Vleesvervanger getest: Planted Kebab
Isis van der Sluis

Vleesvervanger getest: Planted Kebab

dinsdag 24 juni 2025

We voeren regelmatig tests uit op diverse vleesvervangers die verkrijgbaar zijn in supermarkten. We blijven testen totdat we alle opties hebben geprobeerd en we bekend zijn met de smaak, eigenschappen en voedingswaarden van elke variant. Vandaag testen wij een nieuwe vleesvervanger, en dit keer wel een hele bijzondere: Planted Kebab. Blijf lezen voor onze bevindingen!

Smaak, structuur en toepassing


Deze vleesvervanger leek ons ideaal voor wanneer je een avondje zin hebt in comfort food. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft dat nou niet af en toe? Wij hebben de Planted kebab getest om te zien of hij aan die verwachting voldoet. En dat begint al goed: binnen 3 tot 5 minuten heb je de stukjes gaar in de pan. Regelmatig omscheppen is wel nodig om ze aan alle kanten lekker krokant te krijgen. Tijdens het bakken komt er meteen een warme, kruidige geur vrij die de zin aanwakkert om te proeven.

De kebab is gemarineerd, wat zorgt voor een uitgesproken, kruidige smaak die meteen lekker binnenkomt. De textuur is stevig waardoor de stukjes een goede bite hebben en na het bakken hebben ze een lekkere crispy buitenkant. Hij is misschien minder juicy, maar door de kruiden lijkt deze plantaardige versie van Planted veel op de kebab gemaakt van vlees. Planted geeft op de verpakking de tip om ze in de pan even af te blussen met een klein beetje water voor extra sappigheid. Dit is wel aan te raden, omdat de kebab anders wat aan de droge kant is.

Voedingswaarden


Een verpakking van de Planted kebab bevat 160 gram. Per 100 gram bevat deze vleesvervanger 197 kcal. Daarmee zit het qua energie in de middenmoot van vleesvervangers. Niet extreem licht, maar ook zeker niet zwaar. Het vetgehalte bedraagt 10 gram, waarvan 1 gram verzadigd vet. Met deze 10% verzadigd vet is het vetgehalte van deze vleesvervanger netjes in balans, zeker vergeleken met dierlijke producten die vaak veel meer verzadigde vetten bevatten. Met slechts 2,8 gram koolhydraten per 100 gram is dit product vrij koolhydraatarm. Daarvan is 0,6 gram suiker. Met 4,2 gram vezels per 100 gram zit deze vleesvervanger ook goed.

Wat ons echt opvalt is het hoge eiwitgehalte: 22 gram per 100 gram. Dat maakt deze kebab erg geschikt voor mensen die plantaardig eten en hun eiwitinname in de gaten willen houden. Het zoutgehalte is met 2,1 gram per 100 gram wel te hoog. Dat is iets om rekening mee te houden als je probeert minder zout te eten. Al is dit een bekend punt bij veel vleesvervangers. Maar goed, kebab is eigenlijk ook gewoon voor de lekkere trek bedoeld! ;) Daarnaast bevat de kebab vitamine B12 en ijzer, wat vooral voor de veganisten onder ons een belangrijk pluspunt zal zijn. Maar let wel op de toevoeging van extra zout in je gerecht. Dat is dus eigenlijk niet nodig!

Ingrediënten


De basis van de Planted kebab is gemaakt van erwteneiwit (27%) en hij wordt op smaak gebracht met een marinade van kruiden en champignonextract. De samenstelling van de kebab is als volgt: water, erwteneiwit, koolzaadolie, erwtenvezels, kruiden, champignonextract, gistextract, zout en vitamine B12. Voor een vleesvervanger heeft de kebab van Planted een vrij eenvoudige ingrediëntenlijst, wat over het algemeen positief is omdat het doorgaans betekent dat het product minder bewerkt is en minder toegevoegde ingrediënten bevat. 

Goed om te weten


Deze kebab is 100% plantaardig, dus geschikt voor mensen die geen dierlijke producten eten. Door de lekkere kruiden marinade lijkt hij erg op traditionele kebab, en hij is snel klaargemaakt. Wat ons betreft een aanrader en helemaal goedgekeurd voor je avondje comfort food. Natuurlijk is de kebab het allerlekkerst in een wrap met frisse groente, verse kruiden en een knoflooksausje. Of in een zelfgemaakte vegan kapsalon! 


Houd er wel rekening mee dat het product niet geschikt is voor mensen met een glutenallergie omdat het gluten kan bevatten

Planted Kebab original - €3,99 – Verkrijgbaar bij Albert Heijn

Heb jij deze vleesvervanger van Planted al eens geprobeerd?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.