

Wij houden deze zomer lekker een staycation, jij ook? En wat is er nou fijner dan een zonnige dag aan zee, met je voeten in het zand en een zacht briesje. Wij vinden dat op een ultieme stranddag snacks zeker niet mogen ontbreken.
Speciaal voor jou hebben we inspiratie wat jij in je vegan picknickpakket kan meenemen. Alles is makkelijk mee te nemen, helemaal plantaardig en perfect voor een zomerse dag op het strand.
Fruitsalade
Een fruitsalade is altijd een goed idee, vooral op een warme dag. Meng bijvoorbeeld stukjes meloen met aardbeien en blauwe bessen. Super simpel maar heerlijk, en gezond. Sprenkel wat citroensap over je fruit heen om het langer fris te houden en verkleuring tegen te gaan.
Crispy gnocchi salade
Als je de hele dag op het strand ligt, is het ook lekker om een vullend hapje mee te hebben. Een crispy gnocchi salade is hier perfect voor. Snijd een courgette in plakjes en halveer deze. Meng 400 gram verse gnocchi met een flinke scheut olijfolie, een theelepel paprikapoeder, een theelepel oregano en een halve theelepel knoflookpoeder. Verdeel de gnocchi en courgette over een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten, tot alles lekker goudbruin en knapperig is.
Snijd ondertussen een halve komkommer in kleine stukjes en meng dit in een kom met 4 à 5 eetlepels plantaardige yoghurt, het sap van een halve citroen, een klein gesnipperd sjalotje, een eetlepel fijngehakte peterselie en een lepeltje vegan pesto. Breng op smaak met zout en peper. Schep de gnocchi en courgette erdoorheen zodra ze zijn afgekoeld.
Tabouleh
Liever een lichte, frisse salade? Tabouleh is een echte topper. Meng fijngehakte peterselie, tomaat, munt, rode ui en komkommer met bulgur. Voor 4 personen kun je 100 gram bulgur gebruiken en verder naar smaak toevoegen! Breng op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout. Laat goed afkoelen voordat je 'm meeneemt, deze salade wordt vaak nóg lekkerder als hij even staat.

- 09 June 2024
Tabouleh: Een frisse bulgursalade
Dat we een heerlijke staycation aan het vieren zijn weten jullie ondertussen wel
- Karlijn Swaen
Brood en snackgroenten met dips
Een lekker stokbroodje of snackgroenten met dips kan natuurlijk niet missen. Deze drie dips kun jij gemakkelijk zelf maken en zijn gegarandeerd een succes.
Doperwten dip
Gebruik zo’n 150 gram doperwten (liefst vers of ontdooid uit de vriezer) en mix die met een kleine teen knoflook, 2 eetlepels vegan mayonaise, de rasp van een halve citroen, 1,5 eetlepel olijfolie, een theelepel cajunkruiden en 1 tot 2 eetlepels water om het geheel wat smeuïger te maken. Je kunt er ook nog een paar blaadjes munt doorheen doen voor een extra frisse smaak. Mix alles tot een gladde dip.
Geroosterde paprika-walnoten dip:
Snijd twee rode paprika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten en leg ze met de snijkant naar beneden op een bakplaat. Rooster ze ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, tot het vel wat begint te blakeren. Rooster intussen zo’n 50 gram walnoten in een pannetje. Laat alles iets afkoelen en mix vervolgens de paprika’s en walnoten samen met 1 à 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper tot een smeuïge dip.
- Hummus-pesto dip
Los van elkaar zijn hummus en pesto al heerlijk, maar samen misschien nog wel beter. Je kunt kant-en-klaar gebruiken, maar zelf maken is natuurlijk extra lekker. Maak een simpele hummus van een blik uitgelekte kikkererwten, een eetlepel tahin, wat citroensap, een teen knoflook, een scheutje olijfolie en zout. Voor de pesto gebruik je een hand verse basilicum, 1 eetlepel pijnboompitten, 1 klein teentje knoflook, een eetlepel edelgistvlokken en olijfolie tot de gewenste dikte. Meng vervolgens een paar eetlepels hummus met een lepeltje pesto en voilà!
Knapperige kikkererwten
Een soort chips, maar dan voedzamer en eiwitrijker. Spoel kikkererwten af, dep ze goed droog en verdeel ze over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruiden zoals cajunkruiden of een mix van paprikapoeder, knoflookpoeder en zout. Rooster ze ca. 30 minuten in de oven op 200 graden tot ze goudbruin en krokant zijn.
Frisse dorstlessers
Maak je picknickpakket compleet met je favoriete verkoelend drankje. Neem bijvoorbeeld een thermoskan mee met koud water of limonade en citroen en munt.
Liever iets speciaals? Probeer eens kombucha (wij vinden deze het lekkerst), zelfgemaakte ijsthee of een fris biertje, net waar jij zin in hebt.
- 20 May 2024
Zelfgemaakte ijsthee van rabarber met tijm en citroen
Nu het zonnetje zich weer wat meer laat zien en de temperaturen stijgen, snakken wij steeds vaker naar verkoelende drankjes
- Karlijn Swaen
Wat neem jij voor vegan snacks mee naar het strand?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.