Wat is klimaatvriendelijk eten en hoe kan jij daaraan bijdragen?
Karlijn Swaen

Wat is klimaatvriendelijk eten en hoe kan jij daaraan bijdragen?

zaterdag 12 oktober 2024

Als trouwe lezer van ons platform ben je waarschijnlijk al goed op de hoogte van de voordelen van een vegetarisch of veganistisch dieet voor het milieu. Je maakt bewuste keuzes, kiest vaak lokaal en seizoensgebonden, en let op duurzaamheid. Toch blijft klimaatvriendelijk eten een onderwerp waarin we allemaal nog meer kunnen leren en bijdragen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe jij jouw impact verder kunt verkleinen, met handige tips die passen bij jouw bewuste levensstijl.

Wat is klimaatvriendelijk eten?


Klimaatvriendelijk eten draait om het verlagen van de impact van jouw voedselkeuzes op het milieu. Ook als je al zoveel mogelijk plantaardig en duurzaam eet, zijn er extra stappen die je kunt nemen om jouw ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen. Het gaat om efficiënt omgaan met voedsel, bewustere keuzes in de keuken maken en jezelf blijven uitdagen om duurzamer te eten.

Onze tips


Maximaliseer seizoensgebonden en lokale keuzes


Waarschijnlijk koop je al seizoensgebonden groenten en fruit, maar je kunt jezelf hier nog meer in uitdagen. Maak gebruik van vergeten groenten die niet alleen minder vaak worden geteeld, maar vaak ook minder intensieve teeltmethoden nodig hebben. Denk aan groenten zoals pastinaak, aardpeer en schorseneren.


Start met fermenteren en inmaken


Een geweldige manier om voedselverspilling te verminderen en lokaal seizoensvoedsel langer te bewaren, is door te leren fermenteren of inmaken. Denk aan zelfgemaakte zuurkool, kimchi, of gefermenteerde groenten. Dit verlengt niet alleen de houdbaarheid van je producten, maar draagt ook bij aan een circulaire keuken waarin vrijwel niets wordt verspild. Bovendien zijn gefermenteerde producten vaak ook nog eens heel goed voor je darmgezondheid.


Ga een stap verder in verpakkingsvrij winkelen


Hoewel je waarschijnlijk al let op verpakkingen, is er altijd ruimte voor verbetering. Overweeg om boodschappen te doen bij verpakkingsvrije winkels of kijk eens in jouw omgeving rond of er wellicht een boer is waar jij je producten direct kunt kopen. Hier vind je vaak seizoensgebonden, lokale producten en helpen je verpakkingsafval te verminderen.


Kweek je eigen kruiden, groenten en fruit


Zelf voedsel kweken, ook al is het maar een paar kruiden op de vensterbank of wat groenten in de tuin, is een hele leuke manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het scheelt transport, verpakkingen en zorgt ervoor dat je precies zoveel kweekt als je nodig hebt, wat verspilling tegengaat. Bovendien is het superleuk om je eigen oogst te verwerken in je gerechten!

Gebruik restjes creatief


Als vegetariër of veganist gooi je wellicht minder voedsel weg, maar er is altijd ruimte om nóg slimmer met restjes om te gaan. Maak bijvoorbeeld heerlijke bouillons van schillen en stelen of verwerk oud brood tot croutons of paneermeel. Smoothies, soepen en stoofpotjes zijn perfecte gerechten om overgebleven groenten in te verwerken. Je kunt zelfs uitdagingen voor jezelf bedenken, zoals één keer per week een "no waste meal" maken.


Denk aan het energiegebruik bij het koken


Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kookt heeft invloed op het klimaat. Probeer efficiënter met energie om te gaan tijdens het koken: gebruik bijvoorbeeld een snelkookpan of kook in grotere hoeveelheden om later restjes op te warmen. Stomen en koken met de deksel op de pan verbruikt minder energie dan gerechten waarbij je constant moet roeren of bakken.

Kleine stappen, grote impact


Ook als bewuste vegetariër of veganist is er altijd ruimte om jouw ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Door nog creatiever te zijn met restjes of zelf voedsel te kweken, kun je je eetgewoonten nóg duurzamer maken. De kunst zit hem vaak in kleine veranderingen die, als we ze massaal omarmen, kunnen zorgen voor een grote impact.

Heb jij nog meer tips om je voetafdruk te verkleinen?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.