Bij het nieuwe Turkse restaurant Ali (officieel Ali Ocakbasi) op de Utrechtsestraat word je gelukkig vanaf het moment dat je het voorgerecht besteld: een schaal vol Mezzes waaruit je kan kiezen waarvan bijna alles vegetarisch is! Echt Turks genieten met het beste Turkse brood net uit de oven, kruidige dips, zware rode wijn en de zachtste aubergine in een sfeervolle ambiance.
Het interieur
Ik ben misschien een beetje verwend, maar heel vaak vind ik ‘exotische’ restaurants best wel ongezellig. Het eten is fantastisch, ik haal er heel graag wat af, maar een avond er zitten doe ik zelden. Bij Ali is dat anders! Dit Turkse restaurant in een prachtig pand op het hoekje van de Utrechtsestraat en de Herengracht heeft er echt een sfeervol, modern restaurant van weten te maken. Precies de goede verhouding tussen de mooie Oosterse kleuren - verwerkt in de tegeltjes en het mozaïek – en de frisse uitstraling met de stevige houten tafels, stoere bar en fijne verlichting. En niet te vergeten een super terras met avondzon!
De bediening
Bij Ali word je buitengewoon charmant onthaald door de Turkse gastheer die echt weet hoe hij z’n gasten het naar de zin moet maken. Hij ziet alles, heeft oog voor detail, neemt de tijd voor je en komt regelmatig een praatje maken. Ook de andere bediening is heel erg vriendelijk en iedereen heeft affiniteit met of zelfs roots in Turkije – natuurlijk. Zo zit je echt even in een andere sfeer te genieten van het beste wat Turkije te bieden heeft, in hartje Amsterdam.
Het publiek
Ali is echt een restaurant waar iedereen zich welkom zal voelen en het naar de zin zal hebben. Ik was zo blij verrast door de gevarieerde mensen die ik op een bomvolle woensdagavond daar aantrof. Van zakelijke gasten tot hangende buurtbewoners, verliefde stelletjes en vriendinnen. Daarnaast is de Utrechtsestraat echt een gezellig trekpleister waar van alles te beleven is, dus je kijkt je ogen uit op deze hoek van de straat en iedereen kan komen binnenwaaien.
Het eten
Daarvoor kom je naar Ali! Zeker als je vegetarisch bent en van borrelen houd, zoals ik. In plaats van dat je een voorgerecht kiest krijg je alle koude voorgerechten te zien! En oh wat werkt dat goed. Voor ik het wist had ik de Turkse variant van tzatziki, de verse humus, de allerlekkerste muhammara, een kruidige bulgursalade, gegrilde groenten met yoghurt en twee mandjes Turks brood (net uit de oven en nog bol – want dan zijn ze het lekkerst zegt onze gastheer) op tafel. En toen nog een traditionele warm gevulde pide met kaas. En toen nog de allerzachtste aubergine uit de oven die ik ooit gegeten heb. Genieten! Toen ik eigenlijk niet meer kon kwam de charmante gastheer ons verleiden met wel hele speciale Turkse desserts: de ene met griesmeel en ongezouten mozzarella en de andere met sliertjes filodeeg, pistachenootjes, heel veel suikersiroop en eveneens ongezouten mozzarella. Voor mij persoonlijk wel erg zoet, rijk en heftig, maar heel bijzonder om te proeven en voor de liefhebber echt een aanrader. Je snapt: ik ging rollend maar verwend naar huis.
De rekening
Bij Ali betaal je gemiddeld 5,25 voor bijna alle koude voorgerechten zoals de overheerlijke dips, de kleine gevulde pide kost 2,50 en de aubergine 13,50. Voor nu is dat het enige vegetarische hoofdgerecht, maar persoonlijk zou ik echt naar Ali gaan voor de oneindig lekkere Mezzes en eventueel een fijne Turkse salade. De dessert tot slot zijn ook 5,50, dus als je voor de hapjes kiest kan je voor weinig geld echt uit je dak gaan. Want vullen: dat doen ze!
