

Suiker is een brandstof voor ons lichaam. Net zoals benzine voor een auto. En hoewel de zoete stof ons voorziet van energie, bevat het maar weinig goede voedingsstoffen. Samen met voedingsexpert Patricia Ploeger leggen we uit wat suiker nou eigenlijk is en wat het met ons lichaam doet. En geven we waardevolle tips die het maken van verantwoorde eetkeuzes makkelijker maakt.
Weet wat je eet
Alles wat je eet heeft invloed op je gezondheid. Zo ook suiker, waarvan we allemaal wel weten wat het is. Suiker zit van nature in onder andere groente, fruit en zuivel. Ook bestaan er zogenoemde natuurlijke suikers als ahornsiroop (of maple syrup), kokosbloesemsuiker en honing. Zodra suiker het lichaam binnenkomt wordt het voornamelijk omgezet in glucose. Van glucose krijgen spieren, organen en vooral ook de hersenen energie. Daarmee is deze stof onmisbaar voor een goede werking van het lichaam. Suiker is per definitie dus niet slecht voor je, zolang je er maar niet té veel van binnenkrijgt. Dat kan namelijk weer zorgen voor overgewicht, een slecht gebit of misschien zelfs diabetes.
Natuurlijke versus toegevoegde suikers
De claim dat natuurlijke suikers gezonder zijn dan toegevoegde suikers is overigens niet waar. Je lijf verwerkt natuurlijke en toegevoegde suikers namelijk op dezelfde manier. Het enige verschil is dat producten als groente en fruit, vitamines, mineralen en vezels bevatten – wat dit een gezondere keuze maakt! Toegevoegde suikers worden, zoals het woord al zegt, tijdens het produceren van bijvoorbeeld frisdrank, snoep en koek toegevoegd en zijn van nature níét aanwezig. Het is dan ook vaak bedoeld als smaakmaker. Toegevoegde suikers kunnen er snel bij insluipen, want voor je het weet eet je er te veel van. Gemiddeld eten we zo’n 100 suikerklontjes per week aan toegevoegde suikers. Dat staat gelijk aan maar liefst 17 (!) punten appeltaart.
Hoeveel suiker is oké? Dit zeggen de experts!
Suiker herkennen is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je er ook daadwerkelijk minder van eet. En nee, rigoureus suiker verwijderen uit je dieet hoeft echt niet, zolang je gedurende de dag maar in de gaten houdt wat je zoal eet. Veel suikers komen uit extraatjes die mensen nemen. Het Voedingscentrum adviseert dat je 3 tot 5 keer per dag kan kiezen voor iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Denk aan een biscuitje, blokje pure chocolade of plakje ontbijtkoek zonder toegevoegde suikers. Peijnenburg heeft daar een naturel-variant van die net zo lekker is als het origineel. Dit is niet alleen lekker maar ook verantwoord!
Dit zijn de 3 gouden tips van Patricia.
Hoe zorg je er nou voor dat je minder suiker eet? Patricia geeft drie tips:
Tip 1: Vermijd frisdrank en vruchtensap
Struinend in de kast op zoek naar iets lekkers terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Misschien heb je wel dorst! Maar frisdrank en vruchtensap kan je het beste vermijden. Deze dranken zitten namelijk bomvol suikers. Bovendien drink je fruit niet, maar eet je het! De meest effectieve tip: haal het gewoon niet in huis. Doe jezelf een leuke waterfles cadeau en drink water (of thee) om je dorst te lessen.
Tip 2: Kleine portie, groots effect
Een kleine portie maakt het verschil. Ga dus niet voor de hele reep, maar een blokje. Toch zin in de traktatie van een collega op werk? Neem er dan een klein stukje van of deel het gezellig met iemand!
Tip 3: Kies slimme tussendoortjes
Slimme tussendoortjes zijn groenten, fruit of ongezouten noten. Zin in een zoet tussendoortje? Eén van onderstaande favorieten kan ook:
1. Peijnenburg Naturel Zonder Toegevoegde Suikers (plakje) – 1,4 gram*
2. Biscuitje (stuk) – 1,9 gram*
3. Gemiddelde mueslireep (stuk) – 8,1 gram*
4. Gemiddeld biscuitje (2 stuks) – 10,5 gram*
5. Eierkoek (klein) – 11,5 gram*
*Hoeveelheid suiker per stuk
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Er staat dat groente en fruit eten een gezondere keuze is maar ik zou meer benadrukken dat het hier om voeding hebt die je ook echt nodig hebt en horen bij een gezond eetpatroon
10:22 28 februari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.