

Ben jij een echte foodie? Vind jij niets leuker dan je nieuwe recepten of je favoriete vega hotspots te delen met je vrienden en familie? Misschien heb je weleens gemerkt dat een goede foto maken van eten nog niet zo makkelijk is als het lijkt. Soms ziet een gerecht er live heerlijk uit, maar op de foto toch iets minder. Wij hebben inmiddels veel ervaring met het op de foto zetten van lekker eten, maar ook wij hebben dit moeten oefenen. Door de jaren heen hebben wij geleerd wat wel en niet werkt bij foodfotografie. Wil jij beter worden in foodfotografie? Dit zijn onze tips voor goede foodfotografie!
Mobiel of professionele camera?
Als je een foto wilt gaan maken van eten, dan kun je eerst bedenken of je de foto wilt maken met je mobiel of met een professionele camera. Deze keuze hangt af van een aantal factoren. Ten eerste is het belangrijk om stil te staan bij de kwaliteit van de camera van je telefoon. Heb jij bijvoorbeeld een nieuwe iPhone 15? Dan is het geen verkeerde keuze om de foto met je telefoon te maken, omdat de camera relatief goed is. Heb jij een oude mobiel? Dan kan het zo zijn dat de foto’s die je maakt met je camera van lage kwaliteit zijn. Het is dan een goed idee om te investeren in een nieuwe mobiel met een goede camera of in een professionele camera, zoals een spiegelreflexcamera. Een professionele camera is prijzig, maar als je echt vaak eten wilt fotograferen is dit het geld wel waard. De kwaliteit van de foto’s van professionele camera’s zijn nu eenmaal beter dan die van een mobiele telefoon. Wel zul je je eerst goed moeten verdiepen in de instellingen van de camera. Sluitertijd, het diafragma en de ISO bepalen voor een groot deel of je foto’s scherp en goed belicht zijn. Een andere reden om een foto met je mobiel te maken is tijd. Zit jij op een terrasje en wil je snel een foto maken van je lunch? Dan kun je beter een foto maken met je mobiel. Heb jij thuis uren in de keuken gestaan voor een nieuw gerecht en wil je deze delen op je blog? Dan kun je beter even de tijd nemen voor een kwalitatief goede foto met een professionele camera.
Een goede ondergrond
Nu je bepaald hebt of je met je telefoon of met een professionele camera de foto gaat maken, is het tijd om aandacht te besteden aan de ondergrond. Hiermee bedoelen we de tafel, het aanrecht of andere ondergronden waarop jij je foto maakt. Kijk eens rond in je huis of je een mooie tafel hebt die je kunt gebruiken als ondergrond. Heb je dit niet? Er zijn hier gelukkig verschillende oplossingen voor. Je kunt op internet speciale backdrops kopen. Backdrops zijn speciale fotoachtergronden en je hebt ze in alle kleuren en maten. Zo heb je backdrops die net lijken op hout, marmer of steen. Je kunt kiezen uit grote, stevige backdrops of oprolbare backdrops. De oprolbare backdrops bestaan vaak uit een set van meerdere vellen (met op de voor- en achterkant een andere achtergrond). Het handige van de oprolbare backdrops is dat het minder ruimte in beslag neemt om te bewaren. Het voordeel van de stevige backdrops is dat ze minder snel beschadigen. Een andere optie is om met je bord naar buiten te gaan. Misschien heb jij in de tuin wel mooie tegels liggen die als achtergrond kunnen dienen of een groot stuk hout waar je je bord op kunt zetten. Met wat creativiteit is er altijd wel een mooie ondergrond te vinden! Ook als je in een restaurant of op een terras een foodfoto wilt maken is het belangrijk te kijken naar je ondergrond. Is je tafel helemaal schoon? Zijn er geen vlekken te zien op de foto? Dan ben je ready to go!
Mooie decoratie
Naast de ondergrond van je foto is het ook belangrijk wat je precies op die ondergrond zet. Als je altijd alleen een foto maakt van een bord op een ondergrond, dan heb je niet veel variaties in je foto’s. Dit kan dus een beetje saai overkomen. Door te variëren met decoraties op je foto, houdt je je foto’s gevarieerd en origineel! Je kunt beginnen door te bepalen of je een placemat wilt neerleggen onder je bord. Je hebt tegenwoordig hele leuke placemats van gevlochten riet of katoen. Een ander alternatief voor een placemat is het gebruiken van een (grote) houten serveerplank. Nu is het tijd om te kiezen op welk servies je je gerecht gaat serveren. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de kleur van je eten. Rood eten wil je liever niet op rood servies leggen en wit eten niet op wit servies. Hierdoor valt je eten weg en is het niet goed te zien. Wij raden het aan om te gaan voor een contrasterende kleur. Is jouw eten donker? Kies dan voor een lichte kleur zoals wit, beige of lichtgrijs. Heeft het eten een rode kleur? Kies dan voor een bord met een blauwe tint. Naast het bord is ook het glas en het bestek belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar matchend servies (dit kan ook in de kringloopwinkel) en mooi bestek. Om je foto nog wat meer kleur te geven kun je leuke servetten of een leuke theedoek in het beeld van de foto leggen. Denk goed na over welke sfeer jij wilt uitstralen met je foto. Maak vooraf bijvoorbeeld een moodboard met inspiratie en ga vervolgens op zoek naar passende items.