Ali Ocakbasi, Herengracht 558 Amsterdam, 020 233 45 88, http://aliocakbasi.nl
Het interieur
Ik ben misschien een beetje verwend, maar heel vaak vind ik ‘exotische’ restaurants best wel ongezellig. Het eten is fantastisch, ik haal er heel graag wat af, maar een avond er zitten doe ik zelden. Bij Ali is dat anders! Dit Turkse restaurant in een prachtig pand op het hoekje van de Utrechtsestraat en de Herengracht heeft er echt een sfeervol, modern restaurant van weten te maken. Precies de goede verhouding tussen de mooie Oosterse kleuren - verwerkt in de tegeltjes en het mozaïek – en de frisse uitstraling met de stevige houten tafels, stoere bar en fijne verlichting. En niet te vergeten een super terras met avondzon!
De bediening
Bij Ali word je buitengewoon charmant onthaald door de Turkse gastheer die echt weet hoe hij z’n gasten het naar de zin moet maken. Hij ziet alles, heeft oog voor detail, neemt de tijd voor je en komt regelmatig een praatje maken. Ook de andere bediening is heel erg vriendelijk en iedereen heeft affiniteit met of zelfs roots in Turkije – natuurlijk. Zo zit je echt even in een andere sfeer te genieten van het beste wat Turkije te bieden heeft, in hartje Amsterdam.
Het publiek
Ali is echt een restaurant waar iedereen zich welkom zal voelen en het naar de zin zal hebben. Ik was zo blij verrast door de gevarieerde mensen die ik op een bomvolle woensdagavond daar aantrof. Van zakelijke gasten tot hangende buurtbewoners, verliefde stelletjes en vriendinnen. Daarnaast is de Utrechtsestraat echt een gezellig trekpleister waar van alles te beleven is, dus je kijkt je ogen uit op deze hoek van de straat en iedereen kan komen binnenwaaien.
Het eten
Daarvoor kom je naar Ali! Zeker als je vegetarisch bent en van borrelen houd, zoals ik. In plaats van dat je een voorgerecht kiest krijg je alle koude voorgerechten te zien! En oh wat werkt dat goed. Voor ik het wist had ik de Turkse variant van tzatziki, de verse humus, de allerlekkerste muhammara, een kruidige bulgursalade, gegrilde groenten met yoghurt en twee mandjes Turks brood (net uit de oven en nog bol – want dan zijn ze het lekkerst zegt onze gastheer) op tafel. En toen nog een traditionele warm gevulde pide met kaas. En toen nog de allerzachtste aubergine uit de oven die ik ooit gegeten heb. Genieten! Toen ik eigenlijk niet meer kon kwam de charmante gastheer ons verleiden met wel hele speciale Turkse desserts: de ene met griesmeel en ongezouten mozzarella en de andere met sliertjes filodeeg, pistachenootjes, heel veel suikersiroop en eveneens ongezouten mozzarella. Voor mij persoonlijk wel erg zoet, rijk en heftig, maar heel bijzonder om te proeven en voor de liefhebber echt een aanrader. Je snapt: ik ging rollend maar verwend naar huis.
De rekening
Bij Ali betaal je gemiddeld 5,25 voor bijna alle koude voorgerechten zoals de overheerlijke dips, de kleine gevulde pide kost 2,50 en de aubergine 13,50. Voor nu is dat het enige vegetarische hoofdgerecht, maar persoonlijk zou ik echt naar Ali gaan voor de oneindig lekkere Mezzes en eventueel een fijne Turkse salade. De dessert tot slot zijn ook 5,50, dus als je voor de hapjes kiest kan je voor weinig geld echt uit je dak gaan. Want vullen: dat doen ze!
Ali Ocakbasi, Herengracht 558 Amsterdam, 020 233 45 88, http://aliocakbasi.nl
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.