

Pekelen, inmaken of opleggen is een eeuwenoude techniek om voedsel lang te bewaren. Perfect dus voor het redden van restjes! Wat je nodig hebt? Azijn, kruiden en een glazen pot. Bovendien geeft je zelfgemaakte pickles ieder gerecht een smaakvolle twist. Met deze tips van Too Good To Go en inspiratie kun je zelf aan de slag gaan in de keuken. Lees je mee?
Tips om zelf groenten te pekelen:
- Steriliseer de potten waarin je de groenten wil inmaken. Zet ze 10 minuten in kokend water of zet ze 10 minuten in een oven op 150°C om ze te steriliseren. Laat ze omgekeerd uitlekken op een propere keukenhanddoek.
- Harde groenten zoals wortel, ui, komkommer, radijs en kool geven het beste resultaat. Laat je inspireren door groenten die in seizoen zijn!
Inmaakrecepten
Atjar
Zelfgemaakte zoetzure Indonesische bijgerecht
In de supermarkt vind je kant-en-klare atjar, maar het is verrassend makkelijk om dit bijgerecht zelf te maken met groenten die je in huis hebt.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1
Snijd de groenten in dunne reepjes, bij voorkeur met een dunschiller of mandoline.
Stap 2
Snijd de chilipeper overlangs door en verwijder de zaadlijsten (of laat ze zitten voor extra pittigheid). Snijd de peper in dunne reepjes.
Stap 3
Snipper de knoflook en de gemberwortel.
Stap 4
Breng de witte wijnazijn, water, suiker en kurkumapoeder aan de kook. Laat even koken tot de suiker is opgelost. Voeg de groenten toe en laat 1 minuut koken.
Stap 5
Haal de pan van het vuur en schep alles in een gesteriliseerde pot. Voeg vloeistof toe tot de groenten onder staan.
Stap 6
Sluit de pot goed af en laat enkele dagen rusten.
Tip: Wist je dat je chilipepers heel gemakkelijk in de diepvries kunt bewaren? Ze ontdooien snel en kunnen daarna eenvoudig gesneden of geraspt worden.
Gefermenteerde Aspergestukjes
Een frisse, kruidige manier om aspergerestjes te bewaren
Asperges zijn typische lentegroenten, maar de uiteinden kunnen vaak worden weggegooid. Probeer ze eens te fermenteren! De combinatie van kruiden en limoen geeft een heerlijke frisse smaak die je kunt gebruiken bij allerlei gerechten.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1
Schil de uiteinden van de asperges.
Stap 2
Hak de uiteinden eventueel in kleinere stukken en doe ze in een schone, goed afsluitbare pot.
Stap 3
Snijd de limoen en de kruiden in stukken en voeg ze toe aan de asperges. Druk alles goed aan, zodat de pot goed vol zit.
Stap 4
Los het zout op in het water en laat het afkoelen. Giet de pekel over de asperges totdat ze volledig onderstaan. Sluit de pot goed af.
Stap 5
Laat de asperges minimaal 7 dagen fermenteren. Open de pot elke dag even om de gassen die zich opbouwen te laten ontsnappen.
Stap 6
Proef de asperges na 7 dagen. Als je ze zuurder wilt, laat ze dan nog een paar dagen staan en blijf de pot openen om de gassen vrij te laten.
Stap 7
Zodra de asperges klaar zijn, bewaar de pot in de koelkast. De lage temperatuur stopt het fermentatieproces en je kunt de asperges tot 1 maand bewaren in de pekel.
Tip: Je kunt ook een limoen gebruiken die je al hebt uitgeperst. Dit is een slimme manier om niets weg te gooien!
Wat ga jij binnenkort pekelen uit je koelkast?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Met deze eenvoudige inmaaktechnieken kun je niet alleen de houdbaarheid van groenten verlengen, maar ook zorgen voor heerlijke smaakvolle toevoegingen aan je gerechten. En natuurlijk is het een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan!
Bronvermelding: Dit artikel is met dank aan Too Good To Go.
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.