

Een goed koksmes is een musthave voor in de keuken. Of je nu elke avond de sterren van de hemel wilt koken, of gewoon simpel snijwerk wilt doen. Er is niks vervelender dan botte messen, waar je zelfs niet mee door je tomaten heen komt. Wij gingen daarom op onderzoek uit naar het beste koksmes voor iedere thuiskok. We zetten de 9 beste messen voor je op een rij. Lees je mee?
Onze productselectie
-
Het meest verfijnde koksmes - Classic Heritage Koksmes
SOPHIOR Koksmes - Classic Heritage Collection€ 89,00Naar recensie -
-
-
-
-
-
-
Het beste koksmes voor serieuze kookliefhebbers of de professionele kok
Damascus Mes - Japans Keukenmes - 33.5 CM€ 41,99Naar recensie -
Waar moet je op letten bij het kopen van het juiste koksmes
Bij het kiezen van het juiste koksmes komt er best wat kijken. Het is belangrijk om eerst te denken aan de lengte van het mes (lemmet); de meeste koksmessen variëren tussen de 20 en 25 cm, maar de keuze hangt af van je eigen voorkeur en handgrootte.
Langere messen geeft je meer snijoppervlak en is ideaal voor grotere ingrediënten, terwijl een korter mes wat makkelijker te hanteren is voor kleinere taken of als je kleinere handen hebt. Dan is er het mesblad, dat meestal gemaakt is van roestvrij staal, wat duurzaam en onderhoudsvriendelijk is. Maar als je wat meer wilt investeren, zijn messen van damaststaal een prachtige keuze vanwege hun scherpe eigenschappen en het mooie patroon van de lagen. Je handvat is natuurlijk ook cruciaal voor je comfort tijdens het snijden. Het moet goed in je hand liggen en een stevige grip bieden. Houten handvatten voelen warm en traditioneel aan, terwijl een kunststof of roestvrijstalen handvat vaak praktischer en hygiënischer zijn.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de onderhoud van de messen. Sommige messen behouden hun scherpte langer dan andere, en het is fijn om te weten hoe je ze goed moet slijpen en onderhouden voor een langdurige scherpte. Ons advies is in ieder geval: Doe je koksmessen nooit in de vaatwasser. Dit zorgt er voor dat je messen sneller bot worden en minder fijn snijdt.
Wat zijn dan Japanse messen?
Japanse messen staan bekend om hun vlijmscherpe mes en de uitzonderlijke Japanse precisie waarmee ze zijn gemaakt. Deze messen worden vaak gemaakt van damaststaal, waardoor ze niet alleen super scherp blijven, maar ook een prachtig patroon vertonen.
Een Japans mes heeft vaak een dunner blad dan traditionele westers messen, wat zorgt voor een precieze en efficiënte snede, ideaal voor het snijden van groenten en delicate taken. Een Japans koksmes of Japanse mes is dan ook een favoriet onder de professionele koks, omdat het moeiteloos door ingrediënten snijdt zonder te veel kracht te hoeven zetten. Het biedt een uitstekende balans en controle, wat het perfect maakt voor gedetailleerd werk in de keuken.
De 9 beste koksmessen
Het meest verfijnde koksmes - Classic Heritage Koksmes
We trappen deze review af met een erg mooi en verfijnd koksmes, namelijk het koksmes van SOPHIOR uit de Classic Heritage Collection. Dit tijdloze model is gemaakt van 3-laags staal waardoor het een duurzaam model is. Voor een goede grip is het ergonomische handvat gemaakt van duurzaam rozenhout, wat het ook nog eens goed bestand maakt tegen vocht! Naast dat dit koksmes ontzettend mooi is, schuilt er ook een technologie achter waar je u tegen zegt. De kern van het lemmet is namelijk gemaakt van enorm hard staal, wat betekent dat het vlijmscherp is. En de snijhoek van 15 graden zorgt ervoor dat je ontzettend precies kan snijden. Dit instapmodel van SOPHIOR is perfect voor iedereen die wil investeren in een goed koksmes, maar mocht je je collectie willen uitbreiden raden we ook zeker aan om eens verder te kijken bij hun collectie!
€ 89,00
sophior koksmes - classic heritage collection
Wat we waarderen
- Mooi, ergonomisch handvat
- Prachtig hard lemmet, voor de meest verfijnde snijtaken
- Levenslange garantie
- Tijdloos model
Minpunten
- Mag niet in de vaatwasser
- De meest prijzige uit dit lijstje, maar misschien wel het meeste waar voor je geld!
