
Deze maand delen wij vier gerechten uit het nieuwe kookboek Sebze. Sebze is een vegetarisch kookboek vol met recepten uit het hart van Turkije. Vandaag delen wij het recept van gevulde aubergines gegaard in olijfolie. Wij zijn dol op deze zomergroente en hij smaakt het lekkerst van de grill of uit de oven. Auteur Özlem Warren zegt in haar boek over het gerecht: ‘’Dit heerlijke gerecht smelt gewoon in je mond, en is verfrissend op warme zomerdagen’’.
Ingrediënten
Voor
personen
Voor de gevulde aubergines
Voor de saus
Zo maak je de gevulde aubergines gegaard in olijfolie
Stap 1
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Stap 2
Verwijder van beide aubergines met een dunschiller in de lengte reepjes van de schil zodat je een zebrapatroon krijgt en halveer de aubergines in de lengte. Snijd elke helft aan de snijkant in de lengte diep in zonder aan de andere kant door de schil te snijden en stop aan beide uiteinden op circa 1 cm van de rand. Leg de gehalveerde aubergines op een schaal met de snijkant naar boven, bestrooi met zout (dit onttrekt vocht aan de aubergines) en laat 10 minuten staan. Dep daarna goed droog met stevig keukenpapier, anders worden de aubergines zompig.
Stap 3
Leg de aubergines op een schone, grote bakplaat met de snijkant naar boven. Schenk over elke helft ½ eetlepel olijfolie en wrijf goed in. Bak 25 minuten in de oven, tot de aubergine zacht is en de randjes bruin beginnen te worden. Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200 °C.
Stap 4
Maak intussen de vulling. Rasp de tomaten en hak wat je overhoudt, inclusief het vel, fijn. Zet apart in een kom. Verhit de resterende 3 eetlepels olijfolie in een grote, brede pan op middelhoog vuur, voeg de ui toe en bak regelmatig al roerend gedurende 8 minuten. Roer de paprika erdoor en bak 5 minuten. Voeg dan de tomaat en knoflook toe en bak 2 minuten mee, tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper, voeg de suiker toe en meng goed. Haal van het vuur en roer de gehakte bladpeterselie erdoor.
Stap 5
Leg de aubergines naast elkaar met de snijkant naar boven in een diepe ovenschaal (25 x 18 cm) en duw bij elke auberginehelft de inkeping in het midden voorzichtig open. Schep de vulling hierin en verdeel ook wat over de bovenkant. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus voorzichtig in de ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 25 minuten in de oven. Haal de aluminiumfolie eraf, schep het braadvocht uit de schaal over de aubergines en bak nog 20 minuten in de oven, tot de aubergines gaar zijn en aan de bovenkant beginnen te karamelliseren.
Stap 6
Haal uit de oven en dek af met de aluminiumfolie. Zet apart, zodat de aubergines kunnen afkoelen en de smaken op elkaar kunnen inwerken. Leg daarna op een bord en schep het braadvocht uit de ovenschaal over de aubergines. Serveer op kamertemperatuur of koud.
Heb jij deze gevulde aubergines gegaard in olijfolie al gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
Fotografie: Sam a Harris
Wil je een ander heerlijk recept proberen met gevulde groenten? Probeer dan eens dit recept voor een gevulde courgette!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.