De ultieme vegetarische burgertest: welke burger is perfect voor op de barbecue?
Karlijn Swaen

De ultieme vegetarische burgertest: welke burger is perfect voor op de barbecue?

woensdag 28 mei 2025

Het barbecueseizoen staat voor de deur en plantaardige burgers zijn niet meer weg te denken van het rooster. Maar welke vega burger is nu écht het proberen waard? Wij deden een blinde test met vier populaire vleesvervangers: de Redefine Meat burger, Vivera Signature burger, Garden Gourmet Sensational burger en Beyond Meat burger.

Tijdens het proeven wist niemand welke burger op het bord lag. Zo konden we volledig objectief oordelen over smaak, structuur, geur en bereiding. Wat bleek? Alle burgers zijn echt serieuze alternatieven voor tijdens jouw volgende barbecue, maar eentje sprong er volgens ons toch bovenuit. Lees snel verder!

vega hamburgertest

De vier merken


We kozen ervoor om voor deze test vier bekende vleesvervangermerken uit te kiezen. Zo lanceerde Vivera onlangs hun nieuwste burger en heeft Beyond Meat alweer verschillende variaties op de burger uitgebracht. Om de beste tot winnaar te kunnen bekronen kozen we vier neutrale burgers, elk met hun eigen eigenschappen. 


DISCLAIMER: Elke vegetarische burger is natuurlijk een stap in de goede richting. Dat we in deze test vier specifieke merken onder de loep nemen, betekent zeker niet dat huismerken of andere opties minder goed zijn. Voor deze test hebben we de burgers puur geproefd, dus zonder broodje, saus of toppings, om zo objectief mogelijk te blijven. De burger bakker hield op een briefje bij welke burger welke was, zodat wij volledig blind konden proeven. Pas achteraf hebben we de bevindingen aan de juiste merken gekoppeld.

Redefine Meat premium burger

Burger A: Redefine Meat premium burger


De Redefine burger valt direct op door z’n compacte formaat en grof gemalen textuur. Tijdens het bakken behoudt hij goed zijn vorm en oogt hij erg sappig, waardoor hij goed 'lijkt' op een hamburger. De structuur is stevig en vlezig en de smaak is gewoon erg lekker. Wel merken we op dat hij iets aan de droge kant kan zijn, maar het kan ook komen dat dit komt door het ontbreken van saus of een broodje.


Deze burger is gewoon een goede allrounder in het vega burgerschap: goed van smaak, prettige bite en textuur en overall gewoon lekker.


Testpanel: goede textuur, vlezig, iets droog.


Voedingswaarde (per 100 g):


Met 11 gram eiwit, 5 gram vezels en 120% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is deze burger erg voedzaam. Ook zink (42% ADH) is goed aanwezig. Vergeleken met een standaard hamburger bevat hij minder verzadigd vet en meer vezels, wat een pluspunt is voor wie bewuster wil eten.


Ingrediënten


De burger is gemaakt van plantaardige eiwitten (soja en erwt), natuurlijke oliën, paddenstoelenextract, vitamines en mineralen. Alles bij elkaar levert dit een smaakvolle, en simpelweg goede, vleesvervanger op.

Garden Gourmet Sensational burger

Burger B: Garden Gourmet sensational burger


De Garden Gourmet burger oogt stevig en sappig, en laat bij het bakken direct z’n vleesachtige kant zien. Hij bakt snel aan (misschien door wat weinig olie of de pan), maar behoudt goed z’n vorm. De textuur is opvallend: door kleine stukjes voelt de textuur een beetje onregelmatig aan, wat niet bij iedereen in de smaak viel. Daar staat tegenover dat hij mild van smaak is, en daardoor een goede basis is als je op zoek bent naar een neutrale burger. Zo kun je bijvoorbeeld een uitgesproken topping of een lekkere kruidenmix toevoegen zonder dat het te veel smaak. Zeker op de barbecue kan dit een voordeel zijn!


Oordeel testpanel: kruidbaar, sappig en BBQ-geschikt, maar de structuur vond niet iedereen erg prettig.


Voedingswaarde


Met 176 kcal per 100 gram, 12,4 gram eiwit, bijna 6 gram vezels en een vetgehalte dat relatief laag is in verzadigde vetten (0,7 gram), scoort deze burger goed op voedingsgebied. Hij draagt ook bij aan je B12-inname, al in bescheiden mate (15% van de dagelijkse behoefte).


Ingrediënten


Met 12,4 gram eiwit en bijna 6 gram vezels is deze burger een volwaardige plantaardige keuze. Hij bevat relatief weinig verzadigd vet (0,7 g) en géén cholesterol, wat hem gezonder maakt dan een dierlijke hamburger. Ook is hij verrijkt met vitamine B12 (15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). In vergelijking met rundvlees is deze burger dus beter voor je hart én je vezelinname.

