Hoe maak je zelf thuis: gepekelde citroenen
Sammie Eslamimoghaddam

Hoe maak je zelf thuis: gepekelde citroenen

maandag 11 november 2019
Naar recept
Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben ons laten inspireren door experts om je te laten wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Vandaag maken we gepekelde citroenen, met behulp van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Gepekelde citroenen in gerechten


De citroen kennen we natuurlijk allemaal. Je kan deze veelzijdige frisse vrucht op allerlei manieren gebruiken. De gepekelde citroen is iets minder bekend, maar zeker de moeite waard om te maken. Het ingrediënt wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dunne reepjes van deze gepekelde citroen zijn heerlijk als garnituur maar ook in bijvoorbeeld couscous, rijst gerechten, soepen en stoofpotten en geven deze gerechten een friszure en zoutige smaak.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Zo maak je de gepekelde citroenen

Stap 1

Borstel de citroenen schoon en snijd ze net niet helemaal door in 4 parten.

Stap 2

Bestrooi de binnenkant van de citroen met wat zeezout en stop ze in een goed afsluitbare schone pot.

Stap 3

Bestrooi ze met de rest van het zeezout en druk de citroenen aan zodat het vocht eruit loopt. Zorg ervoor dat al het vruchtvlees in het sap staat, en voeg eventueel wat extra citroensap toe.

Stap 4

Sluit de pot en laat de citroenen een maand op kamertemperatuur of iets koeler intrekken (16 tot 20°C).

Stap 5

Schud de pot elke dag even om, zodat het zout oplost.

Stap 6

Na een maand zijn de gepekelde citroenen klaar voor gebruik. Bewaar ze vanaf dan in de koelkast. Als je ze wilt gebruiken moet je het vruchtvlees wegsnijden, de citroenen afspoelen onder stromend water en dan in dunne reepjes snijden. Ze blijven een jaar goed in de koelkast.

Notities

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om gepekelde citroenen te maken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Olie, azijn, zout & zuur


Titel: Olie, azijn, zout & zuur


Auteur: Johan Björkman


Uitgever: Good Cook B.V.


Prijs: €20,95

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.