Vata: Venkelsoep
Sylvia Kuperus

Vata: Venkelsoep

donderdag 10 april 2014
Deze avondmaaltijd is helemaal afgestemd op de Vata dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over dineren volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

Vata: Venkelsoep
Dit is echt een comfortsoep: verzachtend en verwarmend voor Vata. Het kan al voldoende zijn voor een avondmaaltijd, maar eventueel kun je er wat chapati’s bij eten met een chutney of wat basmatirijst.

Ingrediënten (ongeveer 6 personen)
1 eetlepel ghee
1 theelepel asefoetida
2 flinke venkelknollen, in dunne plakjes gesneden
1 grote zoete aardappel
1½ liter water
1¼ deciliter slagroom (desgewenst)
1 groentebouillonblokje
½ theelepel vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels fijngesneden venkelsprietjes
2 eetlepels fijngesneden peterselie




Bereidingswijze
Verhit de ghee en bak er de asefoetida in. Voeg de venkel toe en roerbak ze tot ze enigszins doorschijnend worden. Voeg de gesneden zoete aardappel toe, het water, de slagroom (desgewenst), het bouillonblokje en de peper. Breng het water aan de kook en laat de venkel ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken tot hij zacht is. Maal de soep goed met een staafmixer en garneer met de gesneden venkelsprietjes en de peterselie.

Meer Ayurvedische dinerinspiratie
Meer dinerinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Goede dag. Ivm met allergieën kan ik geen ei of zuivel in de recepten gebruiken . Hoe kan ik dit makkelijk vervangen. Bijvoorbeeld de Ghee in de venkelsoep?

12:21 19 januari 2024

Hi Jilke, Dat is inderdaad vervelend. Je kan de Ghee eventueel vervangen door plantaardige margarine of een scheutje plantaardige melk. Wel heeft Ghee een typische smaak, dus de smaak kan wellicht iets veranderen van de soep. Bij gerechten waar ei in zit kan je dit ook vervangen door chiazaad of lijnzaad. Eiwit kan je ook makkelijk vervangen door aquafaba. Ik hoop je hiermee geholpen te hebben. Liefs, Tessa.

12:21 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.