We’re Smart World heeft ’s werelds 25 beste groenterestaurants uitgeroepen. Dit platform, geheel gewijd aan groente en fruit, heeft de restaurants gekozen die groenten een hoofdrol geven op hun menukaart. Dit betekent dus niet dat ze allemaal volledig vegetarisch zijn, maar wel dat dit de plekken zijn om te proeven wat de wereld van groente te bieden heeft op hoog niveau. En daar zitten twee Nederlandse toppers bij!
Nederlands trots
Uit ons kleine kikkerlandje prijken maar liefst twee restaurants in dit rijtje! Het Amsterdamse restaurant Bolenius en het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije mogen met de eer strijken. Wat maakt deze restaurants dan zo bijzonder?
Bolenius
Van Bolenius ben ik groot fan! Dit bijzondere restaurant op de Zuid-As van Amsterdam werd al eerder uitgeroepen tot het beste Nederlandse groenterestaurant 2015, en terecht. Bolenius gebruikt de lokale Nieuwe Amsterdamse kookstijl en verbouwt hun eigen groenten tussen de grote kantoren en woontorens in een eigen Urban Garden. Ook hun groentemenu is werkelijk vegetarisch smullen. Zo at ik er creatieve groente-amuses (bereid op mijn hand!), rode biet gegaard in klei, bruine bonenijs met hangop en een oud-Hollands snoeppalet. Wat mij betreft hip vegetarisch ten top! We’re Smart World prijst Bolenius en chef-kok Luc Kusters omdat hij de ‘eat-local’ gedachte in de praktijk brengt met een ode aan de moestuin en lokale producten. Daarnaast is Kusters bestuurder van Dutch Cuisine, een stichting bestaande uit koks die een duurzame twist willen geven aan de Hollandse eetcultuur. Zijn gerechten bestaan voor 80% uit groente en maar 20% uit vlees of vis en weet deze creatief en verfrissend te brengen, aldus We're Smart World. Een echte Amsterdamse topper.
Librije
“Eten en drinken doen we elke dag, maar deze dagelijkse behoefte maken wij graag tot een feest voor u, zodat u deelgenoot wordt van onze liefde voor lekker eten en mooie wijnen,” is de mooie quote van Jonnie en Thérèse de Boer, de eigenaren van De Librije waar wij al eens eerder een vegetarische culinaire kookworkshop volgden in hun atelier. De specialiteit van het restaurant, dat met drie Michelinsterren mag prijken, is dat ze juist geen specialiteit hebben. Door te koken en bedienen met hart en ziel, maken ze alles speciaal. De innovatieve keuken met authentieke streekproducten, nieuwe kooktechnieken en het zelf samenstellen van je menu maakt dit restaurant spannend en verrassend. Jonnie de Boer was van het begin af aan overtuigd van de kwaliteit van de plaatselijke producten en heeft daar dan ook altijd mee gewerkt. Zijn groentemenu onderscheidt zich door de innovatieve en precieze technieken, die de gerechten zeer speciaal maken.
Wereldwijd
De andere beste groenterestaurants komen van over de hele wereld. Zo komen er maar liefst 5 in België (culinair uitstapje bij de buren, anyone?) en een paar uit Frankrijk, maar ook de Verenigde Staten, Peru, China en Thailand. Deze restaurants worden vooral geroemd om het podium dat de groenten krijgen en de speciale manier waarop dat gedaan wordt. Benieuwd? De hele top 25 vind je op de website van We’re Smart World.
Welk van deze restaurants gaat nu op jouw bucketlist? Of ben je er al eens geweest? Laat het ons weten in een berichtje via Facebook, Twitter of op de website. We zijn benieuwd jouw ervaring!
Nederlands trots
Uit ons kleine kikkerlandje prijken maar liefst twee restaurants in dit rijtje! Het Amsterdamse restaurant Bolenius en het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije mogen met de eer strijken. Wat maakt deze restaurants dan zo bijzonder?
Bolenius
Van Bolenius ben ik groot fan! Dit bijzondere restaurant op de Zuid-As van Amsterdam werd al eerder uitgeroepen tot het beste Nederlandse groenterestaurant 2015, en terecht. Bolenius gebruikt de lokale Nieuwe Amsterdamse kookstijl en verbouwt hun eigen groenten tussen de grote kantoren en woontorens in een eigen Urban Garden. Ook hun groentemenu is werkelijk vegetarisch smullen. Zo at ik er creatieve groente-amuses (bereid op mijn hand!), rode biet gegaard in klei, bruine bonenijs met hangop en een oud-Hollands snoeppalet. Wat mij betreft hip vegetarisch ten top! We’re Smart World prijst Bolenius en chef-kok Luc Kusters omdat hij de ‘eat-local’ gedachte in de praktijk brengt met een ode aan de moestuin en lokale producten. Daarnaast is Kusters bestuurder van Dutch Cuisine, een stichting bestaande uit koks die een duurzame twist willen geven aan de Hollandse eetcultuur. Zijn gerechten bestaan voor 80% uit groente en maar 20% uit vlees of vis en weet deze creatief en verfrissend te brengen, aldus We're Smart World. Een echte Amsterdamse topper.
Librije
“Eten en drinken doen we elke dag, maar deze dagelijkse behoefte maken wij graag tot een feest voor u, zodat u deelgenoot wordt van onze liefde voor lekker eten en mooie wijnen,” is de mooie quote van Jonnie en Thérèse de Boer, de eigenaren van De Librije waar wij al eens eerder een vegetarische culinaire kookworkshop volgden in hun atelier. De specialiteit van het restaurant, dat met drie Michelinsterren mag prijken, is dat ze juist geen specialiteit hebben. Door te koken en bedienen met hart en ziel, maken ze alles speciaal. De innovatieve keuken met authentieke streekproducten, nieuwe kooktechnieken en het zelf samenstellen van je menu maakt dit restaurant spannend en verrassend. Jonnie de Boer was van het begin af aan overtuigd van de kwaliteit van de plaatselijke producten en heeft daar dan ook altijd mee gewerkt. Zijn groentemenu onderscheidt zich door de innovatieve en precieze technieken, die de gerechten zeer speciaal maken.
Wereldwijd
De andere beste groenterestaurants komen van over de hele wereld. Zo komen er maar liefst 5 in België (culinair uitstapje bij de buren, anyone?) en een paar uit Frankrijk, maar ook de Verenigde Staten, Peru, China en Thailand. Deze restaurants worden vooral geroemd om het podium dat de groenten krijgen en de speciale manier waarop dat gedaan wordt. Benieuwd? De hele top 25 vind je op de website van We’re Smart World.
Welk van deze restaurants gaat nu op jouw bucketlist? Of ben je er al eens geweest? Laat het ons weten in een berichtje via Facebook, Twitter of op de website. We zijn benieuwd jouw ervaring!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Beste Mariëlle, jullie moeten echt eens naar de Kop van het Land in Dordrecht. Een geweldig restaurant, sterwaardig vegetarisch. Ben benieuwd wat je daarvan zou vinden!
12:14 19 januari 2024Beste Francine, het ziet er inderdaad veelbelovend uit! Dank voor de tip!
12:14 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.