Artisjok & boerenkooldip
Isabel Boerdam

Artisjok & boerenkooldip

maandag 26 januari 2015
Deze dip wordt ook wel ‘vegan creamcheese’ genoemd doordat de artisjok zo’n enorm romige combinatie oplevert waarvan je kan blijven eten. Heerlijk dat het dan toch een stuk gezonder is! De boerenkool geeft het geheel een spannend bittertje en een winterstintje. Snel uitproberen dus!

Wat heb je nodig?
1 blik artisjokharten, afgegoten
½ blik gekookte kikkererwten
½ kop water
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
½ citroen, het sap
3 grote boerenkoolbladeren, fijngehakt
scheutje olijfolie
handje zonneboempitten
handje bieslook
eventueel: handje parmezaanse kaas
zout en peper

Hoe maak je deze romige dip?
Doe de helft van de artisjokken in de blender samen met de zonnebloempitten, het water, de kikkererwten, de knoflook, de mosterd, het citroensap, eventueel de parmezaanse kaas en zout en peper naar smaak. Laat het geheel mixen tot een romige massa. Laat ondertussen in een koekenpan de boerenkool met een klein beetje olijfolie slinken tot het net gaar is. Hak de overige artisjokharten fijn en roer deze door de dip, samen met de boerenkool en bieslook. Proef en pas aan naar smaak met zout, peper, citroen, mosterd of wat je wil. Je bent klaar om te serveren!

Bron: Love and Lemons. Respect voor dit prachtige kookblog

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Notities

Wil jij meer recepten proeven met artisjok? Neem dan eens een kijkje in dit artikel met onze favoriete artisjok recepten!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

2 Reacties

Heb net een variant van de dip gemaakt en hij is heerlijk! Heb de kool niet gebruikt, wel meer kikkererwten en wat extra mosterd. Artisjok had ik nog nooit in humus gebruikt, het geeft een lekker fris smaakje. Dit ceptje ga ik zeker nog maken!

12:18 19 januari 2024

Leuk om te horen Sue! Dankjewel voor het delen!

12:18 19 januari 2024

Artisjok, dat is nu eens een groente die ik (bijna) nooit eet. Ik heb altijd het gevoel dat je er meer van moet weggooien dan dat je ervan kan gebruiken. Wel lekker anders. Verrassende, maar ik durf te wedden heerlijke, dip! Sofie x

12:18 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.