De opmaak van je bord
Nu je alle accessoires hebt uitgekozen is het tijd om je gerecht op te dienen. We hebben een paar tips zodat jou gerecht er heerlijk uit ziet op de foto. Allereerst moet je goed nadenken over de compositie van je gerecht. Heb jij een mooie salade gemaakt? Dan kun je deze het meeste verspreiden over een grote schaal of bord en een foto van bovenaf maken. Heb jij een dik belegde sandwich gemaakt? Dan wil je graag kunnen zien wat er allemaal in de sandwich zit. Dan is de beste optie om de sandwich open te snijden en een foto vanaf vooraanzicht te maken. Je kunt ook gaan spelen met kleuren. Heb jij een witte pasta gemaakt met roomsaus? Dan kun je met bepaalde ingrediënten meer kleur toevoegen aan je gerecht, zoals rode cherrytomaatjes of basilicum. Een andere manier hoe jij je bord extra speciaal kunt opmaken, is door het toevoegen van een sausje. Een van de technieken om saus op je bord te serveren, is door een beetje saus op je bord te leggen en dit met de bolle kant van je lepel uit te smeren. Je kunt saus ook in een squezefles stoppen, zodat je druppeltjes saus kunt aanbrengen. Wil jij een gerecht op de foto zetten die je hebt gebakken in olie, zoals een burger. Dan kan het een goed idee zijn om je burger eerst even uit te laten lekken op een keukenpapiertje. Als je de burger in één keer vanuit de pan overschept op het bord, dan kun je allemaal druppels olie krijgen op je bord. Dit ziet er op de foto niet zo mooi uit. Ga vooral experimenteren met het opmaken van je bord, zo kom je er het beste achter wat wel en niet werkt!
Goed licht is essentieel
Last but not least. Licht is een van de belangrijkste factoren voor het maken van een goede foto. Te veel licht zorgt ervoor dat je foto overbelicht is. Te weinig licht zorgt er weer voor dat je kleuren niet goed ziet en de foto onscherp is. Zorg er dus voor dat je tijdens het maken van je foodfoto precies genoeg ligt hebt. Wij werken zelf het liefste met natuurlicht, dit is licht dat van buiten komt. Probeer zoveel mogelijk overdag en in de middag foto’s te maken van je creaties. Zoek een plekje dicht bij een raam, leg je backdrop neer, serveer je eten en schieten maar! Als je foto’s maakt met je mobiel dan kun je daar ook het licht instellen. Hoe dit precies werkt verschilt per mobiel. Weet je niet hoe dit moet? Zoek dan even op hoe dit bij jouw telefoon werkt. Bij een (spiegelreflex)camera wordt de hoeveelheid licht bepaald door verschillende instellingen.
De hoeveelheid licht op je foto is een samenspel van de ISO-waarde, het diafragma en de sluitertijd. De ISO-waarde geeft aan hoe snel de foto wordt gemaakt. Een lage ISO-waarde geeft aan dat de foto snel wordt gemaakt en een hoge ISO-waarde dat hij minder snel wordt gemaakt. Met een hoge ISO-waarde vang je meer licht op, maar dit kan ook eerder zorgen voor ruis op je foto. Het diafragma bepaald hoe groot de opening is waardoor het licht de camera binnenvalt. Bij een laag diafragma is de opening groot en wordt er meer licht opgevangen. Bij een hoog diafragma is de opening klein en wordt er weinig licht opgevangen. De sluitertijd heeft ook invloed op het licht. De sluitertijd bepaalt hoe lang de sluiter van je camera open staat en dus hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Bij een korte sluitertijd, valt er minder licht op je sensor. Bij een lange sluitertijd valt er meer licht op je sensor. Het nadeel van een lange sluitertijd is dat je beeld eerder bewogen is. Wij raden je aan om een paar filmpjes te kijken over deze drie instellingen en veel te oefenen met verschillende instellingen! Succes met het maken van foodfoto’s!
Wat is jouw beste tip voor een goede foodfoto?
Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.