

Is koken voor één een uitdaging? Of juist een geweldige kans om jezelf te verwennen met maaltijden die precies jouw smaak zijn? Misschien wel allebei. Hoe je het ook ziet, wat tips zijn altijd welkom. Daarom in dit artikel: acht tips om je solo-maaltijden sensationeel te maken.
1: Probeer regelmatig iets nieuws uit
Gebruik je solo-maaltijden als een kans om te experimenteren. Je hoeft met niemand rekening te houden, dus je kunt alles proberen wat je maar lekker lijkt. Zoek daarom regelmatig nieuwe recepten op. Of geef zelf een nieuwe draai aan een oud, vertrouwd recept. Zo leer je niet alleen steeds beter koken, je vindt ook telkens nieuwe favorieten!
2: Reken recepten om
Als je op zoek gaat naar nieuwe recepten loop je er vast tegenaan: veel recepten zijn voor meer personen geschreven. Geen probleem. Je kunt ze gemakkelijk omrekenen door alle ingrediënten te delen door twee of vier. Als je een recept gevonden hebt voor vier personen, kun je natuurlijk alles door de helft doen en koken voor twee personen. Zo heb je een extra portie voor in de koelkast of de vriezer, voor wanneer je geen tijd hebt om te koken!
Handig: veel websites (waaronder wijzelf) geven je de optie om het aantal personen aan te passen. Het recept wordt dan automatisch omgerekend voor je.
3: Maak gebruik van je vriezer
We noemden hem net even al, maar de vriezer is je beste vriend. Als je alleen eet, ga je natuurlijk minder snel door je boodschappen heen. Voorkom dat producten oud worden door goed gebruik te maken van je vriezer. Vries bijvoorbeeld je kliekjes in. Veel groente en fruit kun je ook gemakkelijk zelf invriezen.
Je kunt natuurlijk ook diepvriesproducten kopen, dat is meteen lekker makkelijk. Zo heb je altijd genoeg op voorraad, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het oud wordt.
4: Kies voor lekker makkelijk
Over makkelijk gesproken: wees zeker niet bang om het jezelf makkelijk te maken in de keuken. Bijvoorbeeld door:
Snelle en simpele recepten te kiezen.
Gemaksproducten te gebruiken (bijvoorbeeld voorgesneden groente).
Een dubbele portie te koken zodat je ook meteen lunch of avondeten hebt voor de volgende dag.
5: Neem de tijd voor je maaltijd
Als je alleen eet, ben je al snel geneigd om je maaltijd even tussendoor naar binnen te schuiven. Dat is natuurlijk niet erg als je een keer haast hebt, maar het is niet fijn om er een gewoonte van te maken.
Maak van je maaltijd een rustmoment. Zo kun je echt van je eten genieten. En rustig eten is ook nog eens een stuk gezonder dan de boel haastig naar binnen schrokken. Het is bijvoorbeeld beter voor je spijsvertering en voor de opname van voedingsstoffen. Dek dus de tafel voor jezelf en ga er lekker rustig voor zitten.
6: Plan je maaltijden van tevoren
Iedere dag bedenken wat je gaat eten kan best lastig zijn. Het is daarom handig om je maaltijden van te voren in te plannen. Bijvoorbeeld op zondag. Je kan dan ook meteen een boodschappenlijstje voor de hele week maken, zodat je niet onnodig vaak naar de winkel moet.
Vind je een vaste planning niet fijn? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een lijstje met maaltijden voor de week maken en per dag kijken waar je zin in hebt.
Tip: plan wekelijks een kliekjesdag in.
7: Wees creatief met leftovers
Iedereen die solo-maaltijden klaarmaakt weet: je hebt al snel restjes over. Als je een hele maaltijd over hebt, kun je er de volgende dag nog een keer van eten. Maar is het niet meer genoeg voor een volledige maaltijd? Dan kun je er een goed gevulde salade bij maken. Of maak een salade ván de restjes. Denk bijvoorbeeld aan overgebleven linzen, rijst of aardappelen. Die lenen zich perfect als basis voor een maaltijdsalade.
8: Investeer in kleine keukenapparatuur
Grote keukenapparatuur werkt vaak niet fijn als je een kleine hoeveelheid wilt bereiden. Bijvoorbeeld een grote blender, hakmolen of slowcooker. Investeer daarom in kleinere keukenapparatuur die goed is afgestemd op de porties die jij maakt.
Heb jij nog handige tips voor het koken voor één persoon?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Beeld: Unsplash
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.