

Tofu is een veelzijdige vleesvervanger. Veel mensen vinden het naar niks smaken, en dat klopt ook. Maar dat juist is de kracht van tofu. Je kunt er namelijk elke smaak aan geven die je wilt.
Tofu marineren
Tofu geef je de meeste smaak door het te marineren. Snijd de tofu daarvoor in plakken of blokjes, zodat de marinade sneller in de tofu trekt. Een plak tofu van 1 cm heeft 2,5 uur nodig voordat de marinade goed is opgenomen.
De juiste marinade
Omdat tofu oorspronkelijk uit China komt (het werd al gegeten rond het begin van onze jaartelling) wordt het vaak gecombineerd met Aziatische smaken. In bijvoorbeeld noedelgerechten, wokgerechten, curries en salades. Lekkere Oosterse marinades zijn in dit geval bijvoorbeeld: 3 delen donkere sojasaus, 1 deel citroensap, ½ deel knoflook en ¼ deel sambal of: 2 delen sojasaus, ¼ deel geroosterde sesamolie, ½ deel knoflook, ½ deel gembersiroop, ¼ deel limoen en ¼ deel verse koriander.
Veel minder vaak tref je tofu aan in mediterrane gerechten. Toch is het prima te verwerken in bijvoorbeeld een ragout van paddenstoelen of als garnituur in een pompoen- of courgettesoep. Marineer de tofu in deze gevallen in een eenvoudige natte pekel waarbij je 20 gram zout en 10 gram suiker per liter water gebruikt. Verwarm het water een beetje om het zout en suiker sneller op te lossen en trek dan wat verse kruiden mee zoals tijm en rozemarijn.
Tofu bakken
Omdat tofu veel water bevat is het lastig om het krokant te bakken. Regel één bij het bakken van tofu is daarom: goed droogdeppen! Wil je het echt krokant wikkel de blokjes of plakken dan in een doek en zet ze onder druk (bijvoorbeeld met een tofu pers) zodat het water eruit wordt geperst (bedenk wel dat je marinade er dan deels ook weer uitlekt!).
Je kunt de tofu ook eerst van een droog laagje voorzien door het te paneren of ‘inpakken’ in een beslagje werkt ook prima. Tofu tempura is een absolute aanrader, net als tofu beignets. Fijne bijkomstigheid van een beignetbeslag is dat je daar ook weer van allerlei smaken aan toe kunt voegen. Tofu bakken in de Airfryer kan overigens ook heel goed!
Deel jouw creatie!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd! Vind meer inspiratie op onze 'How to Tofu'-pagina!
In dit artikel vertellen we je alles over tofu! Meer leren over de verschillende soorten tofu? Dat lees je in dit artikel!
Weet je dat allemaal al? Dan delen we in dit artikel nog tips over hoe je goed met tofu kunt koken, en hier onze favoriete recepten. Veel kookplezier!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
3 Reacties
Ik snijd de tofu in blokjes en dan even opkoken in bouillon afkoelen en dan bakken.
11:01 23 februari 2024Klinkt goed!
15:53 23 februari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik droog de tofu altijd met dik keukenpapier en gewicht erop, paar keer papier wisselen. Dan bakken. Daarna marineren, paar uur, af en toe omroeren en dan opwarmen/meebakken in het gerecht.
22:21 16 februari 2024Hi Anka, dat kan inderdaad ook! Goede tip :). Liefs, Saar
16:47 19 februari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik begin altijd met het uitpersen van het hele blok tofu. Daarna nemen de plakjes of blokjes de marinade gemakkelijker op. Die moet je dan niet meer uitpersen, dat overleven ze niet. Even laten uitlekken is voldoende.
10:27 14 februari 2024Hi Peter, goede tip! Groetjes, Saar
16:48 19 februari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.