Goed nieuws voor iedereen die nog niet bij deze expositie is geweest: de tentoonstelling 'Food for Thought' in Het Scheepvaartmuseum wordt wegens grote belangstelling verlengd tot en met 5 januari 2025. Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen neemt bezoekers mee op een visuele reis door de wereldwijde voedselindustrie, met een recente toevoeging van een indrukwekkende zaal over China.
Een blik achter de schermen van de voedselindustrie
In 'Food for Thought' krijgen bezoekers een fascinerend kijkje in de vaak onbekende wereld achter ons dagelijks voedsel. Van Lohuizen's werk toont onder andere moderne zaadveredelingsbedrijven, wereldhavens, verticale landbouwbedrijven en slachterijen. Kleine waarschuwing: wij vonden de beelden van de slachterijen echt gruwelijk. Wees hier dus op voorbereid als je hier naartoe gaat. Het is en blijft helaas de harde waarheid, dus voor een ieder zeker goed om onder ogen te komen. De tentoonstelling onderzoekt waar ons voedsel vandaan komt en waar het naartoe gaat, met bijzondere aandacht voor de rol van scheepvaart en Nederland als tweede grootste exporteur van agrarische producten.
Nieuw: Focus op voedselgigant China
De nieuwe zaal over China biedt een indrukwekkend beeld van de enorme schaal en geavanceerde technologieën die het land inzet om voedselzekerheid voor zijn 1,4 miljard inwoners te waarborgen. Van plukrobots en landbouwdrones tot volautomatische havens, Van Lohuizen laat zien hoe China met innovatie en automatisering inspeelt op de groeiende voedselbehoefte.
Interactieve beleving
De tentoonstelling 'Food for Thought' heeft al geleid tot meerdere samenwerkingen met bekende partners. In de laatste zaal van de tentoonstelling reflecteren het Slow Food Youth Network en illustrator Jip van den Toorn kritisch op verschillende voedselketens. Daarnaast bieden experts zoals chef Lelani Lewis en journalist Jonas Kooyman in de audiotour inzichten in de link tussen het maritieme verleden en de hedendaagse voedselsystemen. De winter van 2024 bracht inspirerende Food Nights naar Het Scheepvaartmuseum, waar bezoekers dieper in gesprek konden gaan over de onderwerpen van de tentoonstelling.


Onze ervaring
Wij vinden deze tentoonstelling een echte must-visit voor iedereen die zich interesseert in de voedingsindustrie. Maar eigenlijk vinden we dat iedereen een bezoekje moet brengen aan het Scheepsvaartmuseum. Het geeft stof tot nadenken over hoe krom onze voedingsindustrie is en hoe scheef de productie hiervan is.
Mis daarom deze kans niet om de wereldwijde voedselindustrie door de lens van Kadir van Lohuizen te ontdekken. 'Food for Thought' is te zien tot en met 5 januari 2025 in Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Ben jij al bij deze tentoonstelling geweest?
Laat ons weten wat je ervan vond via een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.