Kaastosti's met een relish van paddenstoelen en ingelegde groene peper
Bibian Berkhout

Kaastosti's met een relish van paddenstoelen en ingelegde groene peper

maandag 04 december 2023
Een kaastosti moet lekker crunchy vanbuiten en zacht en smeltend vanbinnen zijn. Deze versie, een volwassen variant van de favoriete tosti uit mijn jeugd, is geïnspireerd op zowel een Italiaanse antipastischotel als een Engelse kaastosti, met de zoetzure Branston pickle. Aldus Andrea Gentl in haar kookboek Koken met paddenstoelen.

 

Ingrediënten


4 personen
Relish

225 g verse paddenstoelen (ik vind eikhaas en oesterzwammen lekker in dit recept) bijgesneden en fijngehakt
30 g ingelegde groene chilipepers uit pot, zonder steel, fijngehakt (6-7 kleine)
30 g Castelvetrano-olijven of andere vlezige groene olijven, ontpit en fijngehakt geraspte schil en sap van ½ citroen, liefst onbespoten

Tosti's
1 groot rond zuurdesem- of casinobrood
225 g extra scherpe cheddar
4 el (60 g) boter, op kamertemperatuur
zeezoutvlokken, zoals Maldon

 

Bereiding


Ik maak eerst de relish door paddenstoelen zonder vet te bakken (ze blijven zo iets verser dan wanneer ze in boter of olie worden gebakken) en te mengen met gehakte ingelegde groene pepers, Castelvetrano olijven en een vleugje citrus. Dan stop ik de extrascherpe cheddar tussen twee dikke sneetjes zuurdesembrood. De vette kaas en aardse paddenstoelen passen perfect bij de spicy pepers en zoutige olijven. De relish is vreselijk lekker en kan ook in andere recepten worden gebruikt – bijvoorbeeld door labneh geroerd als dip of bij gegrilde vis of op geroosterde groenten geserveerd. Geef als je wilt de Paddenstoelen à la Grecque (blz. 65) bij de tosti’s.

1. Maak de relish: verwarm een gietijzeren koekenpan op halfhoog tot laag vuur. Bak de gehakte paddenstoelen zonder vet circa 4 minuten al roerend om te voorkomen dat ze vastplakken (tijdens het bakken geven ze vocht af).
2. Meng de paddenstoelen, ingelegde groene pepers, olijven en de rasp en het sap van de citroen in een kom.
3. Maak de tosti’s: snijd 1 cm dikke sneetjes van het brood. Schaaf de cheddar met een kaasschaaf in heel dunne plakken. Leg het brood op een snijplank of bakplaat en besmeer een kant van de sneetjes met ½ eetlepel boter. Leg vier sneetjes met de beboterde kant naar beneden en schep er 4 eetlepels relish op, gevolgd door de kaasplakken. Leg de andere vier sneetjes brood erop, met de beboterde kant naar boven.
4. Verhit een gietijzeren koekenpan op halfhoog vuur. Bak de tosti’s circa 4 minuten per kant tot ze goudbruin zijn en druk ze af en toe stevig aan met een spatel; keer ze en druk ze minstens twee keer stevig aan. Bestrooi beide kanten van de tosti’s met zeezoutvlokken en serveer ze heet.

Heb jij genoten van deze tosti's? Of heb jij nog een andere versie die je aanraadt? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Koken met paddenstoelen
Andrea Gentl
Bol.com | Libris
Uitgeverij Lannoo | €34,99



 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.