De ultieme kombuchatest: welke kombucha springt eruit?
Karlijn Swaen

De ultieme kombuchatest: welke kombucha springt eruit?

zaterdag 12 juli 2025

Met het warme weer op komst en steeds minder zin in zoete frisdrank of alcoholische drankjes, grijpen steeds meer mensen naar kombucha. Maar wat is kombucha eigenlijk precies? En welke is nu het lekkerst? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Kombucha


Kombucha is een gefermenteerde drank dat gemaakt wordt van thee, meestal groene of zwarte thee. Bij het maken van kombucha wordt een speciaal mengsel van goede bacteriën en gisten gebruikt, ook wel een ‘SCOBY’ genoemd. Tijdens het fermentatieproces eten deze micro-organismen de suiker op en zetten die om in zuren, een beetje koolzuur en gezonde stoffen zoals enzymen en probiotica.


Het eindresultaat is een licht bruisend drankje met een frisse, zure smaak. En: steeds meer mensen zijn er fan van. Naast de bijzondere smaak staat kombucha ook bekend om z’n mogelijke gezondheidsvoordelen. Het zit namelijk vol levende culturen die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora, bevat weinig tot geen suiker (zeker vergeleken met frisdrank), en is laag in calorieën. Sommige mensen merken zelfs dat ze zich er energieker door voelen.


Voor deze test proeven wij vijf verschillende gember-kombucha’s. Allemaal blind geproefd, dus zonder te weten welk merk in welk glas zat. Lees je mee?

YAYA kombucha – ginger


We starten deze test met de kombucha van YAYA kombucha. Deze kombucha is opvallend licht van kleur. We weten daardoor vrijwel zeker dat hij is gemaakt van uitsluitend groene thee, wat vaak zorgt voor zachtere smaken. Je ruikt én proeft de gember heel duidelijk, alsof je 'm net zelf hebt geperst. Precies waar wij naar op zoek zijn in een goede gember-kombucha, dus hier scoort YAYA absoluut punten!


Dit is de kombucha waar we uiteindelijk naar teruggrepen om rustig verder van te genieten. Perfect te combineren met frisse hapjes of gewoon op een warme dag op het terras. Extra leuk: YAYA Kombucha is een Amsterdams merk. Dus we drinken niet alleen iets lekkers, maar ook nog eens lokaal.


YAYA Kombucha - €2,29

Butcha – ginger lemongrass & green tea


Bij het inschenken van deze kombucha van Butcha valt meteen op dat hij wat meer koolzuur bevat dan de vorige. Als je daar fan van bent: this is your drink to go!


Waar andere kombucha’s soms wat zuurder kunnen zijn, is dit merk juist subtieler en zachter van smaak. Dat komt waarschijnlijk door de toevoeging van citroengras en het gebruik van enkel groene thee. Hierdoor smaakt hij iets zoeter en is hij makkelijker te drinken voor mensen die niet vaak kombucha drinken.


Wij zouden deze inschenken bij eten, bijvoorbeeld bij een lichte Aziatische lunch of een poké bowl. Ook perfect voor mensen die kombucha normaal gesproken ‘te heftig’ vinden. Dit is dé ‘food pairing’-kombucha van de test.


Butcha - €1,85

Batu kombucha – ginger & lemon


Batu is de enige in deze test die volledig suikervrij is en dat proef je. Niet op een negatieve manier, maar het geeft deze kombucha wél meteen een wat serieuzere, volwassen smaak. Het koolzuurgehalte is precies goed, en je proeft duidelijk dat er meer in de smaak zit dan alleen gember. Deze kombucha is fris, maar ook complex van smaak.


Voor mensen die houden van uitgesproken fermentatiesmaken, en het niet erg vinden als het een beetje richting appelciderazijn gaat: dit is jouw merk! En daarnaast is deze kombucha ook nog eens de goedkoopste uit het rijtje! Leuk als je dus eens een wat meer kombucha achtige kombucha wilt proberen!


Batu kombucha - €1,65

The Gutsy Captain – ginger & lemon


The Gutsy Captain kombucha in de smaak gember & limoen was als vierde aan de beurt. Een frisse, pittige geur, maar tijdens het proeven bleek hij toch wat zachter en zoeter dan verwacht. Achteraf niet zo gek. Er zit namelijk appelsapconcentraat in.


Het koolzuurgehalte is prettig en maakt het een fijne dorstlesser. Maar als we heel eerlijk zijn: qua smaak bleef hij wat minder hangen dan de rest.


Toegankelijk, biologisch en vriendelijk van karakter, maar nét iets minder uitgesproken. Een prima kombucha voor dagelijks gebruik, maar misschien niet degene die je dagen later nog bijblijft.


The Gutsy Captian - €1,79

Hip Pop kombucha – blueberry & ginger


Als laatste proeven we deze kombucha van Hip Pop. Bij het inschenken valt meteen op dat dit een combinatie van smaken is, het drankje is namelijk roze! Dat blijkt later door de blueberry te komen, maar dat wisten we tijdens het proeven natuurlijk nog niet.


De geur is opvallend zoet, en daar moet je van houden. Qua smaak is hij verrassend lekker en minder zoet dan je zou verwachten op basis van de geur. Ben je geen fan van gember? Dan is dit een hele toegankelijke variant: de gember is hier veel subtieler aanwezig dan bij de andere merken.


Voor de kombucha-nieuwkomer is deze Hip Pop een uitstekend beginpunt. Geen overweldigende zuren, geen vreemde nasmaak, gewoon lekker doordrinkbaar.


Hip Pop kombucha - €1,99

Kombucha test

Eindoordeel


Iedere kombucha in deze test had z’n eigen charme, en misschien denk jij er thuis wel weer heel anders over. Maar voor ons sprong er één duidelijk uit: de YAYA Kombucha met gembersmaak.


Deze kombucha stak er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit, dankzij de uitgesproken, levendige smaak. Fris, krachtig en perfect in balans, precies wat wij zoeken in een goede kombucha.


En dat is nu juist het mooie aan kombucha: het is geen one-size-fits-all drankje. Er is een smaak voor elke bui, elk moment en elke voorkeur. Maar als je op zoek bent naar een variant die nét even beter scoort op smaak, frisheid en karakter? Dan weet je nu waar je moet zijn.

Welke kombucha vind jij het lekkerst?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Ik maak mijn kombucha al jaren zelf in een continu brouwproces (grote tapkan van 12 liter). Hierdoor kan ik iedere week 3 liter verse combucha aftappen en meteen weer 3 liter verse laten fermenteren. De afgetapte combucha gaat in grote vierkante Quatro Stagioni flessen met een grote hals en dan voeg ik voor een tweede fermentatie vruchten toe naar wens (denk aan aardbei/framboos/bosbes)

16:59 18 juli 2025

Hi Kath, wat leuk om te lezen! Wij hebben ook net een eerste keer kombucha zelf gemaakt en de tweede staat nu op de tweede fermentatie! Binnenkort maar weer een nieuwe batch maken! Liefs, Karlijn

13:41 21 juli 2025

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.