Vegetarische gehakttaart met noten
Isabel Boerdam

Vegetarische gehakttaart met noten

maandag 21 oktober 2013
Dit recept is een ‘gouwe ouwe’ van mijn moeder. Het komt ook werkelijk uit een bruin uitgeslagen onooglijk boekje waar de pagina’s uitvallen. Ze begon het voor mij te maken toen ik op mijn negende besloot om vegetarisch te worden. Het recept wordt ‘gehakttaart’ genoemd, maar dat is het natuurlijk niet, zo smaakt het echter wel! Het is een geweldige vleesvervanger die ook de carnivoren blij zal verrassen door de vergelijkbare structuur. Heerlijk als hapje of hoofdgerecht.

Ingrediënten
100 g walnoten
200 g pecannoten
100 g hazelnoten
400 g beschuit
4 eieren
15 g peterselie, fijngesneden
100 g griesmeel
1 l groentebouillon
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
10 g tijmblaadjes
olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Plaats de helft van de noten in de keukenmachine en maal fijn met de beschuit. Hak de overgebleven noten grof en doe samen in een kom.

  2. Klop intussen in een aparte kom de eieren en peterselie los. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart tot later gebruik.

  3. Doe het griesmeel en de groentebouillon in een steelpan en laat langzaam inkoken tot een dikke pap terwijl je constant blijft roeren. Haal de griesmeelpap uit de pan en voeg toe aan het noten-beschuitmengsel in de kom.

  4. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui in 3 minuten glazig. Voeg de knoflook en tijm toe en bak 2 minuten mee. Zet het vuur uit, voeg toe aan het noten-beschuitmengsel en meng.

  5. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Voeg de losgeklopte eieren toe aan het noten-beschuitmengsel en meng goed. Vet een springvorm van circa 20 centimeter doorsnede in met olie en schep de massa erin. Bak de notengehakttaart in 45 minuten goudbruin.

  6. Laat de notengehakttaart 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.


Tip! Eet de notengehakttaart als avondmaaltijd met een frisse groene salade erbij, als lunch met plakjes avocado erop of uit het vuistje tussendoor.

Ben jij fan van dit gerecht? Ken je andere lekkere recepten met vegetarisch gehakt? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

8 Reacties

Ik heb vandaag dit recept gemaakt. Op jullie site staat 1 liter groentebouillon terwijl in de vegabijbel 100 me staat. Het verbaasd medat als reactie wordt beweerd dat het toch echt net 100 ml moet worden bereid!

19:14 18 januari 2025

Een springvorm van 20 cm doorsnede is te klein. Ik heb mij precies gehouden aan de hoeveelheden zoals vermeld in het recept. Een springvorm met een doorsnede van 26 is mooi gevuld.

19:44 13 december 2024

Mijn gehaktbrood valt volledig uit elkaar. Vermoedelijk is het fout gelopen bij 1 liter bouillon of 100 ml. Ik heb alles nu in een grote pot gedaan, wat kan ik doen om dit nog te redden?

12:24 19 januari 2024

Hi Myke bo, Wat vervelend dat het gehaktbrood uit elkaar is gevallen. Misschien voortaan toch wat langer inkoken zodat de hoeveelheid aan vloeistof echt iets minder wordt of eventueel wat meel toevoegen. Hopelijk lukt het de volgende keer! Liefs, Tessa.

12:24 19 januari 2024

De 4 eieren vergeten?

12:24 19 januari 2024

Dit recept gemaakt uit je kookboek de Vegabijbel. Daarin stond 100ml bouillon in plaats van 1 liter. Resultaat was een gortdroog baksel. Ik ga hem nog een tweede kans geven met 10x zo veel water, maar wel jammer dat zo'n fout in het boek belandt...

12:24 19 januari 2024

Hi Marijn, Dankjewel voor je reactie. Echter is dit geen foutje in het boek! Dit recept wordt gemaakt met maar 100ml bouillon. Je kunt het misschien ook meer zien als een brood dan een taart. Eet het bijvoorbeeld met een plakje avocado erop of met een salade erbij. Heb jij wel vier eieren toegevoegd? Dit zorgt er ook voor dat er het wat malser wordt. Ik hoor het graag! Liefs en eet smakelijk, Karlijn

12:24 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.