Hebben jullie ook al zo’n zin in kerst? Vandaag delen we een tussengerecht, de perfecte toevoeging aan elk vegetarisch kerstmenu. Of je nu simpelweg een extra gerecht wilt toevoegen om de familie te verassen of gewoon even zin hebt in een winters gerecht, dit is een echte aanrader. Deze vegetarische wellington met pompoen brengt het ultieme kerst gevoel met zich mee. Het is de vega variant van een classic beef-wellington, waar je naasten gegarandeerd van zullen smullen!
Ingrediënten
Voor
personen
Wellington
Salade
1. Bereiding de dag van te voren (35 min + 30 min roosteren)
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2
Was de pompoenen, snijd doormidden en haal de draden en zaden eruit. Snijd daarna in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
Stap 3
Pel de rode uien en snijd in ringen.
Stap 4
Meng de pompoen in een kom met de eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak. Spreid de pompoenblokjes uit op een met bakpapier bedekte bakplaat en rooster in de oven in circa 20-25 minuten gaar en goudbruin.
Stap 5
Verhit een scheutje olie in een koekenpan, voeg de rode ui toe met een snufje zout en fruit de rode ui gedurende 5 minuten tot hij glazig begint te worden. Blus de rode ui met de balsamicoazijn en laat nog een paar minuten zachtjes karamelliseren.
Stap 6
Doe de gekaramelliseerde rode ui in een kom en voeg de pompoen toe zodra die klaar is. Bewaar dit in de koelkast tot de volgende dag.
2. Bereiding op de dag zelf (20 min + 10 min)
Stap 1
Laat het bladerdeeg op kamertemperatuur komen.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 3
Snijd het steeltje van de champignons en snijd daarna in zessen. Pel de knoflook en pers fijn. Pluk de blaadjes van de salie en hak fijn.
Stap 4
Rooster de pecannoten in de oven gedurende 10 minuten op 180 graden en hak daarna grof.
Stap 5
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en voeg de knoflook, champignons en salie toe. Roerbak gedurende enkele minuten totdat de champignons beginnen te slinken en voeg toe aan de pompoen.
Stap 6
Kruimel de feta en voeg toe, samen met de pecannoten en cranberry’s, en meng. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Stap 7
Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid de rol bladerdeeg uit over de bakplaat. Verdeel de vulling in zoveel delen als je rollen bakpapier hebt. Leg de vulling in het midden van de plak bladerdeeg en spreid een beetje uit naar de zijkant, maar laat een flinke rand vrij. Vouw de buitenkanten van het langste deel van de plak bladerdeeg naar binnen toe en zorg dat ze overlappen. Smeer de vouwrand met je vinger in met water en maak lichte inkepingen met een vork zodat beide zijden aan elkaar plakken. Plak tot slot de open zijkanten op dezelfde manier aan elkaar en maak een mooi sierrandje met de vork.
Stap 8
Klop de eieren los en smeer de Wellington hier mooi mee in, zodat hij goudbruin en glanzend uit de oven komt.
Stap 9
Maak je meerdere Wellingtons, herhaal dit proces dan tot je rollen bladerdeeg en de vulling op zijn.
Stap 10
Bak de Wellington goudbruin en gaar in circa 30 minuten.
Salade
Stap 1
Maak een dressing door je favoriete olijfolie en azijn te mengen. Proef en breng op smaak met wat citroensap, mosterd, honing en gedroogde kruiden net zolang tot je een dressing hebt die je lekker vindt.
Stap 2
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan op laag vuur.
3. Serveren á la minute (15 min)
Stap 1
Haal de Wellington goudbruin uit de oven en leg de Wellington op een plank. Laat 10 minuten afkoelen.
Stap 2
Doe de gemengde kruiden en bloemen in een grote kom of leg op een mooie platte schaal, verdeel de dressing over hierover en garneer met geroosterde pijnboompitten.
Stap 3
Zet de Wellington zo op tafel en snijd hem ter plekke aan: in de breedte in circa 5 grote plakken van 5 centimeter breed en verdeel die over de borden van de gasten.
Geniet van een vegetarische kerst! Wij kijken natuurlijk enorm uit naar allemaal kerstige foto’s op Facebook en Instagram met #dehippevegetarier ALVAST EEN FIJNE KERST!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.