Indiase curry met paneer en bloemkool
Isabel Boerdam

Indiase curry met paneer en bloemkool

zondag 25 augustus 2024
Naar recept
Hoofdgerecht
Indiaas
Curry kun je op verschillende manieren maken, echter zit het geheim in het kruidenmengsel voor de currypasta. Vandaag het recept voor een traditionele masala met heerlijke paneer : een Indiase kaassoort zónder stremsel. Perfect voor vegetariërs en geweldig in een curry. Comfort food waar je blij van wordt!

Wat is paneer?


Voor wie paneer nog niet kent, hierbij een checklist met alles wat je moet weten over paneer:




  • Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India.




  • Het woord ‘paneer’ is afgeleid van het woord ‘panir’, wat kaas betekent. Niet te verwarren met paneermeel, dat is dus iets heel anders!




  • Paneer heeft een hoog gehalte eiwit, relatief weinig vet en weinig zout, wat voor een kaas uniek is.




  • Paneer is door haar milde smaak heel veelzijdig en perfect te gebruiken in vegetarische curry’s. Wanneer paneer gebakken wordt, smelt de kaas niet en behoud hij zijn stevige structuur. Dat maakt paneer ook een ideale vleesvervanger.




  • Paneer bevat geen stremsel, ideaal voor vegetariërs dus!



Indiase curry


Indiase curry is een veelzijdig gerecht uit de Indiase keuken dat zijn oorsprong vindt in het subcontinent. Hoewel curry wereldwijd in verschillende vormen bestaat, verwijst Indiase curry naar gerechten die vaak worden bereid met een complexe mix van specerijen zoals komijn, koriander, kurkuma en garam masala, die samen een rijke en aromatische saus vormen. Traditioneel kunnen Indiase curry's zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn, maar India heeft een sterke vegetarische culinaire traditie, waardoor veel curry's van nature vegetarisch zijn. Wat Indiase curry echt onderscheidt, is het gebruik van verse specerijen, kruiden en de kunst van het temperen, waarbij specerijen in olie worden verhit om hun aroma's te versterken en het gerecht die karakteristieke Indiase smaak te geven.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de Indiase curry

Ingrediënten voor de curry pasta

Bereidingswijze van de Indiase curry

Stap 1

Begin met het koken van je groenten. Zet twee pannen op met kokend water, één voor de bloemkool en één voor de aardappelen.

Stap 2

Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar en giet af.

Stap 3

Kook de bloemkoolroosjes in 5-8 minuten beetgaar en giet af.

Stap 4

Ondertussen bereid je de currypasta. Voor dit recept is het belangrijk om te weten dat de currypasta bestaat uit drie delen: uien pasta, cashew-tomaat pasta, knoflook-gember pasta. Terwijl de groenten koken, maak je deze pasta's en het kruidenmengsel:

    1. Snijd de ui grof en maal deze in een keukenmachine of blender tot pasta. Zet dit mengsel apart.

    2. Snijd de tomaten grof. Doe de tomaten in de keukenmachine of blender samen met de geweekte cashews en maal dit tot een gladde pasta. Zet dit mengsel apart.

    3. Rasp de gember, pers de knoflook en meng dit met de gemberrasp.

    4. Meng in een klein schaaltje de cayenne peper, kurkuma, korianderzaad en garam masala. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper, snijd fijn en leg apart. Pluk de blaadjes van de koriander, snijd grof en leg eveneens apart.

Stap 5

Nu is het tijd om de curry samen te stellen. Zet een pan op het vuur en smelt hierin 3 eetlepels kokosolie (je kunt ook zonnebloemolie gebruiken) op laag vuur. Voeg allereerst de uienpasta toe en blijf dit mengsel roeren. Wanneer de ui bruin kleurt, voeg je de knoflook-gember pasta toe. Wanneer de sterke geur van dit mengsel afneemt, voeg je ook de cashew-tomaat pasta toe. Meng alles goed door elkaar.

Stap 6

Wanneer dit mengsel in de pan olie afgeeft en er glimmend uitziet, is het tijd om het kruidenmengsel toe te voegen, samen met 400 milliliter water. Voeg bij deze stap ook de rode peper en koriander toe naar smaak. Laat dit mengsel op laag vuur indikken.

Stap 7

Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes Apetina® Paneer goudbruin.

Stap 8

Als het mengsel ingedikt is voeg je de kokosmelk toe samen met de bloemkool, aardappels en de blokjes gebakken paneer. Laat je curry nog 10 minuten zachtjes pruttelen, en serveer met verse koriander en optioneel met rijst en/of naanbrood.

Tip : mocht je een keer weinig tijd hebben, gebruik dan een kant-en-klare currypasta van bijvoorbeeld Patak's. Ook lekker met een beetje munt!

Heb jij dit recept voor een Indiase curry al geprobeerd?

En heb je hem dan geprobeerd met rijst of naanbrood?We zijn heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram.

Wil jij eens een recept proberen met een slowcooker? Probeer dan eens dit recept voor butter tofu!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

13 Reacties

Is het recept veranderd? Ik kan me niet herinneren dat de kruiden 0,5 tl en 12 tl waren. Het waren vroeger gewoon normale verhoudingen

13:21 15 mei 2025

Hi Ineke, er is denk ik iets fout gegaan met het overzetten naar onze nieuwe template voor recepten. Dit gebeurt allemaal aan de achterkant van de website en hebben jullie als het goed is geen last van. Ik verander het terug naar 1 tl! De 0,5 tl klopt naar mijn weten wel. Maar laat het me weten als jij denkt dat dit iets anders is? Liefs, Karlijn

13:48 21 mei 2025

Prachtig! Heerlijk om eens goed uitgelegd te krijgen hoe men zelf currypasta kan maken. Heerlijk. Ik heb ervan gesmuld en varieer nu zelf met verschillende curry smaken. Mooi inspirerend recept :)

15:44 14 januari 2025

Hi Hiske! Wat een mooie reactie. We hopen dat je er nog veeel vaker van zult genieten. Liefs, Karlijn

09:45 15 januari 2025

Vandaag deze curry gemaakt. Ik vond het helaas ook wat weinig smaak hebben... zeker voor een recept met nogal veel verschillende handelingen. Niet perse ingewikkeld, maar ook niet heel simpel. En dan viel de smaak wat tegen helaas. We hebben de bloemkool en aardappelen trouwens een stuk minder lang laten koken, aangezien dat op het eind ook nog 10 minuten mee pruttelt. Ik vrees dat het anders pap was geworden. Toch bedankt voor het recept.

11:59 19 januari 2024

Beste Daan, Bedankt voor je feedback! Wat jammer dat de curry niet bij jullie in de smaak is gevallen, hopelijk een ander recept van ons blog wel!

11:59 19 januari 2024

Hoi Je kunt heel makkelijk zelf Paneer maken .. doe ik zelf ook. zooooooooo lekker!!! daar is gekochte paneer absolute 'zooi' bij vergeleken... Melk van de boer (gelukkig woon ik op platteland) en een kind kan de was doen ... Van verse boerenmelk (full-fat milk) ... #ikbenzotvanindiaaseten ;)

11:59 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.