Yoghurtcake met gepocheerde vijgen
Mariëlle van Stek

Yoghurtcake met gepocheerde vijgen

donderdag 16 augustus 2018




De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Perzische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek De Perzische Keuken van Yasmin Kahn. 

We mogen het recept voor yoghurtcake met gepocheerde vijgen uit De Perzische Keuken delen! Dit is een licht en zomers dessert, dat zowel koud als lauwwarm wordt gegeten in Tabriz, het noordwesten van Iran. In dit recept gebruikt Yasmin Kahn zoete vijgen, omdat die een mooie contrasterende smaak hebben met de friszure smaak van de yoghurt. Maar je kunt het fruit gebruiken dat jij lekker vindt!






Ingrediënten
voor 4-6 personen
voor de taart
4 middelgrote eieren, gesplitst
350 g Griekse yoghurt
120 g kristalsuiker
50 g tarwebloem
1 tl vanille-extract
boter, om in te vetten
geraspte schil en sap van 1⁄2 biologische citroen




voor de gepocheerde vijgen
4 rijpe vijgen, in kwarten
75 ml water
3 el suiker
2 el honing
1 tl vanille-extract






Bereidingswijze
1. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4). Vet een springvorm (Ø 20 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Klop de eidooiers met de kristalsuiker tot een dik, bleek mengsel en klop het vanille-extract erdoor. Voeg de yoghurt, de tarwebloem, de geraspte citroenschil en het citroensap toe en meng alles goed.
3. Klop de eiwitten in een andere kom met een mixer tot ze stijve pieken vormen. Vouw de eiwitten heel voorzichtig met een grote lepel door het yoghurtmengsel en zorg ervoor dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft.
4. Giet het beslag in de springvorm en bak het 45–50 minuten in de oven tot de bovenkant van de cake stevig aanvoelt en goudbruin is.
5. Laat de cake afkoelen op een taartrooster en pocheer intussen de vijgen. Verhit de honing, het water, het vanille-extract en de suiker in een kleine pan. Voeg de vijgen toe en pocheer ze 5–6 minuten. Ze moeten zachter worden, maar hun vorm behouden.
6. Schep de vijgen en het pocheervocht in een serveerkom. Snijd de cake voor het serveren in punten en serveer de vijgen en het pocheervocht erover of erbij. De cake is net zo smeuïg als een soufflé, dus kijk niet op als het inzakt!






Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons met jouw creatie op Instagram, Facebook en Twitter. We zijn benieuwd!

De Perzische keuken - recepten en verhalen
Yasmin Kahn
€99,50
Fontaine Uitgevers
Receptfoto’s: © Matt Russell, 2016
9789059566941





Heb jij dit recept gemaakt? Of een ander recept uit De Perzische keuken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.