Vegetarische erwtensoep
Karlijn Swaen

Vegetarische erwtensoep

maandag 02 december 2024
Naar recept
Snert. Oftewel erwtensoep, een klassieker die in Nederland een speciaal plaatsje heeft verdiend. Als wij denken aan erwtensoep, dan denken wij aan schaatsen, kou, winter en opwarmen. Nu de winterkou aanwezig is, is er niets fijners dan thuis opwarmen met een zelfgemaakt kopje soep. En erwtensoep is toch wel een favoriet, maar dan zonder rookworst en spek! Lees snel verder.

Vegetarische erwtensoep


Erwtensoep is een echt Hollandse winterklassieker die je lekker opwarmt na een frisse dag buiten. De vegetarische variant van deze soep doet zeker niet onder aan de traditionele versie. Deze dikke, geurige soep zit vol met spliterwten en verschillende groenten. 


Sommige mensen voegen gerookte tofu of een stukje vegetarische rookworst toe voor een subtiele rooksmaak, maar ook zonder deze extra’s is de soep vullend en vol van smaak. De snert wordt natuurlijk het allerbeste als hij een dagje staat; dan trekken alle smaken goed in, en wordt de soep nóg dikker en smaakvoller. 


Geserveerd met een flinke plak roggebrood en wat boter of een romige laag mosterd erbij, is het de perfecte maaltijd voor een koude winteravond – knus, huiselijk en heerlijk Hollands!

Waar komt de naam snert vandaan?


Snert betekent eigenlijk simpelweg gewoon ‘dikke soep’. Een oud-Hollands woord wat we tegenwoordig niet meer veel gebruiken. We kunnen het niet veel spannender maken dan dat!


Maar toch zijn er ook theorieën die zeggen dat "snert" verwant is aan Scandinavische woorden zoals het Noorse snerte en het Deense snert, die eveneens een soort dikke soep of brij beschrijven. Deze theorieën zouden erop kunnen wijzen dat er invloeden zijn uit andere landen in Noord-Europa, waar men soortgelijke erwtensoepen kent. Hoe dan ook, de naam past perfect bij de soep!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de vegetarische erwtensoep

Hoe maak je deze dikke soep

Stap 1

Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de spliterwten toe. Laat deze een uur koken op middelhoog vuur. Roer regelmatig door de spliterwten zodat ze niet vastplakken aan de pan.

Stap 2

Zodra de spliterwten gaar zijn, voeg dan de winterpeen, prei, aardappel en knolselderij toe en laat dit nog 45 minuten doorkoken. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg aan het eind de fijngesneden selderij toe.

Stap 3

Verdeel de erwtensoep over zes kommen en garneer met overgebleven selderijblad. Serveer direct aan tafel en geniet van een dampende kom snert!

Tip


Wil je een extra romige soep? Pureer een deel van de soep met een staafmixer en laat de rest chunky voor een mooie balans in textuur! Voeg eventueel nog een vegetarische rookworst toe als de finishing touch!

Groenten bakken of meekoken?


Online zien we veel verschillende recepten voor erwtensoep. Bij het ene recept worden de groenten gebakken, bij de andere losgekookt en toegevoegd. Of, zoals bij ons recept, toegevoegd direct aan de spliterwten en zo meegekookt. Het originele recept voor erwtensoep kent veel varianten, en of je de groenten meekookt of eerst bakt, hangt af van traditie en persoonlijke voorkeur. Beide methodes hebben hun voordelen:


1. Groenten meekoken (de klassieke methode):



  • Hoe? De groenten worden rauw toegevoegd aan de pan zodra de spliterwten deels gaar zijn.

  • Voordelen:

    • Dit is de meest traditionele aanpak, waarbij alle smaken langzaam samenkomen in één pan.

    • Het is minder werk en zorgt voor een pure, zachte smaak, met groenten die goed de soep intrekken.



  • Wanneer gebruiken? Als je de soep dik en romig wilt houden, en eenvoud belangrijk is.


2. Groenten eerst bakken (voor meer smaak):



  • Hoe? De groenten worden eerst licht gebakken in een beetje olie of boter voordat je ze toevoegt aan de soep.

  • Voordelen:

    • Het bakken van de groenten geeft een diepere, zoetere smaak door het licht karamelliseren.

    • Dit kan de soep een iets rijkere en hartigere smaak geven.



  • Wanneer gebruiken? Als je een soep wilt met een wat meer gelaagde en uitgesproken smaak.


Wat is gebruikelijk?


In traditionele Nederlandse erwtensoep worden de groenten meestal meegesudderd, omdat de soep bekendstaat om haar eenvoud en zachte, harmonieuze smaken. Het bakken van groenten komt meer voor in moderne of internationale invloeden op het recept.

Heb jij dit recept gemaakt?

Of heb je een andere lievelingssoep voor in de winter? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

5 Reacties

Voor een iets pittiger en daarmee wat minder zoete soep doe ik er altijd wat sambal in.

15:29 02 december 2024

Hi Peter! Wat een goede tip, dank. Liefs, Karlijn

09:10 09 december 2024

Ik gebruik altijd laurier en kruidnagels in de erwtensoep. Als je wel kaas eet kun je kleine stukjes gesneden rookkaas in je soepkom doen. Heerlijk…

12:15 19 januari 2024

Hi Loes, Dankjewel voor deze tip! Geniet van je erwtensoep :). Liefs, Karlijn

12:15 19 januari 2024

Iets meer pit (iets meer umami): gebruik paddestoelenbouillionblok.

12:15 19 januari 2024

Hi Catharina, Wat een goede tip! Dankjewel. Liefs, Karlijn

12:15 19 januari 2024

Bij paleo eet je geen spliterwten

12:15 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.