Het beste instapmodel
Het Boska Koksmes Copenhagen 18 cm is een lichtgewicht en praktisch mes, ideaal voor dagelijks gebruik. Het is volledig gemaakt van roestvrij staal, waardoor dit koksmes gemakkelijk is in onderhoudt. Dit mes is namelijk vaatwasmachinebestendig, maar voor langdurige scherpte wordt regelmatig slijpen aanbevolen.
Het 18 centimeter lange lemmet maakt het geschikt voor al je dagelijkse snijwerk, zoals het snijden van groenten en fruit, maar minder geschikt voor grotere snijtaken. De geïntegreerde handgreep zorgt voor een goede balans, maar kan bij langdurig gebruik minder comfortabel zijn. Al met al biedt het mes een goede prijs-kwaliteitverhouding voor wie fijn instapmodel zoekt voor keukenmessen.
€ 14,99
bol.com
boska koksmes copenhagen 18 cm
Wat we waarderen
- Volledig roestvrijstalen constructie
- Makkelijk te reinigen
- Comfortabel bij langdurig gebruik zonder de handen te vermoeien
Minpunten
- Voor langdurig gebruik kan de geïntegreerde handgreep minder comfortabel zijn
- Kortere lengte van 18 cm
- Roestvrij staal kan na verloop van tijd aan scherpte verliezen
Het mooiste Japanse koksmes
Het Japanse koksmes van Shinrai Japan combineert traditioneel Japans precisie met moderne technologie. Dit product van 20 centimer is een ontzettend verfijnd mes. Het Japanse mes is gemaakt van roestvrij staal met een esthetische “hammered” afwerking, die voorkomt dat voedsel aan het mes blijft plakken.
Met een breed lemmet is het veelzijdig genoeg voor zowel fijne als grotere snijtaken. De ergonomische handgreep biedt een comfortabele grip. De scherpe snijhoek, typisch voor Japanse messen, zorgt voor precisie en moeiteloos snijden.
Hoewel het mes regelmatig geslepen moet worden is het een goede prijs-kwaliteitverhouding. En daarnaast ziet dit koksmes er ook nog eens prachtig uit! Die verdient een prominent plekje bij jou in de keuken.
€ 48,99
bol.com
shinrai japan - japans koksmes 20 cm
Wat we waarderen
- Hoogwaardig staal met “hammered” afwerking
- Ergonomische en slipvrije handgreep
- Scherpe snijhoek
Minpunten
- Onderhoud voor scherpte vereist
- Mogelijk kwetsbaar bij intensief gebruik op harde ingrediënten
- Prijs kan voor sommige gebruikers aan de hoge kant zijn
Het beste koksmes van 15 centimeter
Voor sommige snijtaken is het fijn om kleinere messen te gebruiken. Als je op zoek bent naar een kleiner model is dit mes van 15 centimer precies wat je zoekt. Dit mes van Diamant Sabatier is een compact, scherp mes dat geschikt is voor de kleinere snijtaken, of voor de hobbykoks met een kleinere hand.
Het mes is gemaakt van ijsgehard roestvrij staal, wat ervoor zorgt dat het langer scherp is. Ijsgehard RVS is een staalsoort die door bepaalde technieken een hogere hardheid en scherpte krijgt, waardoor het mes duurzamer en slijtvaster wordt.
De ergonomische kunststof handgreep biedt een comfortabele grip en is bestand tegen natte omstandigheden, waardoor het mes veilig en gemakkelijk te gebruiken is. Dit mes is perfect voor als je op zoekt bent naar een goed, scherp mes, zonder een fortuin kwijt te zijn.
€ 31,46
bol.com
diamant sabatier riyouri klein koksmes
Wat we waarderen
- Hoogwaardig, ijsgehard roestvrij staal
- Ergonomische handgreep met antislip eigenschappen
- Ideaal voor precisiewerk
- Betaalbare prijs
Minpunten
- Beperkte lengte
- Hoewel stevig en functioneel, kan kunststof minder luxueus aanvoelen dan houten of volledig stalen handgrepen.
De beste messenset
Ben je op zoek naar een complete messenset? Dan is deze 6-delige set van Nevana iets voor jou. Je houdt de messen in een topconditie met de meegeleverde slijper, waardoor je hoe dan ook heel erg lang van deze messen kunt genieten. In deze set vind je de volgende messen:
- Koksmes
- Voorsnijmes
- Broodmes
- Utiliy mes
- Schilmesje
Het meest scherpe koksmes uit het rijtje
Het Santoku Knife van Hexclad is éen van de fantastisch Japanse messen uit dit rijtje, dat Japanse traditie combineert met modern design, ideaal voor zowel dagelijks gebruik als professioneel snijwerk.
