Zoete aardappel-croissantjes met dukkah
Anouska Blankman

Zoete aardappel-croissantjes met dukkah

donderdag 23 mei 2024
Naar recept

Het is BBQ-seizoen is van start! Deze zoete aardappel-‘croissantjes’ met dukkah en ras-el-hanout zijn een feestje op je bord. Het recept komt uit het kookboek Vlam in de plant van Lisette Kreischer, een must-have voor vegan BBQ-liefhebbers. Auteur Lisette Kreischer zegt over deze zoete aardappel-‘croissantjes’: ‘’Voor dit gerecht gebruiken we gekscherend de term ‘croissantjes’, omdat het bestaat uit dunne laagjes op elkaar gestapelde en uitgewaaierde zoete aardappel’’.

Ingrediënten

15 minuten voorbereiden
25 minuten koken

Voor

4

personen

Voor de croissantjes

Voor de dukkah

Benodigdheden

Zo maak je zoete aardappel-‘croissantjes’ met dukkah

Stap 1

Schaaf de zoete aardappel(s) met behulp van een mandoline of zeer scherp koksmes in dunne plakken van circa 1 millimeter dik. Maak hier stapeltjes van zeven plakjes van. Vouw ze dubbel en bind ze vast met keukentouw. Zo ziet het pakketje er enigszins uit als mooi uitgewaaierd croissantdeeg van een pain au chocolat.

Stap 2

Breng de havermelk in een pannetje aan de kook met de plantaardige boter, 2 theelepels (bij 6 personen) ras-el-hanout en het zout. Draai het vuur laag en laat de ‘croissantjes’ in de melk zakken. Kook ze voorzichtig circa 4 minuten aan de ene kant, draai ze om en laat nogmaals circa 4 minuten koken. Haal ze uit de melk en laat uitlekken.

Stap 3

Maak vervolgens de dukkah. Rooster de gemengde noten, wij gebruiken pistache, amandel en hazelnoot, in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze geurig en lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat afkoelen. Zet de pan weer op het vuur en rooster nu het koriander-, komijn- en venkelzaad licht, tot hun heerlijke aroma’s vrijkomen. Doe de specerijen samen met de noten, de overige theelepels ras-el-hanout en een snufje zout in een hakmolentje en maal alles grof.

Stap 4

Steek de BBQ aan en creëer een hete directe zone. Bestrijk de croissantjes met olijfolie en gril ze kort aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn. Strijk de hummus uit op een mooi bord, leg de zoete aardappelcroissantjes op de hummus en strooi de dukkah erover, eventueel met wat koriander.

Vlam in de plant

€ 25,99

Bol

kookboek vlam in de plant

Heb jij deze zoete aardappel-‘croissantjes’ met dukkah al gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.