Wij zijn ontzettend fan van de Indiase keuken. India kent namelijk veel authentieke gerechten met groenten en peulvruchten in de hoofdrol. Linzen zijn een goede bron van proteïne, en deze bereiding van linzen maakt een heerlijk gerecht voor bij de rijst. Hier vind je het recept voor boterlinzen, uit het mooie kookboek Thali van Tanja Dusy. Lees ook onze review van dit kookboek!
Ingrediënten
Voor
personen
Dal makhani, boterlinzen
Bereidingswijze
Stap 1
Week linzen en bonen 6-8 uur in een ruime hoeveelheid koud water. Giet ze af in een zeef, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
Stap 2
Kook ze ongeveer 30 minuten in een afgedekte pan met 500-550 milliliter water, tot de peulvruchten zacht beginnen te worden en een beetje openbarsten. Giet ze af in een zeef en vang het kookvocht op.
Stap 3
Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. Schil de gember en rasp hem fijn. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Verhit de boter in een pan en bak daarin de ui op lage temperatuur lichtbruin. Voeg gember en knoflook toe en bak dit al roerend tot de geur is vervlogen. Voeg tomaten en chilipoeder toe en laat alles 3 minuten koken.
Stap 4
Voeg uitgelekte peulvruchten, ongeveer 80 gram room en 100 milliliter kookvocht toe. Kruid met anderhalve theelepel garam masala, fenegriek en zout. Laat dit afgedekt op lage temperatuur 90 minuten tot 2 uur zachtjes koken. Roer intussen af en toe en giet er zo nodig nog wat kookvocht bij. De linzen moeten zacht zijn en de saus lobbig en donkerrood ingekookt.
Stap 5
Maak de dal op smaak af met zout en garam masala. Druppel de rest van de room over de linzen en strooi er eventueel koriander over.
Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit Thali van Tanja Dusy? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn ontzettend benieuwd! Thali Tanja Dusy Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas EAN: 9789044757866 Prijs: €24,95
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
7 Reacties
voor de 2de keer bezig om deze recept te gaan maken, heerlijk is het
11:40 19 januari 2024Hi Marta, Wat goed om te horen dat je er ook zo van geniet! Liefs, Jitske
11:40 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dit recept is echt fantastisch! Het is het favoriete gerecht geworden van zowel ik als mijn man. Gewoon met basmati rijst of met versegemaakte naan erbij. Dankzij dit recept heb ik het boek Thali gekocht en nu geobsedeerd door Indisch eten. Pas op, want het is een 'gateway' recept
11:40 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Heerlijk recept! Lekker met basmatirijst, volkoren naanbrood, mangochutney en komkommer/yoghurt raita. Het is sneller te bereiden dan staat vermeld in het recept. In stap 4 staat dat het gerecht 90 minuten tot 2 uur op laag vuur moet. Dit kan in 30 minuten, want de linzen en kidneybonen zijn geweekt en al 30 minuten gekookt in stap 1. Scheelt een hoop tijd ☺️
11:40 19 januari 2024p.s.: wij hebben hier met 2 personen van gegeten.
11:40 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hallo hippe vegetariërs ;) In dit recept staat 150 g hele zwarte linzen, klopt deze verhouding wel? Of moet dit 350 gram linzen zijn? Ik hoor het graag!
11:40 19 januari 2024Hi Ninya, Bedankt voor je vraag! Wij hebben het receptuur overgenomen uit het kookboek dus zover wij weten klopt het helemaal! Natuurlijk kan je er wel naar eigen behoefte meer peulvruchten aan toevoegen. :-)
11:40 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.