraatarm dieet, het keto dieet en bijvoorbeeld het raw food-dieet. Vaak wordt diëten gedaan om wat kilo’s af te vallen. Het regenboogdieet draait niet specifiek om afvallen, maar staat in het teken van zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen krijgen. Het regenboogdieet gaat niet over wàt je eet, maar welke kleuren je eet. Wil jij weten wat het regenboogdieet is en wat de gezondheidsvoordelen zijn? Lees dan snel verder.

Wat is het regenboogdieet?


Als je de supermarkt inloopt en eens goed om je heen kijkt, dan zie je allemaal verschillende kleuren om je heen. Dan bedoelen we natuurlijk niet een rode of groene verpakking, maar felgekleurde groenten en fruit. Een gele banaan, oranje wortels, rode paprika’s etc. Het regenboogdieet richt zich op het eten van zoveel mogelijk kleuren. Bij dit dieet worden dus vooral verse producten en veel groente en fruit gegeten. Voor vegetariërs en veganisten is dit dus een ideaal dieet! Natuurlijk worden er ook andere dingen gegeten, zoals graanproducten, bonen, noten en zaden, maar kleurrijk groente en fruit spelen wel de hoofdrol in dit voedingspatroon.

De gezondheidsvoordelen per kleur


Dat groente en fruit gezond zijn, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat de kleur bepaald wat de gezondheidsvoordelen zijn? Plantaardige voeding, zoals fruit, groente, peulvruchten, granen, noten en zaden bevatten fytonutriënten. Fytonutriënten zijn stoffen die kleur, smaak en geur geven aan plantaardige voeding. Enkele fytonutriënten zijn: anthocyanen, cafeïne, carotenoïden, flavonoïden, fenolzuren en tannines. Fytonutriënten lijken verschillende gezondheidsvoordelen te hebben, zoals stressvermindering, een beter immuunsysteem, betere spijsvertering, sterkere botten en gewrichten en meer energie. Fruit en groente bevatten vaak meerdere fytonutriënten en in verschillende verhoudingen. De soorten en verhouding fytonutriënten bepalen de kleur van voeding. Om alle fytonutriënten binnen te krijgen, is het dus belangrijk om alle kleuren te eten. Wil jij graag meer kleuren van de regenboog eten? Wij geven je per kleur voorbeelden van groente en fruit die je kunt eten:

Rood


Voorbeelden van rode groenten zijn:



  • Tomaten

  • Rode paprika

  • Rode biet

  • Rabarber

  • Snijbiet

  • Rode pepers.


Voorbeelden van rood fruit zijn:



  • Appels

  • Aardbeien

  • Frambozen

  • Aalbessen

  • Rode druiven

  • Vijgen

  • Kersen

  • Granaatappels

  • Cranberries

  • Watermeloen.

Oranje


Voorbeelden van oranje groenten zijn:



  • Wortels

  • Pompoen

  • Zoete aardappel

  • Oranje paprika

  • Oranje pepers.


Voorbeelden van oranje fruit zijn:



  • Sinaasappels

  • Mandarijnen

  • Mandarine

  • Perzik

  • Abrikoos

  • Nectarine

  • Kaki

  • Papaya

  • Kumquats

Geel


Voorbeelden van gele groenten zijn:



  • Mais

  • Gele wortels

  • Gele courgette

  • Gele paprika

  • Gele biet

  • Gele pepers

  • Pastinaak

  • Snijbiet


Voorbeelden van geel fruit zijn:



  • Bananen

  • Citroenen

  • Ananas

  • Mango

  • Gele (water)meloen

Groen


Voorbeelden van groene groenten zijn:



  • Broccoli

  • Courgette

  • Komkommer

  • Groene bladgroente

  • Groene asperges

  • Groene paprika

  • Prei, lente-ui, bleekselderij

  • Sperziebonen, snijbonen, spruiten

  • Atisjok, avocado en groene pepers


Voorbeelden van groen fruit zijn:



  • Kiwi

  • Groene appels

  • Druiven

  • Peer

  • Kiwano

  • Limoen

  • Groene meloen.

Blauw/paars


Voorbeelden van blauwe/paarse groenten zijn:



  • Aubergine

  • Rode kool

  • Paarse zoete aardappel

  • Paarse bloemkool

  • Paarse wortel

  • Rode ui.


Voorbeelden van blauw/paars fruit zijn:



  • Blauwe bessen

  • Blauwe druiven

  • Bramen

  • Zwarte bessen

  • Kersen

  • Acai bes

  • Paarse pitahaya

Eet jij al alle kleuren van de regenboog?

Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Beeld: Unsplash

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.