

Tofu is een geliefd ingrediënt in zowel de Aziatische keuken als in Westerse gerechten. Het is een plantaardige eiwitbron gemaakt van sojamelk en staat bekend om zijn veelzijdigheid. Er zijn echter verschillende soorten tofu beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.
In dit artikel ontdek je de kenmerken van de verschillende soorten tofu: Van stevige tofu tot aan zachte tofu en zelfs gerookte tofu!
Soorten tofu: indeling naar stevigheid
Tofu wordt ingedeeld op basis van stevigheid, wat wordt bepaald door de hoeveelheid vocht dat erin zit. Hoe meer vocht, hoe zachter of romiger; hoe minder vocht, hoe steviger. Je kunt het grofweg indelen in de volgende categorieën:
Silken tofu (zijdezacht)
Zachte tofu
Stevige tofu
Gerookte tofu
- Tofu specialiteiten
Maar welke tofu soort gebruik je nu voor welk gerecht? Dit kan misschien wat lastig zijn, maar met onderstaande informatie wordt je al een stuk wijzer! We tippen hier ook onze favoriete producten!

Verschillende soorten tofu
1. Silken tofu
Silken tofu, ook wel zijden tofu of Japanse tofu genoemd, heeft een ultrazachte, puddingachtige textuur. Dit type bevat het meeste vocht en valt gemakkelijk uit elkaar bij aanraking. Het is perfect voor gerechten waarin je een romige consistentie nodig hebt.
Kenmerken:
Glad en fluweelzacht.
Hoog vochtgehalte.
Lijkt qua structuur op jonge kaas zoals burrata of ricotta.
Toepassingen:
Cheesecakes, smoothies, en vegan desserts.
Romige soepen of sauzen.
Raviolivulling of dips zoals tofu-spinaziedip.
Wij halen zelf altijd silken bij de Toko, simpelweg omdat we deze het makkelijkst verkrijgbaar vinden!
2. Zachte tofu
Deze variant is iets steviger dan silken tofu, maar nog steeds zacht en delicaat. Het absorbeert goed de smaken van bouillons en sauzen, waardoor het ideaal is voor hartige gerechten.
Kenmerken:
Neemt snel smaken op door de open structuur.
Moet voorzichtig worden behandeld tijdens bereiding.
Toepassingen:
In noedelsoepen, misosoep, stoofschotels en curry's.
Voor spreads, zoals een tofu-hummus.
Onlangs heeft Vivera zachte tofu geïntroduceerd en wij waren meteen fan! Het voordeel van dit product is dat je het kan gebruiken in soepen en curries, maar deze tofu kun je ook gebruiken als silken tofu door de gehele inhoud van het bakje te mixen. Dit maakt het product ook perfect om te gebruiken in desserts, maar dan met het gemak van de supermarkt om de hoek!
3. Stevige tofu
Stevige tofu is de meest gangbare soort in Nederland. Met een consistentie dat lijkt op feta, is deze vorm stevig genoeg om te bakken, grillen of wokken. Het is een zeer veelzijdige keuze voor allerlei gerechten.
Kenmerken:
Stevig en gemakkelijk te snijden.
Vrij droog, maar neemt goed marinades op.
Ideaal voor krokante bereidingen, zoals crispy tofu.
Toepassingen:
Bakken, frituren, wokken of grillen.
Marineren voor barbecuegerechten.
Toevoegen aan curry's of stoofschotels.
De is een absolute favoriet in onze keuken, en dat is niet zonder reden. Deze stevige tofu ondergaat namelijk een kort invriesproces, waardoor er een subtiele verandering in de structuur plaatsvindt. Dit proces zorgt ervoor dat de tofu iets poreuzer wordt, waardoor marinades nóg beter worden opgenomen. Het resultaat? Een tofu die niet alleen heerlijk stevig blijft tijdens het bakken, grillen of wokken, maar ook boordevol smaak zit. Bovendien heeft Vivera dus het voorinvriezen al voor je gedaan, zodat jij thuis die extra stap kunt overslaan. Dat betekent dat je direct aan de slag kunt met koken, zonder gedoe. Wel zo makkelijk! Deze unieke eigenschap maakt de Vivera tofu perfect voor elk gerecht waarin je een rijke, volle smaak wilt combineren met een fijne textuur. Dat proef je écht!
4. Gerookte tofu
Gerookte tofu heeft een unieke smaakervaring en heeft een stevige textuur. Deze tofu wordt gerookt boven bijvoorbeeld theebladeren of beukenhout, wat een diepe, rijke smaak oplevert.
Kenmerken:
Extra stevig door het rookproces.
Intense, hartige rooksmaak.
Toepassingen:
In plakken op brood, zoals een vleesvervanger.
Rauw eten in salades of als topping op een stamppot.
Wokken of bakken in blokjes voor een hartig gerecht.
De gerookte tofu van Vivera is er eentje die standaard op onze lunchtafel ligt. Hiermee geven we onze salades een extra eiwitboost, maar ook meer diepte door de rokerige smaak van het product. Als jij nog geen salades maakt met blokjes tofu mis je echt iets, dus op naar de winkel!
5. Tofu-specialiteiten
Naast de bekende soorten bestaan er nog enkele bijzondere varianten, welke je in verschillende supermarkten kunt vinden:
Fried tofu: Gesneden plakjes tofu die gefrituurd zijn en een sponsachtige textuur hebben. Ideaal voor het opnemen van sauzen.
Vivera Tofusion: Voorgegaard plantaardig product op basis van tofu, gemengd met groenten.
Tofu puffs: Gefrituurde tofu met een luchtige structuur, perfect om sauzen op te nemen.
Tofu skin: Gedroogde vellen gemaakt van sojamelk, vaak gebruikt in dim sum of als filodeeg.
Fermented tofu: Gepekelde tofu met een diepe umami-smaak, vooral gebruikt als smaakmaker in Chinese gerechten.
Hoe kies je de juiste tofu?
Bij het kiezen van tofu hangt alles af van het gerecht dat je wilt maken:
Voor romige recepten: kies zachte tofu.
Voor stevigere gerechten: gebruik zachte of stevige tofu.
Wil je een kant-en-klare smaak? Kies dan voor tofu gerookt of gekruide tofustukjes, zoals de Tofusion lijn van Vivera.
Welke tofu soort is jouw favoriet?
En maak jij ook de lekkerste gerechten ermee? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd! Vind meer inspiratie op onze 'How to Tofu'-pagina!
Beeld: Studio Koker
In dit artikel vertellen we je alles over tofu! Meer leren over de verschillende soorten tofu? Dat lees je in dit artikel!
Weet je dat allemaal al? Dan delen we in dit artikel nog tips over hoe je goed met tofu kunt koken, en hier onze favoriete recepten. Veel kookplezier!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.