Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we augurken, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons.
Augurken
Zelfgemaakte augurkjes zijn een delicatesse, vele malen rijker van smaak dan hun via azijn verzuurde broertjes uit een potje. Ga naar een goede groenteboer en koop daar kleine komkommers, het liefste van die wat pokdalige augurk-komkommertjes.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
*Tip! Je kan zelf pekelwater maken door 5% van de hoeveelheid water aan zout toe te voegen.
Extra:
een pot met enigzins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot of een glazen (weck)pot, optioneel met waterslot.
Bereidingswijze
Stap 1
Verwijder eventuele resten van de bloem van het komkommerkontje. Die bevatten enzymen die je augurkjes hol en papperig kunnen maken.
Stap 2
Pers de komkommertjes stijf tegen elkaar in een pot.
Stap 3
Snipper de ui fijn en snijd de paprika in kleine blokjes.
Stap 4
Voeg de pekel en de andere ingrediënten toe.
Stap 5
Fermenteer onder iets zwaars net beneden kamertemperatuur.
Stap 6
Proef regelmatig. De augurkjes zijn klaar als ze lekker en crunchy zijn, er geen gasopbouw meer plaats vindt, een pH van 4,6 bereikt is en als er bij kamertemperatuur ongeveer een week verstreken of een maand of zes als je onder de 10 graden fermenteert.
Stap 7
Zet de pot met augurken in de koelkast om de fermentatie te stoppen.
Notities
Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
6 Reacties
Vandaag gemaakt. Om te voorkomen dat kruiden, paprika en ui boven komen drijven, het beste deze niet in kleine stukjes snijden maar in langere reepjes en dit eerst met de kruiden onderin de pot te leggen voordat de kleine komkommers er bovenop komen.
11:53 19 januari 2024Hi Linde, Bedankt voor de tip! Liefs, Karlijn
11:53 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
ik ga dit weekend aan de slag. ik heb eindelijk mini komkommertjes gevonden. ik hoop dat dit de juiste zijn. Heb je eventueel nog tips om het zoet zuur te maken?
11:53 19 januari 2024Hi Anja, Wat leuk, veel succes en plezier! Om het zoet/zuur te maken kun je suiker en azijn toevoegen. Geniet ervan. Liefs, Karlijn
11:53 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Inmaken van augurken. Pak komkommers en ga daar mee aan de slag ? Volgens mij maak je augurken in met augurken. Bovendien haal ik ze uit mijn moestuin. Beetje mierikswortel bij het inmaken doet ook wonderen.
11:53 19 januari 2024Hi Hans, Een augurk is een soort komkommer, die inderdaad lekkerder is wanneer deze is ingelegd. Het toevoegen van mierikswortel klinkt heerlijk, wat een goede tip! Groetjes, Robin
11:53 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een vraag over je recept. Ik woon in India, en alhoewel ze hier veel pickles hebben, is eigenlijk augurk een van de weinige die ik lekker vind. Dus was blij je recept tegen te komen. Er staat niets over koken in je recept, dus kamer temperatuur water met zout of begrijp ik het verkeerd?
11:53 19 januari 2024Hoi Peter, wat leuk! Je kan ze dan inderdaad prima zelf maken. Je kunt ze het beste in een keukenkastje zetten. Inderdaad met water, zout en de andere ingrediënten. Heel veel succes! Groetjes, Enza
11:53 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.