Boerenkoolstamppot met tempeh en paddenstoelen
Karlijn Swaen

Boerenkoolstamppot met tempeh en paddenstoelen

dinsdag 19 november 2024
Naar recept

Stamppot boerenkool is misschien wel één van de meest bekende stamppot recepten. Toen we dus onlangs door het nieuwe kookboek van Joeri Veul, ‘heilig boontje’, bladerden en deze plantaardige variatie zagen, moesten we deze natuurlijk uitproberen. Door de toppings wordt dit recept een stuk spannender qua structuur. En dit recept is dus geheel plantaardig! Lees snel verder.

Boerenkoolstamppot


Boerenkoolstamppot is een typisch Nederlands gerecht met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. In deze periode begon de boerenbevolking in Nederland steeds meer groenten te verbouwen, en boerenkool werd al snel een populaire keuze vanwege de gemakkelijke teelt en de voedzame eigenschappen. Het was een winters gewas dat goed bestand was tegen kou, waardoor het ook in de gure maanden beschikbaar bleef.


De stamppot zelf, een gerecht dat bestaat uit het stampen van aardappelen met groenten, is ontstaan uit de behoefte om voedzame maaltijden te creëren die eenvoudig te bereiden waren. In de tijd van de boeren werd voedsel vaak in grote hoeveelheden bereid, zodat gezinnen er meerdere dagen van konden eten. Het mengen van boerenkool met aardappelen bood een ideale combinatie van smaken en voedingsstoffen.


Traditioneel werd de boerenkoolstamppot geserveerd met rookworst of spek, maar naarmate de jaren vorderden, zijn er tal van variaties ontstaan, waaronder vegetarische en veganistische versies. De populariteit van boerenkoolstamppot is door de eeuwen heen gebleven, en het gerecht is vandaag de dag nog steeds een favoriet in veel Nederlandse huishoudens, vooral in de wintermaanden.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de stamppot

Hoe maak je deze boerenkoolstamppot

Stap 1

Week de gedroogde paddenstoelen in 375 ml heet water in een kom. Schep de uiringen in een kommetje om met 50 ml rodewijnazijn, 2 eetlepels water en ½ theelepel van de suiker.

Stap 2

Doe de zoete aardappels en boerenkool in een grote pan en schenk er genoeg water over om de groenten te bedekken. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook in 10 tot 15 minuten gaar

Stap 3

Verhit zodra de groente kookt de olie in een grote koekenpan op middelhoge temperatuur. Voeg de tempeh toe en bak in ca. 6 minuten bijna gaar. Voeg de gesnipperde ui toe en bak nog 3 minuten tot de tempeh rondom goudbruin is.

Stap 4

Vis intussen met een schuimspaan de paddenstoelen uit het weekwater en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de sojasaus, bloem, 1,5e theelepel suiker, 1 theelepel rodewijnazijn, 1 theelepel van de mosterd en een halve theelepel peper toe aan het weekwater en meng met een garde tot de bloem is opgelost. Voeg dit mengsel en de paddenstoelen toe aan de tempeh en roer 2 tot 3 minuten tot de jus indikt. Zet het vuur op z’n laagst en houd warm met de deksel op de pan.

Stap 5

Giet de groenten af. Voeg de bonen, melk, 1 eetlepel mosterd en een halve theelepel zout toe en verwarm ca. 1 minuut. Stamp het geheel tot een smeuïge puree.

Stap 6

Verdeel de stamppot over borden. Schep er de tempeh op en serveer met de pickled uiringen.

Heb jij dit recept voor stamppot boerenkool gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Heilig boontje – Joeri Veul

€ 24,95

bol.com

heilig boontje

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.