Deze dip wordt ook wel ‘vegan creamcheese’ genoemd doordat de artisjok zo’n enorm romige combinatie oplevert waarvan je kan blijven eten. Heerlijk dat het dan toch een stuk gezonder is! De boerenkool geeft het geheel een spannend bittertje en een winterstintje. Snel uitproberen dus!
Wat heb je nodig?
1 blik artisjokharten, afgegoten
½ blik gekookte kikkererwten
½ kop water
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
½ citroen, het sap
3 grote boerenkoolbladeren, fijngehakt
scheutje olijfolie
handje zonneboempitten
handje bieslook
eventueel: handje parmezaanse kaas
zout en peper
Hoe maak je deze romige dip?
Doe de helft van de artisjokken in de blender samen met de zonnebloempitten, het water, de kikkererwten, de knoflook, de mosterd, het citroensap, eventueel de parmezaanse kaas en zout en peper naar smaak. Laat het geheel mixen tot een romige massa. Laat ondertussen in een koekenpan de boerenkool met een klein beetje olijfolie slinken tot het net gaar is. Hak de overige artisjokharten fijn en roer deze door de dip, samen met de boerenkool en bieslook. Proef en pas aan naar smaak met zout, peper, citroen, mosterd of wat je wil. Je bent klaar om te serveren!
Bron: Love and Lemons. Respect voor dit prachtige kookblog
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!
Wat heb je nodig?
1 blik artisjokharten, afgegoten
½ blik gekookte kikkererwten
½ kop water
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
½ citroen, het sap
3 grote boerenkoolbladeren, fijngehakt
scheutje olijfolie
handje zonneboempitten
handje bieslook
eventueel: handje parmezaanse kaas
zout en peper
Hoe maak je deze romige dip?
Doe de helft van de artisjokken in de blender samen met de zonnebloempitten, het water, de kikkererwten, de knoflook, de mosterd, het citroensap, eventueel de parmezaanse kaas en zout en peper naar smaak. Laat het geheel mixen tot een romige massa. Laat ondertussen in een koekenpan de boerenkool met een klein beetje olijfolie slinken tot het net gaar is. Hak de overige artisjokharten fijn en roer deze door de dip, samen met de boerenkool en bieslook. Proef en pas aan naar smaak met zout, peper, citroen, mosterd of wat je wil. Je bent klaar om te serveren!
Bron: Love and Lemons. Respect voor dit prachtige kookblog
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!
Notities
Wil jij meer recepten proeven met artisjok? Neem dan eens een kijkje in dit artikel met onze favoriete artisjok recepten!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Heb net een variant van de dip gemaakt en hij is heerlijk! Heb de kool niet gebruikt, wel meer kikkererwten en wat extra mosterd. Artisjok had ik nog nooit in humus gebruikt, het geeft een lekker fris smaakje. Dit ceptje ga ik zeker nog maken!
12:18 19 januari 2024Leuk om te horen Sue! Dankjewel voor het delen!
12:18 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Artisjok, dat is nu eens een groente die ik (bijna) nooit eet. Ik heb altijd het gevoel dat je er meer van moet weggooien dan dat je ervan kan gebruiken. Wel lekker anders. Verrassende, maar ik durf te wedden heerlijke, dip! Sofie x
12:18 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.