
Wij zijn dol op kikkererwten! De Caraïbische variant van een wrap is de Bajan roti: een opgerolde roti gevuld met gekruide aardappelen en een pittige kick van de Scotch bonnet peper. Deze peper is intens heet en meestal geelrood van kleur. Op Barbados is deze rotirol een populaire snack, maar je kunt dit smakelijke gerecht ook eenvoudig thuis maken. Ga jij ook mee de keuken in?
Bajan rotirol
De Bajan roti is een heerlijke specialiteit afkomstig uit Barbados, een eiland in het hart van de Caraïbische Zee. Deze opgerolde roti, een soort platbrood, wordt door ons gevuld met gekruide aardappelen en kikkererwten, maar de oorspronkelijke versie bevat vaak vlees zoals kip, rundvlees of garnalen. De rotirol wordt op smaak gebracht met een scala aan kruiden en specerijen, typisch voor de Caraïbische keuken die bekend staat om zijn levendige en pittige smaken.
De Caraïbische keuken is een smeltkroes van Afrikaanse, Indiaanse, Europese en Aziatische invloeden, wat resulteert in gerechten vol kleur en smaak. Een kenmerkend ingrediënt is de Scotch bonnet peper, die zorgt voor een vurige warmte die perfect balanceert met de rijke kruidenmix. Bajan roti is een perfecte vertegenwoordiging van deze culinaire diversiteit, en hoewel wij de vegetarische versie maken zullen we niet inleveren op smaak!
Waar maken we het van?
We maken in dit recept de rotirol ook zelf, maar we focussen ons nu even op de ingrediënen voor de vulling. Wil je gelijk naar het recept? Scroll dan verder naar beneden.
- Gele ui en knoflook: Geven een rijke en aromatische basis aan het gerecht, waarbij gele ui wat meer zoetheid toevoegt, terwijl knoflook een heerlijke pittige smaak geeft.
Kerriepoeder: Brengt een warme smaak met tonen van kurkuma, koriander, komijn en andere specerijen, die het gerecht die kenmerkende Caraïbische smaak geven.
Tijm: Geeft een licht citrusachtige smaak die goed samengaat met de andere kruiden en specerijen.
Adjuma of madame-jeanettepeper: Deze pepers voegen een flinke dosis pit toe aan dit recept, die echt hoort bij het authentieke Caraïbische karakter van de roti.
Kruimige aardappels: Absorberen goed de smaken van de kruiden en specerijen en geven een romige textuur.
Kikkererwten: Zorgen voor flinke dosis plantaardige eiwitten toe, waardoor het gerecht voedzaam en vullend is.
Het snijden van de peper
Tijdens het snijden van een adjuma of madame-jeanettepeper is het belangrijk dat je dit met enige voorzichtigheid doet. Deze pepers zijn namelijk extreem heet en we kennen allemaal wel wat horrorverhalen die we liever niet bij onszelf zien gebeuren.
Onze grootste tip is om handschoenen te dragen tijdens het snijden. Voorkom daarbij ook dat er spetters in je ogen komen. Snijdt de pepers open en verwijder de zaadjes en de binnenste membranen voor een mildere smaak. Gebruik hiervoor een scherp mes en snijd vervolgens de peper in kleine stukjes.
Als je niet goed tegen pittig eten kunt, kun je in plaats van deze pepers een mildere variant gebruiken, zoals een rode peper of jalapeño. Voeg dan extra kerriepoeder en tijm toe om de authentieke Caraïbische smaak te behouden zonder de extreme hitte.

Ingrediënten
Voor
personen
Voor de veggie bajan
voor het rotideeg
Zo maak je deze veggie bajan rotirol
Stap 1
Meng in een kom de ingrediënten voor het rotideeg en kneed die tot een soepel deeg. Als het deeg erg plakt, voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra water toe. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.
Stap 2
Verhit voor de veggie Bajan zonnebloemolie in een kookpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui in 5-6 minuten glazig. Voeg de knoflook, het kerriepoeder, de tijm en de adjuma-peper of madame-jeanette toe en bak 1-2 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Verlaag de temperatuur en laat met de deksel op de pan 15 minuten stoven.
Stap 3
Voeg de aardappels, kikkererwten en het kokend water toe tot alles net onderstaat. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 20-25 minuten stoven. Verwijder de adjuma-peper of madame-jeanette.
Stap 4
Verdeel het rotideeg in 8 gelijke stukken en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot cirkels van ½ centimeter dik.
Stap 5
Verhit zonnebloemolie in een pan op middelhoge temperatuur. Leg de roti in de pan en bestrijk met een kwast met zonnebloemolie. Bak 1-2 minuten per kant of totdat er bubbels en bruine vlekken ontstaan. Draai de roti om en bak de andere kant. Laat uit de pan glijden en dek af met een schone theedoek. Herhaal met de rest van het deeg.
Stap 6
Verdeel de rotiplaat over de borden en verdeel er gelijkmatig de vulling over. Vouw de onderkant naar binnen en rol de rotiplaat verder op. Serveer direct.
Heb jij dit recept voor een bajan rotirol gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.