De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Dit keer is de Indische keuken aan de beurt. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Alle Indische keukengeheimen van Jeff Kaesberry. Vandaag delen we het recept voor Lotek, een klassieke pittige groentesalade, afkomstig uit Java. Veel kookplezier!
Ingrediënten
Voor de basis
500 g sperziebonen of kousenband, in stukjes van ca. 4 cm gesneden
¼ witte kool, in dunne reepjes gesneden
100 g taugé, staartjes verwijderd
300 g kangkung (waterspinazie)
1 zakje lontong
1 blok tahoe, in dobbelstenen gesneden
1 komkommer, geschild en in dunne halve schijfjes gesneden
Voor de saus
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 el olie
2 droge kleine kentjoer (wortelstok van de kaempferia galanga) of verse kentjoer van 3 cm
2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad), zeer fijngesneden
2 el sambal oelek
1 propje tamarinde, geweekt in 2 el warm water
3 el pindakaas met nootjes
1 el citroensap
2 el suiker of goela djawa (Javaanse palmsuiker)
½ tl zout
Voor de garnering (optioneel):
gebakken uitjes
kroepoek
Bereidingswijze:
Wat is jouw favoriete Indische gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Alle Indische keukengeheimen
Jeff Keasberry
Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045216263
Prijs: €29,99
Ingrediënten
Voor de basis
500 g sperziebonen of kousenband, in stukjes van ca. 4 cm gesneden
¼ witte kool, in dunne reepjes gesneden
100 g taugé, staartjes verwijderd
300 g kangkung (waterspinazie)
1 zakje lontong
1 blok tahoe, in dobbelstenen gesneden
1 komkommer, geschild en in dunne halve schijfjes gesneden
Voor de saus
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 el olie
2 droge kleine kentjoer (wortelstok van de kaempferia galanga) of verse kentjoer van 3 cm
2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad), zeer fijngesneden
2 el sambal oelek
1 propje tamarinde, geweekt in 2 el warm water
3 el pindakaas met nootjes
1 el citroensap
2 el suiker of goela djawa (Javaanse palmsuiker)
½ tl zout
Voor de garnering (optioneel):
gebakken uitjes
kroepoek
Bereidingswijze:
- Blancheer de gewassen groenten apart van elkaar en laat ze uitlekken in een vergiet. Leg de groenten
apart. Kook de lontong. Laat dit afkoelen. - Frituur de tahoe goudbruin. Snijd de komkommer in halve plakjes. Snijd de lontong in blokjes. Fruit
de ui en de knoflook in de olie. Wrijf de kentjoer en de blaadjes djeroek poeroet fijn in een
vijzel. - Voeg hier de sambal oelek en het tamarindewater aan toe en vermeng dit goed. Voeg vervolgens de
gefruite ui en de knoflook, de pindakaas, 1 kopje water en het citroensap toe, en breng op smaak
met goela djawa of suiker en zout. Meng alles goed door elkaar. Het mag een beetje zoet zijn. - Vermeng de groenten met de saus in een aparte kom (of bij een kleine hoeveelheid op de platte
vijzel). Schep het geheel op een bord en garneer het met fijngeknepen kroekoek en gebakken uitjes.
Serveer er lontong bij.
Wat is jouw favoriete Indische gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Alle Indische keukengeheimen
Jeff Keasberry
Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045216263
Prijs: €29,99
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.