
Over drie dagen is het Pasen! Tijdens Pasen staat de tafel vol lekkere zoetigheden, zoals een zoete paasstol met spijs, paaseitjes en een cronaantje. Ben jij net als ik ook geen echte zoetekauw en houd jij meer van hartig? Dan is dit de perfecte paasstol voor jou. Deze hartige paasstol is gevuld met Honingtomaten en pesto. De Honingtomaten van Looye zijn echte smaakbommetjes en worden lokaal in Nederland geteeld. Ga met dit recept als een echte bakker aan de slag en verras je gasten tijdens de paasbrunch met deze hartige lekkernij.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Zo maak je de hartige pesto met Honingtomaten en pesto
Stap 1
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Weeg de bloem af in de kom van een standmixer. Roer de gist en suiker er goed door om ze gelijkmatig door de bloem te verdelen. Zet de kom in de machine en bevestig de deeghaak. Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven.
Stap 2
Verwarm de slagroom en 3/4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet in het kuiltje. Mix 1-2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.
Stap 3
Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten, of tot het soepel en zacht aanvoelt. Voeg het zout toe aan het deeg en voeg vervolgens, al mixend, beetje voor beetje 2/3 van de boter toe. Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt 5-6 minuten.
Stap 4
Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Druk het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ovaal van 1 1/2 cm dikte.
Stap 5
Verdeel de pesto over het deeg met de achterkant van een lepel. Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften, in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor 3/4 deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat.
Stap 6
Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de rest van de boter en bestrijk de stol ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel.
Stap 7
Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster en geniet!
Staat hartige paasstol al op jouw paasmenu?
Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.