Hoe kook je met tofu?
Karlijn Swaen

Hoe kook je met tofu?

vrijdag 31 januari 2025
Betaalde samenwerking met Vivera

Tofu is een veelzijdig ingrediënt dat perfect past in allerlei gerechten, van roerbakschotels tot salades en soepen. Maar hoe moet je nu met tofu koken? In dit artikel bespreken we hoe je tofu klaarmaakt, het lekker marineert, of je tofu kunt invriezen, en geven we verschillende bereidingswijzen om dit veelzijdige ingrediënt te gebruiken.

Wat is tofu en hoe maak je tofu lekker?


Tofu is een plantaardig product dat wordt gemaakt van sojamelk. Door sojamelk in te dikken kun je het vocht van de vaste delen scheiden. Vervolgens wordt er een natuurlijk mineraalpoeder aan toegevoegd waardoor de vaste delen van de sojamelk tot een blok tofu geperst kunnen worden. Het heeft een neutrale smaak, waardoor het gemakkelijk smaken uit marinades en kruiden opneemt. Het is verkrijgbaar in verschillende texturen, zoals silken tofu, zachte tofu en stevige tofu. Tofu vormt een hele goede vervanger voor vlees. Maar veel mensen weten niet wat ze met zo'n tofublok moeten doen en onbekend maakt onbemind. Hieronder vind je alle tips om tofu lekker te maken!

Tofu marineren


Tofu heeft van zichzelf een neutrale smaak, maar kan geweldig smaken als je het marineert. Om een blok tofu lekker te maken is marineren dus een hele goede manier om smaak toe te voegen aan je gerecht. We kiezen bij deze manier van bereiden een stevige tofu, omdat deze veel beter smaken op neemt. Voor het beste resultaat:




  1. Druk het vocht uit: Gebruik een tofu press om het overtollige vocht uit de stevige tofu te persen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat de tofu de marinade beter kan opnemen. Voor een nog betere smaakopname kun je de tofu eerst invriezen en vervolgens weer ontdooien. Als je geen tofupers in huis hebt kun je ook het overtollige vocht uit de tofu persen door het goed aan te duwen met een platte hand.




  2. Snijd de tofu: In blokjes, plakken of reepjes, afhankelijk van het gerecht.




  3. Maak een marinade: Gebruik een combinatie van smaken zoals sojasaus, knoflook, verse gember, sesamolie, en een zoetmiddel zoals honing of agavesiroop. Voeg eventueel citroensap of azijn toe voor wat zuur.




  4. Marineer: Doe de tofu in een afsluitbare zak of bakje en voeg de marinade toe. Laat dit minimaal 30 minuten tot een paar uur staan in de koelkast.




Wij gebruiken graag de stevige tofu van Vivera wanneer we kiezen voor het marineren van tofu. Deze tofu is namelijk van tevoren ingevroren geweest, wat de structuur van tofu iets verandert. Dit zorgt er voor dat de smaken goed worden opgenomen en het echt in de tofu trekt. Door de stevige tofu van Vivera te gebruiken kun je heel snel en gemakkelijk door wat lichte druk met je hand te geven wat vocht eruit duwen. Zo kun je stap één dus een stuk sneller doorlopen. Vervolgens neemt deze tofu de marinade heel snel op, waardoor je na 5 minuten marineren een heel lekkere gemarineerde tofu hebt.


Hoe tofu bereiden?


Er zijn talloze manieren om tofu te bereiden. Hieronder staan enkele populaire bereidingswijzen:


Tofu bakken



  • Begin met het in blokjes snijden van het blok tofu en bak de tofu vervolgens in een eetlepel olie in een hete koekenpan op middelhoog vuur. Het lekkerst is als je het voor het bakken de tofu marineren zal. Tofu neemt goed smaken op!

  • Bak totdat de tofu goudbruin is en een knapperig randje heeft. Voeg eventueel nog wat overgebleven marinade toe aan de stukjes tofu om karamellisatie te krijgen.


Roerbakken



  • Laat de marinade goed in trekken. Voeg de tofu toe aan een wokgerecht met groenten, rijst of noedels. Ook lekker met een beetje ketjap manis!

  • Zorg dat je de tofu eerst apart bakt voor een krokante textuur. Gebruik stevige tofu voor het roerbakken!


Grillen



  • Marineer plakjes stevige tofu en grill ze op de barbecue of in een grill pan.

  • Dit geeft een rokerige smaak en mooie grillstrepen.


Tofu met een krokant korstje



  • Meng tofublokjes met een beetje olie en kruiden of zet ze in de marinade. Bak op een bakplaat in een voorverwarmde oven (200°C) gedurende 25-30 minuten tot je krokant gebakken tofu hebt!

  • Je kunt ook heel goed in een airfryer tofu krokant krijgen, of door te frituren. Lekker zo'n krokant laagje!

  • Probeer ook eens om krokante tofu te maken: voeg maizena toe voor een luchtig korstje, of door eerst in sojamelk te dopen en vervolgens een laagje paneermeel toe te voegen voor een extra knapperige korst.


In soepen of curry's



  • Gebruik zijdezachte of stevige tofu in soepen zoals misosoep, of voeg blokjes toe aan curry's. Voeg de tofu pas later toe, zodat het niet uit elkaar valt.


Er zijn naast deze vijf nog veel meer manieren om tofu te gebruiken in je recepten. Zo kun je zachte tofu gebruiken in smoothies of desserts, maar kun je ook een heel decadent hoofdgerecht maken met silken tofu. Ook bestaan er kant-en-klaar producten van tofu, zoals de Tofusion-lijn van Vivera of gerookte tofu's.

Tips voor het werken met tofu




  • Gebruik een goede marinade: Dit geeft tofu smaak en maakt het gerecht aantrekkelijker.




  • Druk vocht uit: Dit helpt de tofu knapperig te worden bij het bakken of grillen. Als je al een uitgeperste tofu hebt kun je deze nog even droogdeppen met keukenpapier of een schone theedoek.




  • Probeer verschillende texturen: Experimenteer met de soorten tofu om te ontdekken welke het beste bij je gerecht past.



Met deze tips kun je tofu eenvoudig transformeren in een smaakvolle toevoeging aan elk gerecht.

Of je het nu bakt, grilt, of invriest, tofu biedt eindeloze mogelijkheden om te experimenteren in de keuken! Wat is jouw favoriete toepassing? Vind meer inspiratie op onze 'How to Tofu'-pagina!

Beeld: Studio Koker

In dit artikel vertellen we je alles over tofu! Meer leren over de verschillende soorten tofu? Dat lees je in dit artikel!

Weet je dat allemaal al? Dan delen we in dit artikel nog tips over hoe je goed met tofu kunt koken, en hier onze favoriete recepten. Veel kookplezier!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.