Appelazijn is een fijne smaakmaker voor saladedressings, sausjes en marinades. En het is ook nog eens ontzettend gezond. Daarom zie je het ook vaak als ingrediënt in gezondheidsshotjes en detoxdrankjes. In dit artikel zetten we voor je op een rij wat de gezondheidsvoordelen precies zijn.
Wat is appelazijn?
Appelazijn is azijn gemaakt van appels. Het wordt gemaakt door appels te laten fermenteren. Hierbij ontstaat eerst alcohol. Daarna wordt de alcohol omgezet in zuur. Het resultaat is appelazijn.
Weetje: het Franse woord voor azijn is vinaigre. ‘Vin’ betekent wijn en ‘aigre’ betekent zuur. Azijn wordt dus eigenlijk zure wijn genoemd.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appelazijn?
Appelazijn heeft grote gezondheidsvoordelen. Voor deze voordelen zijn wetenschappelijke bewijzen, al zijn de onderzoeken vaak nog niet heel uitgebreid. Hieronder zetten we de bekendste voor je op een rij.
1: Ontsmettende werking
Appelzijn helpt om schimmels en bacteriën te doden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om oorontstekingen en schimmelnagels te behandelen. Deze werking van appelazijn is al lang bekend. 2000 jaar geleden gebruikte Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, het al om wonden schoon te maken.
2: Stabielere en lagere bloedsuikerspiegel
Een van de grootste voordelen van appelazijn is dat het bijdraagt aan een lagere en stabielere bloedsuikerspiegel. Dat is goed nieuws voor mensen met diabetes of insulineresistentie, maar ook als je hier geen last van hebt, is dit een belangrijk voordeel.
Een lagere en stabielere bloedsuikerspiegel helpt namelijk op allerlei manieren om je lichaam gezond te houden:
- Je voelt je energieker en hebt minder snel last van energiedipjes.
- Je stemming en concentratie kunnen beter worden.
- Je hebt minder trek in zoetigheid.
- Je hebt minder snel last van eetbuien.
- Het risico op hart- en vaatziekten wordt kleiner
3: Gezond gewicht
Die stabiele bloedsuikerspiegel kan je ook goed helpen als je wat kilo’s kwijt wilt. Het is dan namelijk makkelijker om gezonde keuzes te maken. Daarnaast kan appelazijn je eetlust wat verminderen, wat het afvallen natuurlijk ook een stuk makkelijker maakt. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek waarbij de deelnemers die appelazijn kregen, minder snackten in de 3 tot 24 uur daarna.
Meer over appelazijn en afvallen, lees je hier.
4: Gezond hart en bloedvaten
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat appelazijn een positief effect kan hebben op hart en bloedvaten. Het kan bijvoorbeeld helpen om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Dat zijn belangrijke voordelen, omdat een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk je risico op hart- en vaatziektes kunnen verhogen.
5: Minder spierkramp
Er zijn ook aanwijzingen dat appelazijn drinken kan helpen om spierkramp te verminderen. Dat is te danken aan het zuur dat erin zit. Dit zuur kan namelijk de productie van de neurotransmitter acetylcholine stimuleren. En dat stofje speelt een belangrijke rol bij het aanspannen en ontspannen van onze spieren.
Hoe kun je appelazijn gebruiken?
Wil je ook vaker appelazijn nemen? Hier zijn wat ideeën:
- Maak er saladedressing mee.
- Voeg het toe aan smoothies en sapjes.
- Maak een verfrissend drankje door één eetlepel appelazijn en één of twee theelepels honing toe te voegen aan een glas water.
Goed om te weten: als je appelazijn drinkt, is het een goed idee om je mond daarna even te spoelen met water. Het zuur is namelijk niet goed voor je tanden.
Geen wondermiddel
Appelazijn is gezond, maar het is geen wondermiddel. Wondermiddelen bestaan simpelweg niet. Appelazijn toevoegen aan een dieet vol junkfood zal je niet ineens supergezond maken. Gezond eten en leven gaat om het totaal van wat je binnenkrijgt.
Heb jij wel eens appelazijn geprobeert?
Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Bronnen: Faten Hasan, Kristen Hamilton, Siddhartha Angadi, Sibylle Kranz, Curr Dev Nutr, 2022. Sahar Dadkhah Tehrani, Mahdi Keshani, Mohammad Hossein Rouhani, Seyed Adel Moallem, Mohammad Bagherniya, Amirhossein Sahebkar, Curr Med Chem, 2023. Ikeda, K., Kondo, S., Tayama, K., Tsukamoto, Y., Yamori, Y., Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats, 2001.
Lees ook
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.