

Oaxaca, een high end maar ook echt traditioneel Mexicaans restaurant, is de nieuwe hotspot in Amsterdam. Het restaurant is geopend door chef Joan Bagur die maar liefst 23 jaar lang in Oaxaca in Mexico heeft gewoond en de Mexicaanse keuken echt door en door begrijpt. In dit restaurant eet je Mexicaans zoals je nog nooit gegeten hebt (als je nog nooit in Mexico bent geweest). En: ze hebben een 8-gangen vegetarisch tasting menu. Oaxaca is dus dé plek voor een bijzondere culinaire ervaring!
Culinaire filosofie
Bij Oaxaca staat de traditionele Mexicaanse cuisine op nummer 1, maar dan met een moderne twist. Met verse ingrediënten die ook gebruikt worden in de Mexicaanse keuken worden de smaakvolste gerechten gemaakt. De verse ingrediënten worden net buiten Barcelona verbouwd of rechtstreeks uit Mexico gehaald. De gerechten die worden geserveerd in Oaxaca zou je ook kunnen tegenkomen als je in een knus restaurant in Mexico dineert. Oaxaca wil op een culinaire wijze iedereen bekend maken met de authentieke smaken van Mexico. Niet alleen de ingrediënten en gerechten zijn authentiek, ook de kooktechnieken die worden gebruikt stammen uit Mexico. In dit restaurant waan je je dus echt in Mexicaanse sferen!


Chef Joan Bagur
De chef, Joan Bagur, is geboren op het Spaanse eiland Menorca. Tijdens een reis naar Mexico die maar één maand zou duren is zijn liefde voor Mexico en de Mexicaanse keuken ontstaan. Deze reis werd een 23 jaar lange verkenning naar de culinaire, traditionele Mexicaanse keuken. Tijdens de jaren in Mexico is chef Joan Bagur in contact gekomen met mayoras. De mayoras zijn traditionele, veelal vrouwelijke Mexicaanse chefs die gerechten bereiden die generaties lang mondeling zijn overgedragen. Hier ontstond de missie van Joan Bagur om de traditionele Mexicaanse keuken te introduceren in Europa en iedereen kennis te laten maken met de bijzondere, heerlijke smaken van Mexico. Zijn restaurant Oaxaca sluit dus helemaal aan bij deze missie!
Het interieur
Oaxaca ligt in hartje Amsterdam aan de drukke Spuistraat. Als je binnenkomt bevind je je meteen in Mexicaanse sferen. Het restaurant heeft een typische, kleurrijke Mexicaanse bar, de ideale plek voor een aperitief met bijvoorbeeld mezcal of spicy margarita. Het restaurant is groot, maar is opgedeeld in twee helften waardoor het toch intiem aanvoelt. De achterkant van het restaurant grenst vlak aan het spui, wat een heel leuk uitzicht geeft. De kleuren van de Mexicaanse vlag zie je terug in de groene en rode tegeltjes in het restaurant. Verder bestaat het interieur uit prachtige, zware houten tafels met linnen servetten en mooi servies. Het interieur straalt luxe en traditionaliteit uit in één. Het restaurant is gedecoreerd met Mexicaanse maskers, beelden en schilderijen, je kijkt je ogen uit. Oaxaca is heel sfeervol verlicht met hangende lampjes. Leuke tip: boven is er een speak easy ruimte beschikbaar voor intieme groepsdiners, én in de zomer krijgt het restaurant zelfs een terras.


Bediening & publiek
Het meeste personeel van Oaxaca heeft een Spaanse achtergrond en veel verstand van de Mexicaanse keuken en de ingrediënten. Het is een enthousiast team met hart voor de zaak en de Mexicaanse keuken. Net als de chef, Joan Bagur. Verder hangt er een fijne, gezellige sfeer in het restaurant. De Mexicaanse keuken is er één voor iedereen en dat is merkbaar aan het publiek: van jong tot oud en van lokale Amsterdammers tot toeristen. Iedereen voelt zich hier thuis, én er is voor ieder wat wils. Dus of je nu in Amsterdam woont of verder weg, Oaxaca is zeker de reis waard!
Menu
Of je nu een grote of kleine portemonnee hebt, in beide gevallen kan je hier terecht, want je kunt ook gewoon a la carte heerlijke taco's bestellen in plaats van het volledige tasting menu. Wij gingen dit keer wel voor het volledige vegetarische tasting menu, want dat moesten we natuurlijk beleven. Het voorgerecht was al meteen een beleving. Aan onze tafel werd in een molcajete (een soort Mexicaanse vijzel) een verse guacamole bereid met totopos.


Naast dit indrukwekkende voorgerecht hebben wij nog genoten van amuse met een sneeuw van komkommer en citrus; een ceviche met rode chili en mango (zie de foto bovenaan - een plaatje!), een mixiote van kaas uit Oaxaca met agave blad en paddenstoelen, een taco van Ensenade met aubergine, en tot slot dumplings van peper blad in een stoofpot met pompoenzaad. Letterlijk een reis door de keuken van Mexico! Alle gerechten waren culinair en eenvoudig tegelijk. Soms met pit, maar in balans. In alle gevallen kleurrijk en vol met groenten. We sloten de culinaire avond af met een traditionele warme chocolade cake met zwarte mole uit Oaxaca met een kern van Mezcal (mmm!) en tot slot een ceremonie met traditionele Café de Olla en een peperkoek. Wij waren onder de indruk van alle smaakcombinaties en konden de Mexicaanse tradities echt proeven! Met dit culinaire vega menu gaat er een wereld voor je open - ook voor de vleeseters! In de foto’s hieronder zie je een impressie van de verrukkelijke gerechten.
Onze ervaring
Oaxaca is een enorme aanwinst voor Amsterdam! Dit restaurant gaat terug naar de roots van Mexico en dat was te merken in sfeer, smaak en beleving. Ik ben in Oaxaca geweest twee jaar geleden en waande me weer even terug in deze bijzondere stad. De chef brengt Amsterdam iets moois, unieks én snapt de vega keuken. Een bezoek aan Oaxaca is het zeker waard. Een oprechte aanrader!
Oaxaca – Spuistraat 279, 1012 VR Amsterdam
Notities
Ben jij weleens bij Oaxaca geweest? Hoe heb jij dit restaurant ervaren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.