

We voeren regelmatig tests uit op diverse vleesvervangers die verkrijgbaar zijn in supermarkten. We blijven testen totdat we alle opties hebben geprobeerd en we bekend zijn met de smaak, eigenschappen en voedingswaarden van elke variant. Vandaag testen wij een nieuwe vleesvervanger voor op de barbecue: Jumbo BBQ Vega Champignon Steak. Blijf lezen voor onze bevindingen!
Smaak, structuur en toepassing
De Jumbo BBQ Vega Champignon Steak is verpakt per twee stuks. Het zijn redelijk dikke steaks en na openen van de verpakking roken we meteen de champignon geur. Ze roken erg vers, alsof ze zelfgemaakt waren! Je ziet namelijk de stukjes champignon echt zitten. De champignon steaks voelen stevig aan en vallen niet snel uit elkaar. We hebben de champignon steaks in wat olie in een koekenpan gebakken op middelhoog vuur. De champignon steaks bakte erg goed! Ze werden goed bruin en kregen een licht krokant laagje. De champignon steaks voelden erg stevig aan en vallen dan ook tijdens het flippen in de pan niet uit elkaar.
Tot nu toe zijn we erg tevreden over deze champignon steaks, maar nu nog de smaaktest! Voor we ze gaan proeven, doen we eerst nog de BBQ saus over. In de verpakking zit namelijk ook een geroosterde knoflook-soja saus. De saus is redelijk dik en blijft daardoor goed op de champignon steaks zitten als je de saus hierover verspreid. Na het aanbrengen van de saus, snijden we de vleesvervanger doormidden. We zien meteen allemaal stukjes champignon zitten. De champignon steaks zijn dik, stevig en hebben een lekkere bite. Verder proeft deze vleesvervanger echt naar verse champignons. Hou je van champignons? Dan is deze vleesvervanger dus een dikke aanrader!
De champignon steak is van zichzelf wel al redelijk zout. De geroosterde knoflook-soja saus is heel erg lekker, maar dit maakte het totaalplaatje nog zouter. Het BBQ sausje maakt deze vleesvervanger wel net wat specialer en een mooie toevoeging voor op de barbecue.
Voedingswaarden
De Jumbo BBQ Vega Champignon Steak weegt 115 gram per stuk en wegen meer dan de gemiddelde vleesvervanger! De champignon steaks zien er ook stevig en dik uit! De burgers bevatten 166 kcal per stuk. Dit zijn niet veel calorieën voor een vleesvervanger. De steaks bestaan voor 39% uit champignons en die bevatten niet veel calorieën. In een champignon steak zit 10,4 gram vet. Wat ons opviel is dat er wel redelijk wat verzadigd vet (het slechte soort vet) in deze vleesvervanger zit, namelijk 5,9 gram per stuk. De steak bevat 7,2 gram koolhydraten en 4 gram toegevoegde suiker. De toegevoegde suiker in deze vleesvervanger is iets aan de hoge kant, namelijk één suikerklontje per stuk. Verder zitten er in deze steak 8 gram vezels en 6,9 gram eiwitten. Onze voorkeur gaat wel uit naar een vleesvervanger met iets meer eiwitten. Vleesvervangers bevatten vaak te veel zout. Ook deze vleesvervanger bevat iets te veel zout, namelijk 1,7 gram zout per stuk. Aan de burger is ook vitamine B12 (17% van de ADH), ijzer (17% van de ADH) en zink (17% van de ADH) toegevoegd. Aan de meeste vleesvervangers wordt geen zink toegevoegd, dus dit vinden wij een goede aanvulling!



Ingrediënten
Ingrediënten: Veganistische champignonsteak 87% (champignons 39,2%, gerehydrateerd sojaeiwit 31,4%, plantaardige oliën [kokos, zonnebloem], tarwevezel, tomatenpuree, verdikkingsmiddelen: E461 en E407, zout, specerijen (knoflookpoeder, witte peper), conserveermiddel: E261, peterselie, zuurteregelaar: citroenzuur, gekarameliseerde suiker, kleurstof: bietenrood, mineralen: ijzer(III)difosfaat en zinkoxide, vitamine: B12), soja-knoflook saus 13% (sojasaus 5,4% [sojabonen, water, tarwe, zout], geroosterde knoflook 2,9%, water, gember, zonnebloemolie, rode chili, lente-ui, lavas, witte wijnazijn, zeezout, specerijen [witte peper, steranijs, venkelzaad, kruidnagel, kaneel], antioxidant: E300, stabilisatoren: E412 en E415, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel: E202). Bevat: TARWE, GLUTEN, SOJA.
De Jumbo BBQ Champignon Steak bestaat voor 39% uit champignons. De champignons geven deze steak een bite, een umami smaak en voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. In de champignonsteak zit gerehydrateerd soja-eiwit, dat is de grootste bron van eiwitten in dit product en zorgt voor een vlezige structuur. Plantaardige oliën, zoals kokos- en zonnebloemolie, en tarwevezel verbeteren de textuur van de steak, terwijl tomatenpuree en specerijen zoals knoflookpoeder en witte peper de smaak versterken. Peterselie voegt extra smaak toe, terwijl verdikkingsmiddelen en conserveermiddelen de consistentie en houdbaarheid verbeteren. De soja-knoflooksaus, met ingrediënten zoals sojasaus, geroosterde knoflook, gember en diverse specerijen, geeft een rijke, complexe smaak aan het geheel. IJzer en vitamine B12 zijn toegevoegd aan deze champignon steak, omdat dit essentiële voedingsstoffen zijn die vegetariërs en veganisten vaak tekortkomen.
Goed om te weten
Deze vleesvervanger is geheel plantaardig en dus geschikt voor veganisten! Deze champignon steak bevat helaas wel gluten. Een no-go dus voor mensen met een glutenallergie! We raden deze steak zeker aan en het zal een goede toevoeging zijn aan je volgende barbecue!
Jumbo BBQ Vega Champignon Steak – €3,00 – verkrijgbaar bij Jumbo
Heb jij deze vleesvervanger geprobeerd?
Laat ons weten wat jij ervan vindt in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Wil je liever een iets meer eiwitrijke optie? Lees dan in dit artikel wat wij het liefst gebruiken!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.