7 onmisbare hacks voor tijdens het bakken
Karlijn Swaen

7 onmisbare hacks voor tijdens het bakken

donderdag 29 mei 2025

Bakken is een heerlijke vorm van ontspanning. Een handjevol ingrediënten, een snufje liefde, en voor je het weet komt er iets goddelijks uit de oven. Maar eerlijk is eerlijk: het kan ook frustrerend zijn als je koekjes uit elkaar vallen of je bananenbrood zompig blijft. Gelukkig zijn er slimme trucjes die je bakresultaten net dat beetje extra geven.

Of je nu fan bent van luchtige cakes, knapperige koekjes of hartige baksels: deze 7 tips maken het bakken makkelijker, leuker en succesvoller.

1. Laat je ingrediënten op kamertemperatuur komen


Boter, eieren en (plantaardige) melk dat direct uit de koelkast komt, kunnen je beslag doen schiften of je deeg te stug maken. Haal je ingrediënten minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Kamertemperatuur zorgt voor een gelijkmatig resultaat en dat proef je.

2. Gebruik een keukenweegschaal


Met bakken komt het (echt!) op precisie aan. Een kommetje bloem is nooit exact hetzelfde. Een digitale keukenweegschaal is daarom je beste vriend: nauwkeurig, snel en minder afwas dan al die maatbekers.

3. Vervang ei slim in vegan baksels


Eieren kun je prima vervangen, zolang je weet welk effect je nodig hebt. Een ‘chia-ei’ (1 el chiazaad + 3 el water) werkt bindend, appelmoes geeft smeuïgheid, en aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) is perfect om op te kloppen voor meringues of luchtige cakes.

4. Koekjes perfect rond? Gebruik een glas!


Zijn je koekjes uitgelopen tot grillige vormen? Druk ze direct uit de oven (als ze nog zacht zijn) voorzichtig terug in model met een glas of een ronde uitsteekring. Zo krijg je prachtig ronde koekjes, zonder ingewikkelde tools.

5. Maak zelfrijzend bakmeel in een handomdraai


Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Geen probleem. Meng zelf 1 theelepel bakpoeder met 125 gram bloem en voilà: je hebt je eigen zelfrijzend bakmeel. Superhandig als je net dat ene ingrediënt mist en toch lekker wilt blijven bakken.

6. Laat gebak afkoelen op een rooster


Hoe verleidelijk ook: laat cake of brood nooit in de bakvorm afkoelen. Door condens aan de onderkant wordt je baksel zompig. Til het na 10–15 minuten voorzichtig uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster. Zo blijft het knapperig én luchtig.

7. Voorkom ‘zinkend fruit’ in cakebeslag


Heb je weleens gehad dat rozijnen, nootjes of stukjes appel allemaal naar de bodem van je cake zakken? Rol ze voor het toevoegen even door een beetje bloem – zo blijven ze beter verdeeld in het beslag en krijg je een mooiere structuur.

Heb jij nog een briljante baktip?

Deel ‘m gerust met ons, wij zijn dol op dit soort slimme keukentips!

Wil je weten welke keukenweegschaal wij perfect vinden om mee te bakken? Lees dan dit artikel!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.