Het lemmet, bestaande uit 67 lagen damaststaal, maakt het super scherp en duurzaam, en ziet er ook nog eens fantastisch uit. Daar waar de pakkahouten handgreep zorgt voor comfort. Het damaststaal is bij dit Japanse mes gemaakt van een speciaal soort, super harde staal, waardoor het met nog meer precisie geslepen kan worden. Hierdoor is dit een van de meest vlijmscherpe messen!
Dit koksmes heeft een lengte van 18 centimeter en geeft daardoor de juiste precisie en veelzijdigheid voor alle snijtaken. Ondanks de hogere prijs biedt het mes uitstekende waarde voor wie op zoek is naar langdurige scherpte en esthetiek in de keuken.

€ 99,00
Hexclad
damascus steel 18 cm santoku knife
Wat we waarderen
- 67 lagen damaststaal van keihard staal
- Ergonomische pakkahouten handgreep
- Veelzijdige lengte van 18 cm
- Luxe uitstraling en vakmanschap
Minpunten
- Hogere prijsklasse
- Onderhoud vereist
- Pakkahouten handgreep kan minder geschikt zijn voor vaatwasser
Het beste allround mes
Het KitchenBrothers Koksmes 20 cm is een veelzijdig en betaalbaar mes, ideaal voor dagelijks gebruik in de keuken. Het roestvrijstalen lemmet biedt goede scherpte voor de meeste taken, terwijl de ergonomische kunststof handgreep zorgt voor comfort en een slipvrije grip, zelfs bij langdurig gebruik.
Het lemmet van 20 centimeter is het geschikt voor zowel precisiewerk als grotere snijtaken. Hoewel het mes regelmatig slijpen nodig heeft om de scherpte te behouden en niet de luxe uitstraling van duurdere messen heeft, heeft het een fijne prijs-kwaliteitverhouding en is het een betrouwbare keuze voor thuiskoks en beginners.
€ 22,99
bol.com
kitchenbrothers koksmes - 20cm
Wat we waarderen
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Veelzijdige lengte van 20 centimeter
- Licht en ergonomisch handvat
- Eenvoudig te onderhouden roestvrij staal
Minpunten
- Standaard roestvrij staal
- Kunststof handgreep en standaard lemmet maken het minder geschikt voor wie een premium mes zoekt.
Het beste koksmes voor serieuze kookliefhebbers of de professionele kok
Het Damascus mes van Rheme is een indrukwekkend mes, ontworpen voor serieuze kookliefhebbers en professionele chefs en hoort onder de categorie Japanse messen. Het mes is gemaakt van hoogwaardig damaststaal, dat niet alleen zorgt voor langdurige scherpte maar ook een uniek patroon op het lemmet heeft. En het is met de hand geslepen, waardoor het een vlijmscherp mes is.
Het extra brede lemmet van 33,5 centimeter maakt het ideaal voor grotere snijtaken. De ergonomische, anti-slip handgreep is geschikt voor links- en rechtshandigen, wat het ideaal maakt voor iedereen.
Hoewel het mes een aanzienlijke investering is en goed onderhoud nodig heeft om langer scherp blijven, is het wel een uitstekende keuze voor iedereen die zijn kookkunsten naar een niveau hoger wil brengen. Met dit professionele mes glijdt je zo door je pompoenen heen!
Het beste mes voor de meeste rechte snede
Dit Japanse equivalent van een koksmes van Living Nine is een veelzijdig mes voor in de keuken. Door de combinatie van een dun lemmet en compactheid is het geschikt voor alle dagelijkse snijtaken.
Het roestvrijstalen lemmet is bestand tegen roest, daar waar de ergonomische handgreep zorgt voor comfort en controle. Het lemmet van 20 centimeter is het geschikt voor een breed scala aan snijtaken.
Hoewel het niet de extreme scherpte of luxe uitstraling van premium Japanse messen heeft, heeft het een goede prijs-kwaliteitverhouding voor dagelijks gebruik en is het een uitstekende keuze voor beginners.
Staat jouw favoriete type mes er tussen?
En ga jij voor een Westers model of kies je één van de Japanse messen? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Benieuwd naar welke snijplanken wij het allerbest vinden? Neem dan een kijkje in dit artikel!
Ben je op zoek naar een vlijmscherpe mandoline, voor de meest dunne snijresultaten? Neem dan een kijkje in dit artikel!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.