Zo geef je oude croissants een nieuw leven
Redactie

Zo geef je oude croissants een nieuw leven

woensdag 29 januari 2025

Op 30 januari vieren we de Dag van de Croissant! Een perfect moment om stil te staan bij voedselverspilling, want zelfs croissants die niet meer vers uit de oven komen, kun je omtoveren tot iets heerlijks. Met deze creatieve ideeën van Too Good To Go maak je van restjes croissants weer een feestje op tafel! Lees snel verder.

1. Croissant-wentelteefjes


Voedsel redden is nog nooit zo lekker geweest. Gebruik een oude croissant om wentelteefjes te maken.


Zo maak je het:



  • Klop een ei los met een scheutje (plantaardige) melk, een snuf kaneel en wat suiker.

  • Halveer de croissant en laat de helften goed intrekken in het mengsel.

  • Bak ze goudbruin in een pan.

  • Serveer met (overgebleven) fruit, een lepeltje yoghurt of een drizzle honing.

2. Croissant-tiramisu


Ben je gek op tiramisu? Probeer dan deze verrassende variant met croissants. Perfect als nagerecht!


Zo maak je het:



  • Snijd croissants horizontaal doormidden.

  • Meng (plantaardige) mascarpone met een vleugje suiker en vanille-extract tot een romige crème.

  • Doop de croissanthelften in een sterke kop koffie of espresso.

  • Leg een laagje croissants in een schaal, verdeel de mascarponecrème erover en herhaal dit proces.

  • Bestrooi met cacao en laat het dessert minimaal een paar uur (of een nachtje) opstijven in de koelkast.

3. Croissant-croutons


Voor een knapperige twist in je salade of soep zijn croissant-croutons een gouden tip.


Zo maak je het:



  • Snijd croissants in kleine blokjes en besprenkel ze met een beetje olijfolie.

  • Bak ze in een pan of oven tot ze lekker krokant zijn.

  • Strooi ze over salades, soepen of zelfs over een romige yoghurtbowl.

4. Hartige croissant-ovenschotel


Een slimme manier om restjes croissants én groenten te gebruiken: maak een hartige ovenschotel.


Zo maak je het:



  • Scheur oude croissants in stukken en leg ze in een ovenschaal.

  • Voeg restjes bereide groenten toe, zoals spinazie, paprika en ui.

  • Maak een mengsel van melk en eieren (ongeveer 250 ml melk op 4 eieren).

  • Giet dit mengsel over de croissants en groenten en strooi er geraspte kaas overheen.

  • Bak het geheel in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Heb je zelf een idee of recept met overgebleven croissants?

Deel het vooral in een reactie, op Facebook of op Instagram, want zo maken we samen voedselverspilling verleden tijd!

Bronvermelding: Dit artikel is met dank aan Too Good To Go.

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.