

De feestdagen staan voor de deur. Een tijd vol gezelligheid, samenzijn én lekker eten. Het is ook de tijd waarin we stiekem al nadenken over onze goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wil je komend jaar gezonder eten, zonder in te leveren op smaak? Laat je inspireren door deze 5 verrassend lekkere vegan snacks die laten zien dat milieuvriendelijk, gezond én lekker perfect samengaan.
Ze zijn simpel zelf te maken met slechts een paar ingrediënten. Wij leggen je uit hoe!
Gezonder het nieuwe jaar in? Tip vooraf:
Verwacht je het nieuwe jaar een stuk gezonder in te gaan? Neem je zorgverzekering nog eens goed onder de loep. Misschien wil je liever een andere zorgverzekeraar, je eigen risico verhogen of je aanvullende verzekering opzeggen. Overstappen van je basis zorgverzekering kan nog t/m 31 december.
1. Groentechips uit de oven
Een knapperig en gezonder alternatief voor traditionele chips.
Wat heb je nodig:
- 2 grote zoete aardappels, bietjes of pastinaken
- 1 eetlepel olijfolie
- Snufje zout en kruiden naar keuze (bijvoorbeeld paprika- of knoflookpoeder)
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de groenten in dunne plakjes.
- Meng de plakjes met olijfolie en kruiden.
- Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze 15-20 minuten tot ze knapperig zijn. Blijf erbij want ze kunnen snel verbranden!
Tip: gebruik een mandoline (rechthoekige rasp/schaaf) voor extra dunne chips.
2. Vegan energy balls
De perfecte snack voor onderweg of een snelle energieboost.
Wat heb je nodig?
- 150 g dadels
- 75 g havermout
- 2 eetlepels pindakaas
Ook lekker: kokosrasp of cacaopoeder om in te rollen
Hoe maak je het?
- Doe de dadels, havermout en pindakaas in een keukenmachine en mix tot een stevig geheel.
- Vorm kleine balletjes met je handen.
- Rol ze eventueel door kokosrasp of cacaopoeder voor een extra smaaklaagje.
- Bewaar in de koelkast, zodat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt.
3. Hummus met groentesticks
Een klassieker die nooit teleurstelt.
Wat heb je nodig?
- 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 240 g)
- 2 eetlepels tahin
- Sap van 1 citroen
- 1 teen knoflook
- Olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld komijn of paprika)
- Rauwkost naar keuze (bijvoorbeeld wortel, komkommer, paprika)
Hoe maak je het?
- Mix de kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook en een scheutje olijfolie in een keukenmachine tot een romige hummus.
- Voeg kruiden naar smaak toe.
- Snijd de rauwkost in lange, dunne reepjes en serveer samen met de hummus.
4. Gevulde dadels met notenpasta
Zoet, romig en vol goede voedingsstoffen.
Wat heb je nodig?
- 10 medjool dadels
- Notenpasta naar keuze (bijvoorbeeld amandel- of cashewboter)
Ook lekker: gehakte noten of cacaonibs als topping
Hoe maak je het?
- Snijd de dadels open in de lengte en verwijder de pit.
- Vul ze met een lepeltje notenpasta.
- Bestrooi met gehakte noten of cacaonibs voor extra crunch.
5. Geroosterde kikkererwten
Knapperig, hartig en een ideale vervanger voor borrelnootjes.
Wat heb je nodig?
- 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 240 g)
- 1 eetlepel olijfolie
- Kruiden naar keuze (bijvoorbeeld paprika, curry of chili)
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Spoel de kikkererwten af en dep ze droog met keukenpapier.
- Meng de kikkererwten met olijfolie en kruiden.
- Spreid ze uit over een bakplaat en bak 25-30 minuten tot ze knapperig zijn.
Wat wordt jouw nieuwe vegan ‘snackalicous’ voor het nieuwe jaar?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.