

We voeren regelmatig tests uit op diverse vleesvervangers die verkrijgbaar zijn in supermarkten. We blijven testen totdat we alle opties hebben geprobeerd en we bekend zijn met de smaak, eigenschappen en voedingswaarden van elke variant. Vandaag testen we eens een keer een visvervanger, namelijk: plantaardige lekkerbekjes van Lidl. Blijf lezen voor onze bevindingen!
Smaak, structuur en toepassing
Vandaag even wat anders: geen vleesvervanger, maar een visvervanger! Visvervangers zijn misschien nog niet heel bekend, maar ze verschijnen wel steeds vaker in de winkels. Wij zagen, tot onze verbazing, dat Lidl deze lekkerbekjes aan hun plantaardige lijn Vemondo heeft toegevoegd, en waren erg benieuwd hoe zo’n visvervanger uitpakt. We bakten ze in 8 minuten in de pan en keerden ze halverwege. De geur bleef vrij neutraal tijdens het bakken, heel licht visachtig misschien, maar zeker niet opvallend.
De buitenkant van de lekkerbekjes wordt lekker krokant, terwijl de binnenkant zacht blijft, wat een heerlijke combinatie is qua textuur. De witte binnenkant lijkt ook redelijk op echte vis, daarvan was de textuur zacht en goed in balans met het knapperige korstje. Maar allerbelangrijkst: hoe smaken de lekkerbekjes?
De smaak is mild, aangenaam zout en subtiel vissig. Ze hebben geen uitgesproken ziltigheid, maar dat is eigenlijk wel passend aangezien een klassiek lekkerbekje van zichzelf ook vrij neutraal smaakt. Juist het korstje en de mildheid maakt lekkerbek een toegankelijke vis, en daar sluit deze variant goed bij aan. Voor echte visliefhebbers zal het geen perfecte kopie zijn, maar voor mensen die vega(n) eten of mensen die gewoon meer van milde vis houden is dit er zeker eentje om te proberen!



Voedingswaarden
De verpakking bevat twee lekkerbekjes die elk 100 gram wegen. Deze visvervangers leveren per stuk 212 kcal, wat heel vergelijkbaar is met de lekkerbek van vis. Het vetgehalte ligt op 6,5 gram, waarvan maar 0,6 gram verzadigd vet is. Dat betekent dat er weinig ongezonde vetten in zitten en het voornamelijk om ‘goede’ vetten gaat, zoals die uit plantaardige oliën. Qua koolhydraten zit je op 28,1 gram, die vooral uit het paneerlaagje komen, met 0,5 gram suiker.
De vezels in de lekkerbek verrassen ons positief: 8,5 gram per 100 gram is behoorlijk hoog en veel meer dan de klassieke lekkerbekjes bevatten. Het eiwitgehalte ligt wat lager maar is met 8,5 gram een prima hoeveelheid. Er zit met 1,1 gram veel zout in deze plantaardige visvervanger, maar dit is wel evenveel als in een ‘echte’ lekkerbek.
Ingrediënten
De lekkerbekjes bestaan voor bijna de helft (49,6%) uit een beslag op basis van rijstbloem, wat vaak als basis dient voor visvervangers vanwege de neutrale smaak en goede textuur. De buitenkant is gepaneerd, met ingrediënten zoals tarwebloem, rijstmeel en verschillende soorten zetmeel, die samen zorgen voor het knapperige korstje. Verder bevat de lekkerbek raapzaadolie, aardappelzetmeel en een mix van kruiden zoals paprika, kurkuma, ui, knoflook en peper, wat ze extra smaak geeft.
Er zijn extra ingrediënten toegevoegd om die zorgen voor de structuur en houdbaarheid en voedingswaarde, zoals citroenzuur en vitamine C als antioxidanten, en methylcellulose als bindmiddel. De lekkerbekjes hebben ook nog een opvallend en interessant ingrediënt: ‘Chlorella vulgaris’, een groene alg die soms wordt ingezet als plantaardige bron van voedingsstoffen.
Goed om te weten
Deze lekkerbekjes zijn 100% plantaardig en daarmee een leuke variatie voor veganisten die eens wat anders willen proberen. Hoewel de rijstbasis glutenvrij is, bevatten de lekkerbekjes wel tarwe en kunnen de mensen met een glutenallergie ze beter laten liggen…
Lidl plantaardige lekkerbekjes - €2,39 – Verkrijgbaar bij de Lidl
Heb jij weleens een visvervanger geprobeerd?
Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, of op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.