Sauzen voor bij de barbecue
Of sauzen iets typisch Nederlands zijn? Daar verschillen de meningen over. Sauzen zien we terug in elke wereldkeuken, maar in Nederland zijn we gewend om bijna overal een sausje bij te eten. Toch zien we in de Mediterraanse keuken ook veel sauzen terug, zoals een aioli, of een chutney in India. Wel is het algemeen bekend dat we in Nederland onze eigen twist hebben gegeven aan sauzen, vooral op momenten zoals tijdens een barbecue. Bakken vol met satésaus, knoflooksaus en barbecuesaus zie je dan ook vaak terug op de Nederlandse eettafel. Sauzen voegen niet alleen smaak toe aan je eten, maar maken je maaltijd compleet. Bedenk maar eens dat je dat vegetarische kipspiesje eet zonder een beetje pindasaus. Dat is toch net iets minder!
Vandaag delen we drie recepten met je voor heerlijke sauzen. Ze zijn misschien net iets anders dan je gewend bent, maar ze zullen je volgende barbecue zeker een beetje lekkerder maken.
Geroosterde aioli met citroen
De standaard aioli kennen we natuurlijk allemaal. Vandaag maken wij hem net even iets anders door de bol knoflook eerst te poffen in de oven. Net ietsje meer werk, maar zeker de moeite waard. De citroen voegen we toe voor een frisse ondertoon.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten aioli
Zo maak je het
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 2
Snijd de bovenkant van de bol knoflook af, zodat de teentjes bloot komen te liggen. Wikkel de bol in aluminiumfolie en rooster deze ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven, of tot de teentjes zacht en lichtbruin gekleurd zijn.
Stap 3
Laat de gepofte knoflookbol minmaal 10 minuten afkoelen en knijp vervolgens in een kom de knoflookteentjes uit de schil.
Stap 4
Meng hierin vervolgens de knoflookpuree met de eidooiers, mosterd, het citroensap en -zest door elkaar.
Stap 5
Klop het mengsel met een garde goed door elkaar en voeg geleidelijk de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen, tot de aioli dikker wordt en een lichtgele kleur krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 6
Zet de aioli minstens 30 minuten in de koelkast voordat je hem serveert, om op te stijven.
Zoetzure srirachasaus met ananas
Zoetzure srirachasaus met ananas voegt een exotische twist toe aan je barbecue. De combinatie van pittige sriracha en zoete ananas geeft een verrassende smaak. Perfect voor bij gegrilde groenten of je favoriete veggieburger.
Ingrediënten
Voor
personen
Wat heb je nodig?
Zo maak je de srirachasaus
Stap 1
Meng in een kleine sauspan de rijstazijn, ananassap, bruine suiker, srirachasaus en sojasaus. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten sudderen op middelhoge temperatuur, totdat de saus de gewenste dikte heeft.
Stap 2
Als je de saus dikker wilt maken, meng dan de maizena met een scheutje water en voeg dit geleidelijk toe aan de saus terwijl je blijft roeren. Laat de saus nog 1-2 minuten sudderen tot deze de gewenste dikte heeft bereikt.
Stap 3
Haal de saus van het vuur en voeg de ananasblokjes toe.
Stap 4
Laat de saus afkoelen voordat je hem serveert. De zoetzure sriracha-saus met ananas kan zowel warm als koud worden geserveerd.
Aziatische hoisin-barbecuesaus met sinaasappel
Als laatste delen we deze heerlijke barbecuesaus, maar dan uiteraard met een twist.. De rijke hoisinsaus, gecombineerd met een vleugje sinaasappel, zorgt voor een unieke smaakbeleving. Heerlijk bij gegrilde tofu of groentespiesjes.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Zo maak je deze hoisin-barbecuesaus
Stap 1
Meng alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar met een lepel of garde.
Stap 2
Proef de saus en voeg naar smaak meer honing, sinaasappel of sojaus toe, afhankelijk van of je de saus liever wat zoeter of wat zouter wilt. Zet de saus minstens 30 minuten in de koelkast om de smaken goed in elkaar te laten trekken.
Stap 3
Roer de saus voor serveren kort door. Je kunt de saus zowel warm als koud serveren bij je barbecuegerechten. Eet smakelijk!
Welke van deze drie sauzen is jouw favoriet?
Of heb je nog een ander favoriet saus recept? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram.
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.