Tofu bereiden en bakken: zo doe je dat
Lauretta Baarends

Tofu bereiden en bakken: zo doe je dat

woensdag 14 februari 2024

Tofu is een veelzijdige vleesvervanger. Veel mensen vinden het naar niks smaken, en dat klopt ook. Maar dat juist is de kracht van tofu. Je kunt er namelijk elke smaak aan geven die je wilt.

Tofu marineren


Tofu geef je de meeste smaak door het te marineren. Snijd de tofu daarvoor in plakken of blokjes, zodat de marinade sneller in de tofu trekt. Een plak tofu van 1 cm heeft 2,5 uur nodig voordat de marinade goed is opgenomen. 


De juiste marinade


Omdat tofu oorspronkelijk uit China komt (het werd al gegeten rond het begin van onze jaartelling) wordt het vaak gecombineerd met Aziatische smaken. In bijvoorbeeld noedelgerechten, wokgerechten, curries en salades. Lekkere Oosterse marinades zijn in dit geval bijvoorbeeld: 3 delen donkere sojasaus, 1 deel citroensap, ½ deel knoflook en ¼ deel sambal of: 2 delen sojasaus, ¼ deel geroosterde sesamolie, ½ deel knoflook, ½ deel gembersiroop, ¼ deel limoen en ¼ deel verse koriander.


Veel minder vaak tref je tofu aan in mediterrane gerechten. Toch is het prima te verwerken in bijvoorbeeld een ragout van paddenstoelen of als garnituur in een pompoen- of courgettesoep. Marineer de tofu in deze gevallen in een eenvoudige natte pekel waarbij je 20 gram zout en 10 gram suiker per liter water gebruikt. Verwarm het water een beetje om het zout en suiker sneller op te lossen en trek dan wat verse kruiden mee zoals tijm en rozemarijn.

Tofu bakken


Omdat tofu veel water bevat is het lastig om het krokant te bakken. Regel één bij het bakken van tofu is daarom: goed droogdeppen! Wil je het echt krokant wikkel de blokjes of plakken dan in een doek en zet ze onder druk (bijvoorbeeld met een tofu pers) zodat het water eruit wordt geperst (bedenk wel dat je marinade er dan deels ook weer uitlekt!).


Je kunt de tofu ook eerst van een droog laagje voorzien door het te paneren of ‘inpakken’ in een beslagje werkt ook prima. Tofu tempura is een absolute aanrader, net als tofu beignets. Fijne bijkomstigheid van een beignetbeslag is dat je daar ook weer van allerlei smaken aan toe kunt voegen. Tofu bakken in de Airfryer kan overigens ook heel goed! 

Deel jouw creatie!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd! Vind meer inspiratie op onze 'How to Tofu'-pagina!

In dit artikel vertellen we je alles over tofu! Meer leren over de verschillende soorten tofu? Dat lees je in dit artikel!

Weet je dat allemaal al? Dan delen we in dit artikel nog tips over hoe je goed met tofu kunt koken, en hier onze favoriete recepten. Veel kookplezier!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

3 Reacties

Ik snijd de tofu in blokjes en dan even opkoken in bouillon afkoelen en dan bakken.

11:01 23 februari 2024

Klinkt goed!

15:53 23 februari 2024

Ik droog de tofu altijd met dik keukenpapier en gewicht erop, paar keer papier wisselen. Dan bakken. Daarna marineren, paar uur, af en toe omroeren en dan opwarmen/meebakken in het gerecht.

22:21 16 februari 2024

Hi Anka, dat kan inderdaad ook! Goede tip :). Liefs, Saar

16:47 19 februari 2024

Ik begin altijd met het uitpersen van het hele blok tofu. Daarna nemen de plakjes of blokjes de marinade gemakkelijker op. Die moet je dan niet meer uitpersen, dat overleven ze niet. Even laten uitlekken is voldoende.

10:27 14 februari 2024

Hi Peter, goede tip! Groetjes, Saar

16:48 19 februari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.