Gevulde courgette is een geliefd recept bij ons op de redactie. Je kunt er enorm veel kanten mee op en is super makkelijk en snel klaar. Door courgettes te vullen met een mix van verse groenten, kruiden en plantaardige eiwitten, maak je zo een kleurrijke en voedzame maaltijd die ook nog eens eenvoudig te bereiden is. Of je nu kiest voor een Mediterrane vulling met tomaat en feta of een Mexicaanse twist met zwarte bonen en mais, gevulde courgette biedt eindeloze variatiemogelijkheden om van te genieten. Vandaag maken wij dit recept als bijgerecht voor tijdens onze volgende barbecue: gevulde courgette met bloemkoolcouscous en feta. Lees jij mee!
Gevulde courgette
Het vullen van een groente is een super makkelijke manier om een gezonde maaltijd binnen te krijgen die niet erg hoog is in koolhydraten. En het fijne ervan is, het is helemaal niet moeilijk! Eigenlijk zou je het een beetje kunnen zien als het maken van een taco of wrap. Je bereidt de vulling eerst in een pan en schept dit daarna in een groentesoort naar keuze. Wat wij nu zo prettig vinden is dat je er echt alle kanten mee op kunt. Dit keer maken we dit recept nog koolhydraatarmer dan het al is, met een couscous van bloemkool.
Waar maken we het recept mee
Courgette: uiteraard is de courgette de hoofdrolspeler van deze maaltijd. Maar vergeet niet dat je het ook eens kunt wisselen voor een andere groentesoort
Bloemkool: Wij kiezen ervoor om zelf de bloemkoolcouscous te maken, maar je kunt deze ook kant-en-klaar kopen. Lekkere vulling!
Citroen: Zorgt voor het frisse zuurtje aan dit recept
Rozijnen: Dit ingrediënt voegen we toe zodat dit recept wat meer in balans wordt gebracht. Naast alle hartige ingrediënten zorgen rozijnen voor wat zoet.
Feta: Feta wordt toegevoegd, niet alleen wegens de textuur, maar ook vanwege de zoutige smaak
Munt: Om dit recept perfect te maken voor bij jouw volgende barbecue voegen we munt toe om de frisheid wat naar boven te halen.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de courgette
Hoe maak ik deze gevulde courgette?
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stap 2
Snijd de courgettes in de lengte doormidden en bestrijk de snijvlakken royaal met olijfolie. Leg de courgettehelften met de snijkant naar beneden op de bakplaat en schuif deze iets boven het midden in de oven. Rooster de courgettes gedurende 20 tot 25 minuten, totdat de snijkanten goudbruin zijn en de courgettes zacht zijn geworden.
Stap 3
Verwijder ondertussen het vruchtvlees van de ingelegde citroen en snijd de schil in kleine blokjes.
Stap 4
Maal de bloemkoolroosjes in een keukenmachine tot fijne 'couscous'.
Stap 5
Leg de geroosterde courgettes met de snijkant naar boven in een ovenschaal en schep voorzichtig het vruchtvlees eruit, zonder de schil te beschadigen. Meng het vruchtvlees van de courgettes met de bloemkoolcouscous, de stukjes ingelegde citroen, rozijnen en breng op smaak met peper en zout. Vul de courgettes royaal met dit bloemkoolcouscousmengsel.
Stap 6
Verkruimel de feta over de gevulde courgettes en bak ze nog eens 15 minuten in het midden van de oven, totdat de vulling goed verwarmd is en de feta licht is gesmolten.
Stap 7
Snijd intussen de muntblaadjes in dunne reepjes en strooi deze over de courgette. Besprenkel het gerecht tot slot met de overgebleven olijfolie en citroensap naar smaak. Serveer de gevulde courgettes direct en geniet van dit heerlijke gerecht!
Variaties op dit recept
We kunnen natuurlijk qua vulling alle kanten op bij het vullen van een courgette. Zo kunnen we kiezen voor een andere graansoort of kruidenmix, maar ook een andere kaas! Zolang je dit recept maar in de oven bereidt komt het sowieso helemaal goed. Zie hieronder wat variaties op een gevulde courgette.
Mediterraanse gevulde courgette
Voor een mediterraanse twist kun je de courgettes vullen met gekookte quinoa, gedroogde cranberries en verse basilicum. Voeg een scheutje olijfolie en een beetje citroensap toe voor extra smaak. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke balans tussen zoet en zout met een frisse, kruidige ondertoon.
Oosterse gevulde courgette
Probeer eens een oosterse variant door de courgette te vullen met kikkererwten, ingelegde citroen, gehakte gedroogde abrikozen, verkruimelde feta en verse koriander. Besprenkel het geheel met sesamolie en limoensap. Deze versie brengt een unieke mix van hartige en zoete smaken, perfect voor een exotische touch.
Mexicaanse gevulde courgette
Voor een Mexicaanse variant kun je de courgettes vullen met zwarte bonen, ingelegde citroen, maïs, verkruimelde feta en verse koriander. Voeg wat limoensap en olijfolie toe voor een frisse en pittige smaak. Deze combinatie is ideaal voor een kleurrijke en smaakvolle maaltijd.
Heb jij dit recept voor een gevulde courgette gemaakt?
Of heb je een van de variaties geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.