Glutenvrije croissants
Karlijn Swaen

Glutenvrije croissants

maandag 11 november 2024
Naar recept
Ontbijt
Frans

Reageert jouw lichaam niet goed op gluten? Dan zou het kunnen zijn dat jij flink wat lekkere baksels moet overslaan. Maar niet meer voor lang! In de welbekende kookboekenreeks ‘de bijbels’, is er een nieuwe favoriet: ‘Glutenvrije bijbel’. 

Toen we door dit kookboek heen bladerden zagen we het recept voor deze glutenvrije croissantjes en kunnen niet wachten om het met jou te delen. Zo kun jij binnenkort ook gewoon genieten van zo’n Franse delicatesse!

Glutenvrije croissant


We zullen het maar gelijk eerlijk zeggen: dit recept kost tijd! Het deeg moet regelmatig worden uitgerold en gevouwen, waardoor er gewoon flink wat tijd aan voorbij gaat. Daarnaast zal het de eerste paar keer ook echt niet lukken zoals je dit wilt, maar volgens Janneke Vreugdenhil (auteur) wordt het vanzelf makkelijker. En deze croissants zijn het waard! Ze hebben misschien net iets minder van dat schilferige van ‘echte’ Franse croissants met gluten, maar ze zijn luchtig genoeg, heerlijk boterig en vol van smaak.

Ingrediënten

720 minuten voorbereiden
120 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de croissants

Benodigdheden:

Hoe maak je deze glutenvrije croissants?

Stap 1

Doe de gist en de suiker in een kommetje en schenk er 125 milliliter handwarme melk bij. Roer tot de gist is opgelost en laat het papje 10 minuten staan tot het schuimt.

Stap 2

2 Doe de meelmix, het tapiocazetmeel, de psylliumvezels, het wijnsteenbakpoeder en het zout in de mengkom van de standmixer en meng het door de deeghaak even te laten draaien. Of meng in een gewone kom. Breek 2 eieren boven het meel en voeg het gistpapje, 50 g boterblokjes en de resterende melk toe. Kneed 5 minuten op een lage stand of 8 minuten met de hand. Leg het deeg in een kom, dek af met vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast.

Stap 3

Snijd voor de boterplak de resterende boter in plakjes en leg deze naast en boven elkaar, in een vierkant, op een vel bakpapier. Leg er een tweede vel bakpapier bovenop en rol de boter uit tot een plak van ongeveer 19 x 19 centimeter. Trek het bovenste vel bakpapier eraf en wikkel het onderste papier om de boterplak, zodat hij netjes is ingepakt. Leg de boterplak eveneens in de koelkast.

Stap 4

Bestuif de volgende dag het werkvlak en een deegroller lichtjes met rijstbloem en rol hierop het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 20 x 40 centimeter. Leg op 1 helft van deze lap de boterplak (zonder bakpapier uiteraard) en vouw de andere helft eroverheen. Je hebt nu een vierkant van ongeveer 20 x 20 centimeter bestaande uit 2 lagen deeg met een plak boter ertussen.

Stap 5

Draai het deegvierkant een kwartslag en rol hem voorzichtig uit tot een lap van 60 x 20 centimeter. Pak een korte kant van de deeglap op en vouw deze terug tot 2/3 van de deeglap. Pak de andere korte kant op en vouw deze tot aan waar de andere gevouwen kant eindigt. Boetseer de 2 uiteinden aan elkaar.

Stap 6

Rol de lap nu (in dezelfde richting) nog een klein beetje uit tot een lap van 40 x 20 centimeter. Klap hem dubbel, alsof je een boek dichtslaat.

Stap 7

Draai het deegvierkant weer een kwartslag en rol hem nu uit tot een lap van 60 x 20 centimeter. Pak een korte kant van de deeglap op en vouw deze terug tot 2⁄3 van de deeglap. Pak de andere korte kant op en vouw over de andere gevouwen kant – deze keer sla je de uiteinden dus helemaal over elkaar heen.