Beyond Meat plantbased burger

Burger C: Beyond Meat plantbased burger


De Beyond Meat burger valt direct op door zijn robuuste, sappige uiterlijk en iets dikkere vorm. Bij het snijden vertoont hij zelfs dat typische korrelige effect met kleine stukjes die loskomen, wat doet denken aan een runderburger. Qua textuur is hij stevig, maar minder sappig dan bijvoorbeeld de Garden Gourmet burger. Voor wie zoekt naar een plantaardige burger die dicht tegen het vlees aanzit, is dit een van de betere opties. Zeker op de barbecue zal hij goed tot zijn recht komen, zelfs met alle extra’s en toppings erbij. De smaak is herkenbaar en de bite prettig, al kan hij soms wat slijmerig aanvoelen.


Oordeel testpanel: sappig, stevig, herkenbaar vleesachtig


Voedingswaarde (per 100 g):


Met 16 gram eiwit is deze burger een eiwitrijke keuze, perfect als vleesvervanger. Daar scoort deze burger zeker pluspunten mee! Hij bevat 12 gram vet, waarvan 2,9 gram verzadigd vet, wat lager is dan bij een dierlijke hamburger. De hoeveelheid vezels is wel iets aan de lage kant.


Ingrediënten:
De burger is gemaakt van plantaardige eiwitten (erwt en rijst), natuurlijke oliën (raapzaad en kokos), natuurlijke aroma’s en een mix van vitamines en mineralen. Deze combinatie zorgt voor een lekkere en voedzame vleesvervanger met een goede textuur.

Vivera Signature burger plantaardig

Burger D: Vivera Signature burger plantaardig


De Vivera Signature Burger heeft het meest uitgesproken karakter van allemaal. Bij het bakken viel direct de diep rode kleur en het barbecue-patroon op. Qua mondgevoel is deze het meest zacht, maar dit maakt de bite ook iets 'slapper'. De smaak is licht gekruid, met een subtiel zurige ondertoon die het net even anders maakt dan de rest. Niet per se vlezig, maar wel met een eigen smaak. Een goede keuze voor wie geen kopie van rundvlees zoekt, maar liever een plantaardige burger met karakter.


Oordeel testpanel: zacht, sappig, met een herkenbare en onderscheidende smaak.


Voedingswaarde (per 100 g):


Met 14 gram eiwit en maar liefst 6,7 gram vezels is deze burger rijk aan voedingsstoffen. Hij levert daarnaast 32% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer en 28% van vitamine B12, belangrijke voedingsstoffen die je in plantaardige voeding soms mist. Vergeleken met een standaard hamburger bevat hij aanzienlijk meer vezels ej een vergelijkbare hoeveelheid eiwit. Het verzadigd vet ligt iets hoger dan gemiddeld, maar dat betekent niet gelijk dat je deze burger moet laten liggen! Iets rustiger aan doen met de saus en het komt goed.


Ingrediënten:


Deze burger is opgebouwd uit gehydrateerde plantaardige eiwitten (voornamelijk soja), aangevuld met plantaardige oliën, vezels, specerijen en natuurlijke aroma’s. Vitamine B12 en ijzer zijn toegevoegd om de voedingswaarde te versterken. Al met al een smaakvolle, volwaardige keuze voor wie bewust plantaardig eet, zonder in te leveren op bite of beleving.

En de winnaar is...


Beyond Meat!


Na deze uitgebreide, blinde, smaaktest kwam Beyond Meat als favoriet uit de test. Deze burger scoorde hoog op sappigheid, structuur en die typische ‘vlezige’ beleving waar veel mensen naar op zoek zijn. Hij ruikt en proeft bijna als een klassieke hamburger en is in zijn pure vorm gewoon echt heel lekker. Het testpanel denkt dan ook zeker te weten dat deze burger de show steelt op een broodje met verschillende toppings, en dat is waar we naar op zoek waren! Voor wie vegetarisch eet, maar een burgerbroodje tijdens de volgende barbecue niet wil missen: dit is volgens ons de beste keuze.


Vind jij de Beyond Meat burger ook lekker?

Of is er iets anders wat we moeten testen? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd.

Het testpanel bestond uit onze redactie, medewerkers van Green Food Lab en medewerkers van stichting De Week Zonder Vlees & Zuivel! 

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Haha, ik wist het! Zo'n lekkere vleesvervanger, ik gebruik hem als burger op een broodje, maar ook als vleesje bij m'n AVG, en ik kneed er een paar kleine balletjes van voor bij een stamppot of oastagerecht. Een terechte winnaar!

08:59 31 mei 2025

Wat een goede ideeën!

08:59 06 juni 2025

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.