

De zomer komt eraan! Lange dagen, warme zonnestralen en... behoefte aan verkoeling. Wat is er dan beter dan een verfrissend drankje of een heerlijk ijsje? In dit artikel laat onze gastblogger Chef Duurzaam je zien hoe je ook in de zomer kunt genieten én duurzaam kunt blijven denken. Met een paar simpele aanpassingen maak je in een handomdraai verantwoorde zomerdrankjes en ijsjes, zónder verspilling of plastic afval.
Zelfgemaakte zomerdrankjes: fris, lokaal en plasticvrij
1. Infusiewater met kruiden en fruit
Vul een glazen fles met koud water, voeg verse kruiden toe zoals munt of citroenmelisse en een handje seizoensfruit (zoals aardbeien of blauwe bessen). Zet het een uurtje in de koelkast en klaar!
2. Koude kruidenthee
Zet een sterke kruidenthee (bijv. kamille of rooibos), laat afkoelen en bewaar in een glazen karaf. Voeg eventueel citroen of sinaasappelschil toe voor extra smaak.
3. IJskoffie zonder verspilling
Zet 's ochtends extra koffie, laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast. Serveer met plantaardige melk en een herbruikbaar rietje voor een verantwoorde cafeïnekick.
Duurzaam ijs: koel genot zonder kunstmatige toevoegingen
1. Fruitijsjes met overschotten
Heb je fruit dat bijna overrijp is? Mix het met een beetje citroensap en eventueel kokoswater of yoghurt. Giet in herbruikbare ijsvormpjes en vries in.
2. Plantaardig roomijs
Maak een ijsbasis van bevroren banaan, plantaardige melk en een eetlepel pindakaas of cacaopoeder. Mix tot een romige massa en serveer direct.
3. Waterijs van infusiewater
Heb je infusiewater over? Giet het in ijsvormpjes en maak er ijsklontjes of waterijsjes van voor extra zomerse verkoeling.
Extra tips voor een duurzame zomerverkoeling
- Gebruik glazen of RVS flessen in plaats van plastic.
- Herbruikbare rietjes van bamboe, glas of metaal maken je drankje helemaal af.
- Vermijd verpakte ijsjes uit de supermarkt en ga voor zelfgemaakt of kies voor merken met een duurzaamheidslabel.
Welk drankje of ijsje ga jij als eerste maken?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.