Stap 8

Draai het vierkant opnieuw een kwartslag en rol het deze keer uit tot een lap van 40 x 20 centimeter. Leg het deeg op een plank (of iets dergelijks stevigs), dek af met vershoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast.

Stap 9

Bestuif het werkvlak en de deegroller zo nodig opnieuw met wat rijstbloem. (Gebruik voor het uitrollen zoveel rijstbloem als nodig, maar ook weer niet meer dan nodig.) Snijd de lap deeg in de breedte doormidden, zodat je 2 deegvierkanten van 20 x 20 centimeter hebt. Bewaar 1 vierkant in de koelkast en rol het andere tot een lap van 42 x 22 centimeter. (Als je heel nette croissants wilt, kun je de lap ook 1 centimeter langer en 1 centimeter breder uitrollen en de randen strak afsnijden.)

Stap 10

Maak 3 kleine inkepingen in elke lange zijde van de deeglap, op 14 centimeter afstand van elkaar. Snijd de deeglap vanuit deze inkepingen in 6 langgerekte, tegenoverliggende driehoeken – het kan geen kwaad ze eerst op proef lichtjes in te kepen in plaats van meteen door te snijden – waarbij je ervoor zorgt dat het puntje ongeveer 1,5 centimeter breed is.

Stap 11

Rol de driehoeken, beginnend vanaf de korte zijde, losjes op tot croissants – rol ze vooral niet te strak. Leg de croissants, op enige afstand en met het puntje naar boven, op een van de bakplaten. Dek losjes af met een stuk vershoudfolie. Herhaal stap 10 en 11 met het tweede deegvierkant en leg ze op de tweede bakplaat.

Stap 12

Zet een ovenschaal met warm (dus niet kokendheet!) water op de vloer van de oven en schuif de bakplaten met croissants erin. Laat ze 2-3 uur rijzen in dit warme nestje. Schenk tijdens het rijzen zo nodig 1 of 2 keer een verse scheut heet water in de waterbak, zodat de oven warm blijft – het beste is een temperatuur van rond de 27 à 28 graden °C; niet warmer, want dan loop je het risico dat de boter uit de croissants lekt. Wissel de bakplaten halverwege van positie.

Stap 13

Haal de gerezen croissants uit de oven en verwarm de oven voor op 230 °C.

Stap 14

Doe de laatste 2 eieren in een mengbeker en voeg een snuf zout toe. Zet de staafmixer er even in zodat je een vloeibaar, licht eimengsel krijgt. (Of klop de eieren goed los met een vork.) Bestrijk hiermee de bovenkant van de croissants – als je de zijkanten vrijlaat kan het deeg in de oven gemakkelijker nog wat uitzetten. Zet de bakplaten met croissants vervolgens, zolang de oven aan het opwarmen is, in de koelkast.

Stap 15

Haal de croissants uit de koelkast en bestrijk ze nogmaals met het eimengsel.

Stap 16

Gooi de ijsblokjes op de vloer van de oven, of als je dat niet durft op een bakplaatje dat je op de ovenvloer hebt gezet. Schuif de bakplaten met croissants boven elkaar in de oven en bak 10 minuten. Draai de temperatuur naar 200 °C, wissel de bakplaten van positie (oftewel plaats de onderste boven en de bovenste onder) en bak de croissants in nog eens 10-15 minuten gaar en goudbruin.

Stap 17

Laat de croissants minimaal 5 minuten afkoelen op een rooster voor je ze serveert. Of laat ze helemaal afkoelen en warm ze later weer op. (Of vries ze in.)

Heb jij dit recept voor glutenvrije croissants geprobeerd?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Glutenvrije bijbel – Janneke Vreugdenhil

€ 34,99

bol.com

kookbijbels 25 - glutenvrije bijbel

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.