

We voeren regelmatig tests uit op diverse vleesvervangers die verkrijgbaar zijn in supermarkten. We blijven testen totdat we alle opties hebben geprobeerd en we bekend zijn met de smaak, eigenschappen en voedingswaarden van elke variant. Vandaag testen wij een nieuwe vleesvervanger, en dit keer een vervanging voor worstjes: Beyond Meat Sausage plantaardige worst. Blijf lezen voor onze bevindingen!
Smaak, structuur en toepassing
Veel mensen kennen de braadworst wel, of ‘Bratwurst’, zoals ze in Duitsland zeggen, als een stevige, sappige klassieker. De plantaardige variant van Beyond Meat probeert dit vertrouwde beeld duidelijk na te bootsen met hun ‘Original Brat’, en dat zie je meteen aan de buitenkant. Wij waren erg benieuwd of de smaak en structuur er ook op lijkt. We bakten de worstjes 7 minuten lang in de pan en keerden ze regelmatig om, maar je kunt ze ook op de barbecue klaarmaken. Tijdens het bakken zie je goed dat de worst echt een velletje heeft, wat nog meer gelijkenis geeft met een traditionele worst.
Bij het bakken komt er gelijk veel geur vrij en worden de worstjes opvallend sappig. Ze hebben een grove structuur met stukjes die een beetje uit elkaar vallen, maar over het algemeen een goede juicy bite. Qua smaak hadden we gemengde gevoelens, de hartigheid zit goed, maar de nasmaak was wat minder ons ding. Niet onze persoonlijke favoriet, maar op uiterlijk en structuur scoren de braadworsten wel punten.



Voedingswaarden
De braadworsten wegen per stuk 100 gram, en worden per twee verkocht. Met 215 calorieën per 100 gram zit deze worst qua energie op een gemiddeld niveau voor vleesvervangers, maar het is wel een stuk lager dan bij een braadworst van vlees. Wat ons opvalt is het hoge eiwitgehalte, er zit namelijk 16 gram eiwit in per 100 gram. Dat is evenveel als in de traditionele braadworst, dus daarmee doet hij niet onder voor de dierlijke variant. Dit maakt hem een geschikte keuze voor wie op zijn eiwitten let, bijvoorbeeld sporters of mensen die plantaardig willen eten zonder in te leveren op voedingswaarde.
Het vetgehalte is met 14 gram aan de stevige kant, waarvan 3,3 gram verzadigd vet. De hoeveelheid koolhydraten is laag (5,5 gram), met nauwelijks suikers (0,6 gram), en 1,8 gram vezels per 100 gram. Met 1,2 gram zout zijn de worstjes wel aan de zoute kant, dus dat is iets om rekening mee te houden.
Ingrediënten
De plantaardige braadworst van Beyond Meat is opgebouwd rond een mix van plantaardige eiwitten, voornamelijk erwteneiwit (16%) en rijsteiwit. Verder bevat het raapzaadolie, kokosolie en verschillende natuurlijke vezels die bijdragen aan de structuur en sappigheid. Voor de smaak worden specerijen, kruiden en natuurlijke aroma’s gebruikt, zoals groente- en fruitconcentraten van biet, wortel, granaatappel en appel. Met toevoeging van uienpoeder, rookaroma en gistextract krijgt de worst nog wat meer diepte in smaak.
Naast deze ingrediënten bevat de worst enkele toevoegingen zoals stabilisatoren en een conserveermiddel, die nodig zijn om de juiste textuur te behouden en de houdbaarheid te verlengen.
Goed om te weten
Deze bratwurst is helemaal plantaardig en we hebben goed nieuws: ze zijn glutenvrij! Deze hoeft niemand dus te laten liggen en kan iedereen uitproberen.
Beyond Meat Sausage plantaardige worst - €4,39 - Verkrijgbaar bij de Albert Heijn
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.