Het aspergeseizoen is aangebroken en wij staan te trappelen om het witte goud weer op ons bord terug te vinden. Wat is de beste manier om asperges te koken? Wij pakten het aspergehandboek Asperges van Jessica Lek erbij en delen vandaag met jou vier manieren om asperges thuis te bereiden!
Het aspergeseizoen gaat bijna van start!
Het Nederlandse aspergeseizoen loopt officieel van midden april tot en met 24 juni. Uiteraard houdt de natuur zich niet altijd aan officiële afspraken, vandaar dat de kopjes sommige jaren al eerder boven de grond uitsteken. Bovendien zijn we in Nederland goed in het kweken van zogenaamde ‘verwarmde’ asperges, waarbij warme lucht door plastic tunnels boven de aspergebedden wordt geblazen. Deze stengels liggen vaak al in maart in de winkel.
Ingrediënten
Voor 4 personen
1-1,5 kg (ca. 20 stuks) witte asperges, schoongemaakt
1 tl suiker
220 g roomboter
2 stukjes foelie
zout
Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen
Bereidingswijze
Groene en violette asperges koken
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 kg groene of violette asperges, schoongemaakt
1 el fijn zout
Optioneel:
scheutje milde olijfolie van koude persing
zoutvlokken
zwarte peper, versgemalen
Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen
Bereidingswijze
Ingrediënten
Voor 4 personen
450 g groene asperges, schoongemaakt
1 el fijn zout
ijsklontjes
Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen
Bereidingswijze
Ingrediënten
Voor 4 personen
schillen en afsnijdsels van 1 kg witte asperges
50 ml droge witte wijn
2 stukjes foelie
20 g roomboter
1 el suiker
1 el zout
Extra benodigdheden:
aspergepan
zeef
Bereidingswijze
Ben jij fan van asperges? Wat is jouw favoriete gerecht met asperges? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Tip! Kan jij wel een vitamineboost gebruiken? Vitaminstore voedingssupplementen bevatten altijd de best opneembare vitaminen, mineralen en nutriënten van de hoogste kwaliteit. Speciaal ter aanvulling op de westerse leefstijl en voor een optimale ondersteuning van jouw gezonde leven. Naast dat de supplementen in een nieuw jasje zitten, zijn ze nu tijdelijk extra voordelig!
Asperges
Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook
Het aspergeseizoen gaat bijna van start!
Het Nederlandse aspergeseizoen loopt officieel van midden april tot en met 24 juni. Uiteraard houdt de natuur zich niet altijd aan officiële afspraken, vandaar dat de kopjes sommige jaren al eerder boven de grond uitsteken. Bovendien zijn we in Nederland goed in het kweken van zogenaamde ‘verwarmde’ asperges, waarbij warme lucht door plastic tunnels boven de aspergebedden wordt geblazen. Deze stengels liggen vaak al in maart in de winkel.
Witte asperges koken
Ingrediënten
Voor 4 personen
1-1,5 kg (ca. 20 stuks) witte asperges, schoongemaakt
1 tl suiker
220 g roomboter
2 stukjes foelie
zout
Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen
Bereidingswijze
- Zet de schoongemaakte asperges met de toppen omhoog in het mandje van de aspergepan en zet het mandje terug in de pan. Schenk er zo veel water bij, dat alleen de toppen nog boven het water uitsteken. Voeg de suiker, roomboter, foelie en een snuf zout toe.
- Breng het water met het deksel op de pan aan de kook en kook de asperges 3 tot 5 minuten op middelhoog vuur.
- Draai het vuur uit en laat de asperges met het deksel op de pan 10 tot 15 minuten staan. De precieze tijd hangt af van de dikte van de asperges.
- Haal het mandje uit de pan en laat de asperges goed uitlekken. Smakelijk!
Groene en violette asperges koken
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 kg groene of violette asperges, schoongemaakt
1 el fijn zout
Optioneel:
scheutje milde olijfolie van koude persing
zoutvlokken
zwarte peper, versgemalen
Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen
Bereidingswijze
- Zet de schoongemaakte asperges ca. 30 minuten rechtop in koud water.
- Vul een brede pan tot halverwege met water en breng aan de kook. Los de eetlepel zout op in het water. Kook hierin de asperges in circa 3 minuten beetgaar. De precieze kooktijd hangt af van de grootte en dikte van de asperges.
- Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet. Serveer ze vrijwel direct op een voorverwarmde schaal, indien gewenst omgeschept met de olijfolie, zeezoutvlokken en peper. Smakelijk!
Groene asperges blancheren
Ingrediënten
Voor 4 personen
450 g groene asperges, schoongemaakt
1 el fijn zout
ijsklontjes
Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen
Bereidingswijze
- Zet de schoongemaakte asperges ca. 30 minuten rechtop in koud water.
- Breng in een ruime pan water aan de kook. Los het zout op in het water. Blancheer hierin de asperges 2 tot 3 minuten.
- De precieze kooktijd hangt af van de grootte en dikte van de asperges.
- Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en in een kom met (ijs)koud water. Na ongeveer 2 minuten kun je ze uit het water halen. Zo wordt het kookproces gestopt en blijven ze mooi groen.
- Laat de asperges uitlekken in een vergiet en bewaar ze tot verder gebruik, bijvoorbeeld in een salade. Smakelijk!
Bouillon van witte asperges
Ingrediënten
Voor 4 personen
schillen en afsnijdsels van 1 kg witte asperges
50 ml droge witte wijn
2 stukjes foelie
20 g roomboter
1 el suiker
1 el zout
Extra benodigdheden:
aspergepan
zeef
Bereidingswijze
- Spoel de aspergeresten in een grote kom en laat ze uitlekken in een vergiet. Schep ze in een soeppan en giet er zo veel water bij, dat de schillen net onderstaan.
- Voeg de witte wijn toe en breng aan de kook.
- Voeg de foelie en roomboter toe en los de suiker en het zout in het water op.
- Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur 15 tot 20 minuten trekken.
- Draai het vuur uit en schep de schillen en foelie uit de pan. Schenk de hete bouillon voorzichtig door een fijne zeef met daaronder een pan. Gebruik de bouillon direct of laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bak in koelkast of diepvries. Smakelijk!
Ben jij fan van asperges? Wat is jouw favoriete gerecht met asperges? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Tip! Kan jij wel een vitamineboost gebruiken? Vitaminstore voedingssupplementen bevatten altijd de best opneembare vitaminen, mineralen en nutriënten van de hoogste kwaliteit. Speciaal ter aanvulling op de westerse leefstijl en voor een optimale ondersteuning van jouw gezonde leven. Naast dat de supplementen in een nieuw jasje zitten, zijn ze nu tijdelijk extra voordelig!
Asperges
Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Die "220 g roomboter" van de eerste methode lijkt me wat veel?? Verder bedankt voor het posten van dit handige overzicht!
11:52 19 januari 2024Hoi Helke, dankjewel voor je compliment! Van de roomboter kun je natuurlijk ook iets minder toevoegen, dat kan prima in dit geval± Wij hebben dit recept uit het kookboek zo gelaten, maar pas het vooral aan naar je eigen voorkeur :-)
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.