De paprika kennen we allemaal wel, maar hoe goed ken jij de oranje paprika? Mocht je hem nog niet regelmatig eten, dan is het hoog tijd om dat wel te gaan doen. De teelt van de oranje paprika wordt namelijk met grote aandacht gedaan. Bovendien is de oranje paprika ontzettend goed voor je lichaam, van binnen en van buiten. Wij vertellen je 10 dingen die je nog niet wist over oranje paprika’s!
Wist jij dat de oranje paprika zo gezond is? Ga jij ze nu vaker eten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
- De oranje paprika is een speciaal ras en groeit aan een echte oranje paprikaplant. De paprika begint wel groen en wordt gedurende zeven weken langzaamaan oranje.
- Eén goede paprikaplant geeft wel 75 paprika’s per jaar!
- Het oogsten van de oranje paprika gebeurt met de hand, zodat de paprika de perfecte kleur heeft en voorzichtig kan worden geplukt om de kwaliteit te waarborgen. De paprikaplanten zijn heel hoog, dus bij het oogsten gebruiken telers speciale karren die in de hoogte verstelbaar zijn.
- Bij de teelt van oranje paprika’s wordt geen water verspild. 100% van het water wordt hergebruikt. Grote silo’s vangen regenwater op, dat de telers gebruiken om paprikaplanten water te geven. Het water dat niet wordt opgedronken door de planten, wordt opgevangen en ontsmet. De teler kan het water dan opnieuw gebruiken. De paprikateelt is dus een heel duurzame teelt!
- De smaak van oranje paprika is zoeter en zachter dan alle andere paprika’s.
- De oranje paprika bevat 3 keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Oranje paprika is dus een echt vitaminebommetje en daarmee ontzettend goed voor je weerstand.
- Wortels staan bekend om dat ze goed zijn voor je ogen, maar oranje paprika’s zijn dat ook zeker weten! Oranje paprika bevat veel bètacaroteen en vitamine A, die samen je gezichtsvermogen verbeteren. Ook bevat een oranje paprika luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen zijn belangrijk ter voorkoming van de oogziekte maculadegeneratie.
- De bètacaroteen in oranje paprika is niet alleen goed voor je ogen, maar werkt ook als antioxidant en speelt een rol in de celcommunicatie. Wist je daarnaast dat het je huid beschermt tegen UV-schade? Dat betekent natuurlijk niet dat je moet stoppen met zonnebrand smeren, maar alle beetjes helpen!
- De oranje paprika is niet alleen goed voor je innerlijk, maar ook voor je uiterlijk! Door de goede voedingsstoffen die de oranje paprika bevat krijg jij een zijdezachte en sexy huid!
- Oranje paprika bevat bijna geen koolhydraten. Het is dus ook nog eens een hele verantwoorde groente die je slank houdt!
Wist jij dat de oranje paprika zo gezond is? Ga jij ze nu vaker eten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
4 Reacties
Hallo, zit er evenveel luteïne en zeaxanthine in een bio oranje paprika dan in een niet-bio? En zit er iets waardevols in de schil , (die moeilijk verteerbaar is) ?
11:06 20 februari 2025Hi Roos, Er is geen duidelijk onderzoek of antwoord naar het verschil in luteïne- en zeaxanthinegehalte tussen biologische en niet-biologische oranje paprika’s. Wat betreft de schil: die bevat veel vezels en antioxidanten, zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine. Dus als je de schil eet, krijg je die voedingsstoffen mooi mee! De meeste mensen kunnen ‘m prima verteren, maar als je merkt dat je er last van hebt, kun je ‘m eraf halen of de paprika bakken om ‘m beter verteerbaar te maken. Hopelijk heb je hier wat aan! 😊
10:21 28 februari 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Goede morgen MijnheerMevrouw, Heel interessant stuk over de oranje paprika, Maar vraag is de steel van de paprika ook bruikbaar , Bijvoorbeeld voor soepen en Sauze . Met vriendelijke groet, Henk. Oosting
11:52 19 januari 2024Hi Henk, Voor zover ik weet, is de steel van de paprika niet bruikbaar. Vandaar de instructie deze altijd te verwijderen voor gebruik :-) Groetjes, Lauren
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik ga na het lezen van dit artikel zeker weten meer oranje paprika's eten. En als ik naar het strand ga, dan eet ik me eerst gewoon vol met paprika. Dan hoef ik me niet meer in te smeren. Mijn vriendin vond mijn huid al zeer sexy, maar nu zal ze me niet meer kunnen weerstaan.
11:52 19 januari 2024Hoi Robert, als ik jou was zou ik wel zonnebrandcrème blijven smeren hoor ;-)
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
ca 300.000 oranje paprika's in Nedeland gekweekt.
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.