Herfstsalade met vijgen en paddenstoelen
Karlijn Swaen

Herfstsalade met vijgen en paddenstoelen

woensdag 16 oktober 2024
Naar recept
Een salade met vijgen en paddenstoelen; dat is nog eens een geweldige herfstige combinatie. Deze salade is heerlijk als voorgerecht, maaltijdsalade of als hoofdgerecht. Hij staat lekker snel op tafel en is altijd een succes, ook na een drukke school-/werkdag. Heb jij al zin om aan de slag te gaan? Lees dan snel verder!

Vijgen


Vijgen zijn echte smaakbommetjes, en perfect om je herfstsalade een heerlijke twist te geven! Met hun zachte, zoete vruchtvlees en subtiele crunch passen ze fantastisch bij de volle, aardse smaak van gebakken paddenstoelen. Het mooie is dat vijgen van juli tot oktober in het seizoen zijn, dus ze brengen precies de juiste najaarsvibes naar je bord. 


Of je ze nu door de salade mengt of bovenop legt als finishing touch, vijgen geven je gerecht een luxe, herfstige flair. Deze herfstsalade met vijgen en paddenstoelen is dus niet alleen verrukkelijk, maar ook de ultieme traktatie voor de smaakpapillen!

Herfstsalade


Als je dacht dat salades alleen maar voor de zomer waren dan heb je het fout! Een herfstsalade is namelijk de perfecte manier om de rijke smaken van dit seizoen op tafel te zetten. Met ingrediënten als warme groenten en frisse groene blaadjes, past een herfstsalade geweldig bij het koudere weer en biedt het een voedzame en kleurrijke maaltijd. Vaak zie je dan ook wel dat herfstige salades lauwwarm worden geserveerd.


Om lekker te blijven variëren hebben we hier wat lekkere smaakcombinaties voor in jouw volgende herfstsalade:




  1. Geroosterde pompoen en boerenkool: De zoete, geroosterde pompoen vormt een perfect contrast met de stevige, nootachtige smaak van boerenkool. Dit duo zorgt voor een voedzame basis in je herfstsalade.




  2. Rode biet en geitenkaas: De aardse zoetheid van rode biet gaat geweldig samen met de romige, zoute smaak van geitenkaas. Voeg wat walnoten toe voor extra crunch!




  3. Paddenstoelen en appel: Gebakken paddenstoelen brengen een hartige smaak in de salade, terwijl frisse appels een knapperige textuur en een vleugje zoetheid toevoegen.




  4. Spruitjes en walnoten: Gekarameliseerde spruitjes geven een rijke smaak aan je salade, en in combinatie met geroosterde walnoten krijg je een heerlijke crunch en een hartige bite.



Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de herfstsalade

Ingrediënten voor de dressing

Hoe maak je deze herfstsalade met vijgen en paddenstoelen?

Stap 1

Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking. Verwijder de pan van de warmtebron en laat de couscous afkoelen. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie.

Stap 2

Doe de paddenstoelen in een koekenpan en roerbak voorzichtig tot ze mals zijn en vocht beginnen los te laten.

Stap 3

Ontdoe de vijgen van hun steeltjes en snijd ze in partjes.

Stap 4

Maak nu de dressing door alle ingrediënten in een kommetje te doen en goed te mengen. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5

Verdeel de rucola en de parelcouscous over een grote serveerschaal. Besprenkel het geheel met de dressing en verdeel de paddenstoelen en vijgen over de salade. Voeg als laatste de geroosterde pijnboompitten toe en je bent klaar om de salade te serveren!

Heb jij dit recept voor een lekkere herfstsalade gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Ben je op zoek naar meer herfstrecepten? In dit artikel vind je onze favorieten!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.