Zelfgemaakte baba ganoush
Karlijn Swaen

Zelfgemaakte baba ganoush

zondag 30 juni 2024
Naar recept
Dip
Middden-Oosters

Dat we volop genieten van onze heerlijke staycation, dat is inmiddels wel duidelijk. We hebben al een paar lekkere dips gedeeld, zoals deze muhammara. Vandaag delen we het ultieme recept voor een zelfgemaakte baba ganoush. Een dip dat wordt gemaakt van onze favoriete groentesoort: aubergine. Maak jij het met ons mee?

Baba ganoush


Baba ganoush is een dip die veel wordt gegeten in het Midden-Oosten. Het belangrijkste ingrediënt van baba ganoush is geroosterde aubergine, wat zorgt voor een diepe, rokerige smaak en een super romige textuur. De toevoeging van tahini, knoflook en citroensap zorgen ervoor dat deze dip smaakvol wordt en smeerbaar en hierdoor dus op veel manieren gebruikt kan worden! 


Wij zijn natuurlijk al enorme fans van aubergine, maar deze dip is ook zeker een succes. Het is makkelijk te maken en past perfect op jouw volgende borrelplank. Pas wel op dat je er niet te veel knoflook in doet, dit kan erg overheersen.

Waar wordt baba ganoush van gemaakt?



  • Aubergine: Geroosterde aubergine vormt de basis van baba ganoush. Door deze groente te roosteren zal het perfect blenden met de overige ingrediënten.

  • Citroen: We gebruiken citroensap voor de toevoeging van een frisse smaak, waardoor de baba ganoush lekker gebalanceerd zal zijn in smaken.

  • Knoflook: Knoflook wordt gebruikt voor een beetje extra pit.

  • Tahin: Tahin (sesampasta) voegen we toe voor meer romigheid.

  • Olijfolie: Extra vierge olijfolie wordt gebruikt voor binding en om de dip een rijke smaak te geven.

  • Komijnpoeder: Komijnpoeder wordt toegevoegd voor een warme, aardse smaak die perfect samengaat met de andere ingrediënten.

  • Zout: Zout wordt gebruikt om de smaken te versterken en in balans te brengen.

baba ganoush

Ingrediënten

45 minuten voorbereiden
10 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten voor een baba ganoush

Zo maak je baba ganoush

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2

Prik met een vork gaatjes in de aubergines en wikkel deze stuk voor stuk in aluminiumfolie. Rooster de aubergines 45 minuten tot ze zacht zijn, controleer dit door er met een vork in te prikken. Haal de aubergines uit het aluminiumfolie en laat ze volledig afkoelen.

Stap 3

Snijd de bovenkant van de aubergines en verwijder het velletje zodat het vruchtvlees overblijft.

Stap 4

Mix het auberginevruchtvlees, citroensap, de knoflook, tahin, extra vierge olijfolie, het komijnpoeder en het zout in een keukenmachine tot een glad geheel, proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel meer citroensap.

Stap 5

Schep de baba ganoush op een klein bord of in een kom en verspreid met de achterkant van een lepel. Garneer met extra vierge olijfolie en platte peterselie.

Tips voor het ontvellen van aubergines


Het verwijderen van het velletje van geroosterde aubergines kan soms een uitdaging zijn, maar gelukkig hebben we een paar tips om het makkelijker te maken.




  1. Laat afkoelen en gebruik je handen: Nadat de aubergines zijn geroosterd, laat je ze even afkoelen in de folies. Door het afkoelen kunnen we het velletje makkelijker los krijgen! En het doet ook geen pijn met je handen ;).




  2. Schep uit met een lepel: Als het velletje niet gemakkelijk loslaat met je handen, kun je een lepel gebruiken om de zachte binnenkant van de aubergine uit de schil te scheppen. Dit werkt vooral goed als de aubergine goed geroosterd en zacht is geworden. Het gaat immers toch niet heel de keukenmachine in!



Bewaaradvies zelfgemaakte baba ganoush


Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van deze heerlijke baba ganoush. Daarom delen we ook nog wat tips voor het bewaren van deze dip.




  1. Koel bewaren: Bewaar de baba ganoush altijd in een luchtdichte container in de koelkast. De koelkasttemperatuur helpt om de dip vers te houden en bederf te voorkomen.




  2. Afdekken met folie of plastic: Bedek de bovenkant van de baba ganoush met plasticfolie of leg er een laagje plasticfolie direct bovenop voordat je de deksel op de container doet. Dit helpt om uitdroging te voorkomen.




  3. Roer voor gebruik: Voordat je de baba ganoush serveert, roer het mengsel goed door om de consistentie weer glad te maken. Dit helpt ook om eventuele olielaagjes die zich kunnen vormen te mengen. Als de dip toch iets is uitgedroogd kun je er een eetlepel extra vierge olijfolie aan toe voegen!




  4. Consumptietijd: Baba ganoush blijft over het algemeen 3-5 dagen goed in de koelkast, mits goed afgesloten en gekoeld bewaard. Na verloop van tijd kan de smaak iets veranderen, dus het is het beste om het binnen deze periode te consumeren.



Ga jij thuis zelf baba ganoush maken?

Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Fotografie: Sven Benjamins

Styling: Nicole de Werk

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.